HTML

Válságblog

A világválsággal kapcsolatos írások

Totalcar.hu

Nincs megjeleníthető elem

A szenátusban elbukott a Detroitnak nyújtandó segély

2008.12.12. 13:58 Androczi Balázs

Hiába verték át a demokraták a képviselőházon, a szenátus nem szavazta meg a 14 milliárd dolláros hitelkeretet

Vélemények az azonos című hírünkről.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr13818996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harmatos Libaf.s 2008.12.12. 23:38:08

No ha nem lesz pén znekik akkor elindul a dominó és az Isten bizony meghajt minket mint lavina a hegyipásztort ....-,-

Ottopappa 2008.12.13. 18:09:37

Lawrence...

A fenét... Túldramatizálod. Amúgy meg nem is baj, ha kicsit megfingatják őket, tanuljanak má meg életképesebb ótókat gyártani... Hát ha meg nem... Akkó 10, 9, 8, 7.... Ennyi

loláb 2008.12.13. 21:58:11

Inkább az amerikai autógyártók bukjanak be, mint az amerikai bankrendszer. Mert akkor valóban elindul a dominó...

Kopi3.14 2008.12.14. 21:11:29

Ottopapa:
ha beborul egy a három nővér közül, az hirtelen visz csak Észak-Amerikában min 100k embert, a beszállítói ovnalról. És már Európában is rengeteg cég parázik, hogy mi lesz, ha beborul valaki. Sok cég van itt is, amelyiknek a Ford-Opel volt a szinte kizárólagos megrendelője, tőlük viszont rengeteg melót kapott. Na ők most mind csőd felé tartanak. És ha ők is bebuknak, akor akár a máaik cég is zuhanhat vele. Ja, a sok project lefújása miatt a magyarországi beszállítóknál is csökkent a termelés, a munka, kevesebb emberre lesz szükség a következő pár évben, vagy akár be is zárhatnak gyárakat. Én nem kívánom ezt megérni.

J_O_L_A_N 2008.12.15. 11:26:41

Azért itt látszik, kik irányítják Amerikát és mi nekik a legfontosabb. A rohadt bankárok és spekulánsok miatt indult el az egész válság, őket, akik okozták, persze megsegítik 700 milliárddal (az adófizetők pénzéből), bezzeg az autóipart, amely nem tehet semmiről, és sok százezer embernek ad munkát, hagyják veszni hagyni ! ?

Kopi3.14 2008.12.15. 11:37:36

JOLAN: ez kisse demagog. Persze, a bankszektorbol indult. De az autoipar anelkul is osszeborult volna Eszak-Amerikaban. Mar elotte is fokozatosan mentek leepitesek. Es a bankszektorba sem a ket szemuk miatt ontik az emberek penzet. Rengeteg Tb es nyugdijalap penze pihen ott, ami akar milliokat is erinthet, ha beborulakkor az az komplett nemzeti gazdasagra jelentos hetassal lesz. Akik eddig fizettek TB-t ugyanoda jutnak, mitn akik egy centet sem dobtak bele, akik negyven evig fizettek a nyugdijukat ott allnak, hogy penzuk nicns, es nyugdijasok, amit sok ev alatt beadtak a rendszerbe, nem fogaj viszontlatni. Es azon a teren regeteg embert, sokmiliot erinto problema lett ebbol.

loláb 2008.12.15. 13:34:34

"...autóipart, amely nem tehet semmiről..."

Tévedsz! Az amerikai autóipar a korszerütlen, szar, versenyképtelen benzintemetőikkel még a saját országuk védővámmal védett piacain is versenyképtelenek. Persze, ha nem jön a válság, még akár tíz évig is elvegetáltak volna, így pedig azonnal eltünnek. Nem véletlenül nem szavazták emg a segélyt: nincs biztosítva, hogy értelmes célokra költik. Valszeg kifizetnek pár milliárd béremelést, jutalmat, anélkül, hogy érdemben hozzányúlnának a modellpalettáhóz, és olyan autókat gyártanának, amit mondjuk európában is el lehet adni.

Az amerikai autóipar tehet a saját rossz helyzetéről. Tovább kellett volna látniuk az orruknál...

A bankszektor fontosságával kapcsolatban pedig Kopinak igaza van. Nem a bankárok zsebét tömi ki az állam a 700mrd-dal (noha biztos pár milliárd ott is landol), hanem az átlagpolgárok (és nem csak amerikaiak) nyugdíját, és megtakarításait mentik meg. Lehet, hogy a tiedet is.

J_O_L_A_N 2008.12.15. 13:47:15

Úgy értettem, hogy a pénzügyi válságról nem tehetnek az amerikai autógyártók, viszont az abból kifejlődő gazdasági válság levét isszák fokozottabb mértékben, mint az európai, vagy távol-keleti márkák. A modellválasztékukról és az autók elavultságáról persze tehetnek, de ugyanúgy felelős ezért az ilyen túlméretezett batárokat igénylő amerikai átlagpolgár, az olcsó benzinár, stb. A szakszervezetek meg ugyanúgy felelősek a helyzetért, most vágták ki a fát a dolgozók alól, sem a mentőcsomagot nem kapják meg a gyárak, de még a munkahelyek jelentős része is elveszik.

loláb 2008.12.15. 14:22:20

A szakszervezetek ott is kb úgy működhetnek, mint itthon: előszoba a nagypolitikába. Szarnak azok a munkavállalók érdekeire...csak a lózungokat képesek ismételni, anélkül, hogy cseppnyi belátás lenne. (A mentőcsomag elutasítása is a szakszervezetek erősködése mitt volt)

Kopi3.14 2008.12.15. 15:15:34

Azert ne kiabaljuk el a dolgot, szerintem megkapjak kovetkezo korben a penzt. mondjuk januarban megszavazzak, es olyan februar vege fele megerkezik a cegekhez. Addig lehet megstzunik a Saab, a Volvo, es meg par marka, csodbemegy par beszallito. Es mar europaban is, nem csak USa-ban. Csunya a szitu, jelenleg is sok beszallito nem tud csak eppen tulelni. HZa romlik a helyzet, akkor borul rengeteg midnen. :( Vilagszerte. :((

WagonR 2008.12.18. 22:14:22

F/aki - mielőtt bárki is elkezdi a szokásos slágert pengetni (szar amerikai autók, gagyi minőség, túl sokat fogyasztanak, senkinek sem kellenek az autóik), előbb el kéne ezt olvasni (feltéve ha megy az angol). nem kell elhinni, csak el kell rajta gondolkodni. ennyi az egész.
azért gyártottak (DE NEM CSAK AZT!!!) nagy benzintemető behemód gépeket, mert az átlag amcsinak ez tetszett. ez olyan bonyolult? ha annyira szar autókat gyártanak már 10-30 éve, akkor hogyhogy mégis akad aki megvette őket? méghozzá nem is keveset.....
gondolkodni, kritikusan szemlélni a tényeket és nem zöldségeket írni.
jó a hivatkozott cikk (mármint az angol F/aki hozzászólásában)

SzuperKiraly 2008.12.20. 12:39:23

Aki a cikket írta nyilván repi, de még neki is tetszett Moore Sicko-ja, mert említést tesz a külföldi gyártok hazájának állami kézben lévő egészségügyéről.

Az amerikai magánkézben lévő egészségügy mindenkinek rossz, a munkáltatóknak, az alkalmazottaknak, a szerencsétlenebbeknek.

Egyedül néhány kurva drágán dolgozó vállalat szedi meg magát nagyon, úgy tűnik az autógyártók kárára is.
süti beállítások módosítása