HTML

Válságblog

A világválsággal kapcsolatos írások

Totalcar.hu

Nincs megjeleníthető elem

Lassan kifúj a roncsprémium Európában

2009.07.13. 15:02 Androczi Balázs

A két legnagyobb piacon, ahol autócsere-program működik, az év végével biztosan megszűnik a támogatás, sőt, ha elfogy a pénz, még korábban.

Vélemények az azonos című hírünkről.

5 komment

Címkék: franciaország németország roncsprémium

A bejegyzés trackback címe:

https://valsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr671243756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v_holiday 2009.07.13. 15:33:04

Biztos náluk sem érte meg, mint itthon.
Pffff

tyberius 2009.07.14. 07:57:01

Meg vagyok lepve, hogy nálunk ezt nem vezették be, mindenki kárára. Na persze attól még, hogy Európában valami megbukott, nálunk még mindig bevezethetik... nem ez lenne az első eset.

Kopi3.14 2009.07.14. 13:56:59

@v_holiday: ja, németeknél rengeteg pénz ment az államkasszából a románok, japánok, koreaiak felé. Nem hozott annyit, mint vitt.

Nálunk meg a legjobb döntés volt nem bevezetni.

v_holiday 2009.07.16. 11:51:26

Kopi3.14:
Nem mondod, hogy ez a gond. Közben a német autópiac nem omlott össze, mint a hazai. Gondolj bele: mennyi regadó, ÁFA és járulék nem került ezáltal befizetésre. Mennyi embert bocsátottak el, akiket neked kell eltartanod az adóidbólo, mert munkanélküli segélyt kapnak... Nem 1.000 Euro autónként, amit a magyar állam nem szedhetett be. Csak egy 3 milliós autón kb. 1.000.000 az állami bevétel...ez 3.500 Euro...
Tyberius:
Megbukott Európában? Ezt mire alapozod.

Kopi3.14 2009.07.16. 18:04:48

@v_holiday: mire találták ki az egészet pl. a németek, A saját auóiparuk védelme érdekében. Hol csapódott le a nagyja? Dacianál, Kianál, Hyundainál, Toyotánál, Renaultnál, FIATnál. A külföldi ipart a német adófizetők sokkal jobban támogatták, mint a saját iparukat. Ehhez elég volt körbenézni az eladásoknál, a járműszállítmányokat is megnézve. Emellett az egész csak arra volt jó, hogy a jövőből előrehozzon egy csomó vásárlát, aztán kész. Elodázta a válság megoldását, de ellene semmit nem tett.
Mo-n mi történt volna ezzel? Fizetett volna az állam előrehozott járművásárlásokért, az összeomlás később következett volna be, ugyanilyen súlyos mértékben. Állandóan nem lehet hitelből finanszírozni a szektort. A magyar iparnak mit jelntett volna? Semmit. A magyar autóipar a hazai eladásaiból egy évben hatszázszor halna éhen. Ők külföldre termelnek. A roncsprémiummal mennyi embernek maradt volna meg a munkája? pár értékesítőnek, akit egy év múlva kellett volna kirúgni, hozzáadott értéke meg semmi a teljes folyamatban. Szóval, kezdj el gondolkozni, mennyi járulék maradt volna meg, mennyi ÁFA, regadó. Mert jellemzően az olcsó autók nyertek volna ebből, min a DACIA, aminek sok mafyar értéke nincs, ára miatt a regadó sem ért volna annyit, amennyit. S az egész arról szólt volna, hogy a kereskedők az amúgy is adandó kedvezményt-amitadnak maguktól is-azt az állammal fizettették volna meg, nehogy nekik akár kicsit is rossz legyen. Gondold végig azt is, hogy a roncsprémiumhoz kellene kiépíteni megint egy adminisztrációs oldalt, ami plusz költséggel jár, így az állami pénzzel már egyből mínusz lett volna az egész.
Rövidenés tömören az egészről a véleményen: üvegszilánkos lószerszámot végbéltükrözésre az ötlet kitalálójának.

u.i.: a FIAT magától képes ekkora, sőt, nagyobb kedvezményt adni az autói után. Akkor miért kellett volna nekik az állami vonal?
süti beállítások módosítása