HTML

Válságblog

A világválsággal kapcsolatos írások

Totalcar.hu

Nincs megjeleníthető elem

Indul a Válságblog!

Mosolyogva autózni át a krízisen

2008.11.30. 02:54 Csikós Zsolt

A szokásosnál többet lapozgatja a krízisről szóló híreket? Hirtelen drágának tűnik a szerelője? Megfordult már a fejében, hogy a válság miatt elhalasztja az autócserét? Esetleg kisebbet vesz? Tart tőle, hogy fel kell adnia az autótartást? Új rovatunk, a Válságblog segít a túlélésben, a legkevésbé fájdalmas megoldások kikeresésében. És rajta tartjuk ujjunkat a még lüktető ütőéren. Naná, hogy az autóiparén.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

351 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr38795391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZzzZ 2008.11.30. 03:30:42

kíváncsi vagyok mi sül ki ebből :)

kkn 2008.11.30. 04:19:48

Jöhetünk panaszkodni.

Pl. várom, hogy beleesek-e az 1200 emberbe. Izgis karácsony lesz, kapok-e levelet január elején, hehehe.
Mindenesetre abban szerencsés vagyok, hogy nem dőltem be a csábító ajánlatoknak, és pár éve beértem egy használt autóval, aminek a részlete belefért a kitűzött keretbe.
Abban is, hogy most volt annyi tartalék pénzünk, hogy kifizessük a hitelt.
Most csak a rezsire kell koncentrálni. Ha minden kötél szakad, hozzányúlunk a lekötött pénzhez.

De mi lesz a sok 10 éves újautó-hitelt nyögő, utcára kerülő emberrel? Kinek kell ennyi autó?
Már a normál helyzetben bebukottakkal is tele a piac, most még jobban leül. Mert akinek nincsen állása, az nem olcsóbb autót vesz, hanem semmilyet.
A többség, aki bizonytalan, hogy meddig lesz állása, szintén.

Amúgy ebbe a mókuskerékbe fogunk belegebedni, a többség fél, senki nem vesz semmi komyoly dolgot, így egymás munkahelyét szüntetik meg.

Ha majd padlón leszünk, onnan lehet felállni.

dextercapo 2008.11.30. 04:27:40

nem nagy kaland . azok a penge csavok akik megvettek a dragan fenntarthato csodaverdakat azzal hogy mire gond lesz vele eladjak , most bukni fognak . vegre kiderul hogy az uber nemet autok megbizhatosaga tenyleg csak egy emlek egy regebbi korbol - en pedig szerelgetem a sajat automat kenyelmesen es fillerekbol . igaz hogy nem mindig eszi meg az ot litert szazon , de sebaj - egy "mai" auto nyilvan ennek a felet is fogyaszthatja - vagy nem . egy olajcseret meg tudok csinalni kb 4K-bol - egy mai korszeru gep is siman megvan 40-bol . a hulyenek is megeri az erosen elvi kornyezetvedelemre raszanni azt a partiz ft-ot kilometerenkent . sebaj . budapest belvarosabol ideje volt kitiltani a kispolszkikat -. toluk buzlik a polgarmesteri hivatal es kornyeke , nem a korrupciotol .

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.30. 05:44:37

kkn 2008.11.30. 04:19:48

Azt mesélte (épphogy próbaidőn túl lévő barátom - 5 hónap), hogy már elkezdődött keményen. Volt olyan műszak, hogy bementek és a csoportvezető rámutatott emberekre és így: "Te, te és te holnaptól nem jössz, Te, te és te 2 óra múlva már mehetsz is haza. A többiekről a jövő héten."
Első körben a próbaidősök és a külsős (bérelt) állományt hajigálják, másodikban az 5 éven belül (!) felvettek közül szortíroznak majd. Gondolom persze a szarházi, léhűtő irodás apparát szemernyit se lesz kisebb, pedig ONNAN lenne takarítani való...
Az autóárak valószínűleg lejjebb fognak esni, ez annak jó, aki venne (logikusan nézve, mert ha drága marad, nem vesz senki és inkább a kisebb buktát érdemes választania a gyártónak, ha van esze). Az most még várjon ki kicsit. Aki eladna, az meg gondolja meg, tényleg flancolni akar és újba ülni, vagy jó lesz az a 3 éves 47000 km-t futott "öreg fos".

Kopasz Szuzukis 2008.11.30. 07:25:04

Wááááá!
Végre kezdd rájönni a világ, hogy a "korszerű" vadiúj verda összességében nem is olyan környezetkímélő? Csak épp nem oda mocskol, ahova kipufog.
És mi lesz az autóbontósokkal, akik tucatszámra kapják szét a verdákat, mert kell a színesfém?

ViKo · http://fair.blog.hu 2008.11.30. 07:43:46

Hmm nálunk mindig is kikellet bírni az autónak 10 évet. Bár most a Hilux-unk elég rendesen kapja az ívet, karácsonykor lesz 2 éves és már a 92 ezredik kilométerjét futja...

Ubul1 2008.11.30. 08:14:59

Azt a kiképzést fogja is bírni a Hilux, az ilyen használat mellet kb 500 ezer km-et jelent, nos ha 2.5 TD vagy D4D motor van benne annak ez teljesen vállalható futásmennyiség. Különben ugyanaz a motor megy a Hiace-okba is. (ha megfigyeled indításkor ugyanaz a köhintés, alapjárat ugyanaz a morgás, a leállításnál meg ugyanúgy megrázza a kasznit) Márpedig azok a mentőknél sokkal többet kaptak, ráadásul baromira kigyorsítva, pirosba forgatva.
Az a szolgálat volt a Toyoták igazi értékmérője, nos Eidzsi Toyoda szama kiállta a próbát.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.30. 08:32:06

Hehe. Mindig mondtam én hogy nem érdemes új autót venni hitelre + ütni-vágni, meg a WC-re is autóval járni.
Még jó hogy alapból is igyekszek takarékos lenni + vigyázni a gépsárkányra. :)

wartburger · http://pecoshop.fw.hu/ 2008.11.30. 08:32:57

Most, hogy nem osztogatják a hitelt boldog boldogtalannak, mindjárt jó lesz mindenkinek egy számmal kisebb autó. Jó lesz a logan is parasztnak. Aki meg logant vett, az most vesz egy jóképű trabantot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.11.30. 08:34:39

@dextercapo : Szerencsétlen, a Kispók négyütemű... Az nem kifejezetten büdös, már ha szagoltál már Trabit... :D

Acmee 2008.11.30. 08:44:08

Én meg veszek egy feliciát, belerakok az 1.9Döbbenet helyére egy 1.9TotálDöbbenetet, aztán kibrümmögök a világból 2Ft-ból :D

Jacopo Belbo 2008.11.30. 08:51:32

Lényegében amióta autót vezetek, közel 20 éve, folyamatosan jár a fejemben a cikkben említett tények jórésze. 20 éve egy merő lelki furdalás az életem: mennyibe kerül egy autó, mennyi benzin válik füstté a használatakor, kell-e egyáltalán és meglennék-e nélküle? Azt hiszem, Magyarisztánban, ma: NEM. A mi városunkból, 90 kilométerre Budapesttől, majd 2 óráig megy az Intercity a fővárosba - késik, lassú, büdös, a városi tömegközlekedés pedig egy lutri - vagy jön vagy nem, ha jön, csak félóránként.

Régóta gondolkodom azon, vajon melyik lehet az az autó, amelyik kibírná 10-15 évig nálunk. Nálunk, akik évente maximum 12-15 ezer (!)kilométerre vesszük igénybe e technikai vívmányt. Van-e olyan autó most, amelyik 15 év múlva is működik majd hiba nélkül? A GTL55-ös Zastavánkat 14 éves korában adtuk el, kutya baja nem volt, csak egy kicsit ette az olajat. Melyik nyugati csoda tudja ezt ma? Semelyik. Mert eleve nem tizenöt, csak maximum 5 évre gyártják őket. De gondoljunk bele, logikus is ez: a piac telített, alig bővül, boldog-boldogtalan autóval jár, vajon ki venne még új autót, ha nem avultatnák őket olyan gyorsan technikailag, megbízhatóságukban és küllemileg? Nos, elvileg ennek a világnak van vége. De valóban vége van-e? Valóban hihető, hogy az emberiség boldogabbik része belátja, hogy nem cserélheti autóit 3 évente, a gyárak pedig majd átállnak 15 évig hiba nélkül futó kocsik gyártásába, a termelésüket csökkentik és beletörődnek hosszú távon a profit csökkenésébe? És mindenki olyan békésen és boldogan mond le az autózásról vagy csökkenti autóhasználatát, hogy arról egy rózsasznű naplementés festményt lehetne álmodni? Félek: nem.

Szerintem az autózás, ahogy azt ma ismerjük, a fosszilis készletek kimerüléséig hektikusan ugyan, de ugyanúgy működik tovább, mint eddig. Lesznek válságok, jobb évek, "ups and downs", az igazi saller akkor jön, amikor elfogy az olaj, elfogy a gáz.

zoliapu71 2008.11.30. 08:53:38

Talan ha a gyartok kissebb haszonnal adnak a kocsikat....Ugy hallottam egy kolegamtol ,aki a szuzukinal melozott ,hogy mikor legordul a szalagrol kb. 600-700ezerbe faj nekik.A sandero + a logan kb. 3ezer euro.Akkor meg mi a picsat kernek erte olyan sokat????FOS mind a ketto!!!De talan majd ezentul tenyleg rafanyalodunk!!!A temetkezesieknek is fellendul majd!!

Wolfram 2008.11.30. 08:53:58

A porsche - meg én is - megmondta már rég. A mannheimi egyetemmel együttműködve készítettek egy átfogó tanulmányt, amiből kiderült, hogy össztársadalmi szempontból hasznosabb, ha hosszútávra építenek autókat. Energiafelhasználás, környezetszenyezés, fenntartási költségek, még a foglalkoztatottság is(!) pozitív szaldót kapott. A "Langzeitauto" (hosszú élettartamú autó) első koncepcióját a 72-es IAA-n mutatták be: robosztus mechanika, jó korrózióvédelem, csereszabatos, nagyszériás és javítható alkatrészek. Az utakon az elő ilyen szellemben épített autó 1976-ban jelent meg, úgy híták: Porsche 924. Ez akkoriban volt, amikor mérnökök tervezték az autókat, nem marketingesek, egy gyár pedig büszke volt, ha sokáig bírták a termékei (W123, Golf I-II, Audi 100 "szivar" stb.).

Jacopo Belbo 2008.11.30. 08:58:22

Wolfram: igen, erről van szó. Büszkék voltak, ha egy kocsi sokáig futott, de aztán rájöttek, a büszkeség klassz dolog, de nem hoz annyi pénzt, nem hozza a kapzsi módon remélt extra profitot, mint az öt-négy-három évente avultatott Golf. A kérdés az, vajon tényleg vége van-e ennek az extraprofit-hajkurászó kornak ezzel a válsággal?

Jacopo Belbo 2008.11.30. 09:02:05

Bocsánat, még egy: az elején kellett volna, de remélem, nem késő. Nagyszerű ötlet ez a blog, Csikós Úr! A téma hihetetlenül aktuális, remélem megy előbbre a világ az ide írott kommentekkel, ha másként nem, hát azzal, hogy megosztjuk sirálmainkat.

szelence76 2008.11.30. 09:11:33

Az autógyárak a saját mohóságukba fognak belepusztulni ha nem változtatnak a dolgokon.Mi a francnak kell 2-3 évente újjabb és még kütyüsebb autókkal dizájnosabb formákkal fárasztani az embereket.Megbízhatóbb autók kellenek ide!!!

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2008.11.30. 09:22:42

ubul 1 annyit hozzátennék, hogy a mentőknél nem dizel hanem benzines hiacek futottak az első széria szinte kivétel nélkül (ülőkocsiból volt pár dizel) a következő széria csőrös hiacek közt már volt fehér kocsiban is. (fehér kocsi=amelyikben van hordágy a nizás időben ezek még fehérek voltak az ülőkocsi meg kék)

Carisma001 2008.11.30. 09:26:59

Nagyon jó ötlet volt ez a blog!!! Jacopo Belbo nagyon ésszerű dolgokat írtál-egyetértek veled!!

Tény, hogy ma Magyarországon sokan elmebeteg módon vásárolnak autót. Én személy szerint amikor 9 éve elkeztem autó értékesítő munkámat még csak 60 hónapra, egy jó ideje pedig 120-ra lehet már könnyedén autót venni. Ez azért Öngyilkosság, mert aki minimális önerőt ( vagy nullát) tett emellé, az nem tud az első 4-6 évben 0-án kiszállni az autójából, csak jelentős mínusszal. És milyen sokan vannak így!!! Az eltolt fizetésről és 1/3- 2/3 megbontásról már nem is beszélek- észt sajnos nem adhat egy új autó értékesítő az embereknek. Sebaj, legalább most mindenki elkezdi jobban becsüli gépjárművét!! Mert aki így vette, az egyet tehet: 1, vagy mélyen a zsebébe nyúl, és lecseréli. 2,megtartja még, használja tovább!

Személy szerint én bő 4 éves MITSUBISHI Carisma-ám használom tovább. Még egyszer sem volt garanciális problémája (eddig!), és a fogyasztása is elfogatható!! ( 6-8 l, 1.6-os).
Mellesleg nyáron sokat bringázok,olyankor a fogyasztása meglepő módon 0 l/100 km!!:):):).

Mindenkinek ésszerű, meglepő és japán elfogultsággal történő autó vásárlást kívánok!:)

Carisma001 2008.11.30. 09:29:40

utolsó mondatomban: nem meglepő-hanem megfontoltat akartam írni!! bocsesz

Jacopo Belbo 2008.11.30. 09:54:34

Carisma001 :-)

szelence76 "Mi a francnak kell 2-3 évente újjabb és még kütyüsebb autókkal dizájnosabb formákkal fárasztani az embereket."

Azért, mert ha nem így tennék, senki nem venne új autót! Az autógyárak jóval több autót "termelnek", mint amennyire szükség van. Sajnos régen nem a kereslet szabja meg a gyártókapacitást, hanem a gyártókapacitáshoz próbálják a keresletet igazítani azzal, hogy különféle trükkös módokon (avultatás, ráncfelvarrás, elvileg teljességgel fölösleges új kategóriák teremtése [lásd "crossoverek"], műszaki szétesés, olcsóbb anyagok használata - sokszor álságos módon környezetvédelemre való hivatkozással [pl. 3 év alatt szétmálló gumiharangok, tömítések]) arra bírják a vásárlót, hogy szabaduljon meg a "régi" (értsd: 3-4 éves, ráncfelvarrás előtti) autójától és vegyen újat. Az újautó-eladásokon pedig extra profit keletkezik, amiből extra hozamot tudnak fizetni a részvényeseknek.

Az autógyárak (eredeti angol nevükön: car MANUfacturers:-), azt hiszem ezt mindenki könnyűszerrel belátja, minden gond nélkül tudnának ma is tartós, megbízható kocsikat gyártani, amelyek 15-20 évig szolgálnák a tulajdonosukat gond nélkül. Miért nem teszik? Mert akkor drasztikusan csökkenne a kereslet: nagyjából csak annyi autó fogyna, amennyire elengedhetetlenül szükség van. Ugrana a profit, ugrana a növekedés.

Miért voltak tartósabbak a 60-as, 70-es, 80-as években készült kocsik (miért volt bennük "több anyag")? Mert akkor a piac még bővült, itt Európában (és Amerikában) is, volt még kiket autózásra csábítani. Amikor már boldog-boldogtalannak autója volt, ki kellett találni valamit a kereslet folyamatos fenntartására, mert egyébként ki az ördög vett volna új autókat? A tudatos avultatást azt hiszem, az USA-ban találták ki, és azt hiszem már a 60-as években.

A kérdés az, rá lehet-e bírni (avagy a válság rábírja-e) az autógyárakat arra, hogy átálljanak tartós, megbízható, 15-20 évig működőképes autók előállítására? Nos, ezt kétlem. Ez ugyanis nem érdekük, inkább dolgoznak a jelenlegi (ésszerűtlen fogyasztás) helyzet fenntartásán. Szerintem a válságra adandó válaszként nem tartósabb, megbízhatóbb autók születnek majd, hanem éppenséggel jóval olcsóbbak, amelyeket könnyű megvenni, viszonylag könnyű kifizetni, és három év után viszonylag kis egyéni veszteséggel a szemétbe lehet dobni. Szerintem inkább az egyszehasználatos autók kora jön. A kérdés - globális túlélésünk szempontjából - igazándiból az, hogyan lehetne érdekeltté tenni az autógyártókat tartós autók előállításában?

nyarivihogo 2008.11.30. 10:08:09

Több dolog jutott eszembe:

1.Bármekkora balekság is mostanában közalkalmazottnak lenni, pláne fegyveresnek :( , áldom az eszem, hátha így sikerül kihúzni valahogy.
2.Elkezdtem a már megkezdett dolgokat abbahagyni, és kiutat keresni innen.Magyarán az országból.
3.Valahogy összeszedem azt, amivel el tudok kezdeni egy másik életet, másként, máshol.
4.Feri egyszer azt mondta, el lehet menni!Nos, el lehetett, most már el kell!
5.Megint a világ szegényebbik felével itatják meg a fekete levest! (Bár én szeretem a kávét, de ennyi már min.fosás vagy gyomorfekély! :) )
6.Lassan az asszonnyal is el tudom ezt fogadtatni, ez jóóóó...! :)

Wolfram 2008.11.30. 10:15:23

"A kérdés az, rá lehet-e bírni (avagy a válság rábírja-e) az autógyárakat arra, hogy átálljanak tartós, megbízható, 15-20 évig működőképes autók előállítására? Nos, ezt kétlem." Osztom a szkepticizmusod, ilyen liberális gazdaságpolitika mellett (és a liberális szót itt (köz)gazdasági szempontból értem, amit valójában jelent, vagyis a tőke szabadsága, nem az egyén szabadsága, ahogy kampányolnak vele!) valóban nincs esélye, ahhoz egy sokkal protekcionistább (szigorúbb állami szabályozás) politika kellene. A tőke olyan, mint egy nagy elefánt, ott legel ahol zöldebb a fű, nem érdekli, hogy mit tapos le közben, az egérkék meg vajmi kevés befolyással vannak rá. Hiába kiabálják közben, hogy "ez az, élvezz te állat" - mint a viccben.

Carisma001 2008.11.30. 10:16:52

Jacopo!!
Kérdésedre nehéz a válasz, ugyanis itt már a politikai erőknek is be kell szállni. A makrogazdaság és a politika mindig is összefonódott. Kérdés van-e olyan tudatos jóérzésű politikus vagy politikai erő ( haha én idióta naiv) amely elindíthatna ilyen folyamatot! Eleve a politikai hatalomhoz vezető út tele van korrupcióval, és amikor már hatalmon van vki, akkor már sok esetben gazdasági köröket, érdekeket kell kiszolgálnia. - Jaj szegény politikusoknak mi mindent ki kell állniuk:)
Tehát jó esély van arra, hogy nem a tartósság színvonala fog emelkedni, hanem pont a silányság lesz még jobban úrrá!!:(

Niko Bellick 2008.11.30. 10:21:11

Ha engem kérdeztek a legjobb (és legritkább) autot ugy hivják ma magyarországon:TEHERMENTES!

Jacopo Belbo 2008.11.30. 10:29:04

nyarivihogo

Megértem a panaszodat és a végleges döntés felé teendő lépéseidet. Azt hiszem ugyanakkor, ez nem megoldás.

Bármilyen fura, mi is a világ gazdagabbik feléhez tartozunk, igaz, a cselédszobában lakunk és a hátsó lépcsőn járunk. Az ember természetes állapota nem az, ahogyan mi élünk, a természetes állapot a busmannoké: annyit venni el a természetből, amennyit kell a megmaradásért, a fajfenntartásért. A világ döntően nagyobb részén egy halom olyan dolog nem természetes velejárója az életnek, amit mi annak tekintünk. A világ döntően nagyobb részén nincsenek utak, közvilágítás, csatorna, gáz, villany, nyugdíj, egészségügyi rendszer, társadalombiztosítás, pláza, plazmatévé, autó (!), biztos állás és még egy halom általunk természetesnek vélt dolog. A válság szerintem globális, a világ gazdagabbik fele elérkezett egy olyan pontra, ahol a pazarlás és a "gazdasági növekedés" többé nem tartható fenn. A kérdés most az, tanul-e ebből a világ gazdagabbik fele vagy csak azon dolgozik, hogy a nehéz időket túlélje és folytassa az extraprofitos, növekedős, fogyasztós életformát bármi áron, akár saját későbbi pusztulása árán is.

Minket ez a válság kétségtelenül mélyebben érint, mert eleve a cselédszobából indultunk, Fletó alatt gyakorlatilag a totális káosz lett úrrá az országon, 20 évvel a rendszervéltás óta semmivel nem kerültünk közelebb a szalonokhoz, bársonytapétás nappalikhoz, legföljebb "keziccsókolom" helyett már tegezhetjük az urakat, akik undorral fordulnak el tőlünk. Nyugaton mindig keleti leszel, kereshetsz jól, vehetsz ezt-azt, de folyton a képedbe vágják: ki vagy és honnan jöttél. Élet-e ez?

egészen kis kukac 2008.11.30. 10:33:21

haha ! :-) NEM LEHET ELMENNI !

Ez a trükk Barátaim: csak AKKOR járt
a köcsi (GY.F. - ha nem lenne egyértelmű
szája, amikor tudta, hogy már nem lehet
elmenni (ez ui. 1-2 előkészület mindíg).

Érdekes módon a vasfüggönyt is akkor
(és nem előbb ! :) nyirbálták le, amikor
már senki, vagy csak egynehányunk akart
elmenni...

Hogy nem lehet elmenni, az tény.
Ott voltam, megnéztem (pár évtizeden
keresztül :) Lelegelt föld az. S mostanában
eléggé hangos (és főleg éhes !) birkákkal
teli !

Hanem az autók: hát igen... most érdemes
még megszabadulni tőle, amíg a többiek
nem ébredtek rá, hogy nem tudják fenn-
tartani. Most csak 50 %-ot bux,- jövőre
75 %-ot

De azért... s ezt ne feledjük... 2-3 hónap,
s a Nap vidáman süt esmént.

Kellemetes, rántotthús-kidobálós
vasárnapi jó ebédet mindenkinek :-)

Ciri 2008.11.30. 10:35:57

"Az autógyárak (eredeti angol nevükön: car MANUfacturers:-), azt hiszem ezt mindenki könnyűszerrel belátja, minden gond nélkül tudnának ma is tartós, megbízható kocsikat gyártani, amelyek 15-20 évig szolgálnák a tulajdonosukat gond nélkül. Miért nem teszik? Mert akkor drasztikusan csökkenne a kereslet: nagyjából csak annyi autó fogyna, amennyire elengedhetetlenül szükség van. Ugrana a profit, ugrana a növekedés."

"vajon ki venne még új autót, ha nem avultatnák őket olyan gyorsan technikailag, megbízhatóságukban és küllemileg?"

Bocs, de amit fentebb írtál,az egészen egyszerűen badarság.Hatalmas badarság!

"A tudatos avultatást azt hiszem, az USA-ban találták ki, és azt hiszem már a 60-as években. "

Mit találtak ki?? Fejtsd már ki bővebben légyszi!

millesei (törölt) 2008.11.30. 10:37:33

Jó ez a blog, de még jobb lenne egy zöldautózós, megújuló-energiával-autózós blog. Kevesekben tudatosul, hogy a nagy recesszió hátterében tkp. energiaválság áll. (az eddigi világméretű recessziók hátterében is az állt) Bocs az önreklámért, de: asztakko.blog.hu/2008/11/06/muszakvaltas_a_feher_hazban

Ubul1 2008.11.30. 10:42:47

nyarivihogo 2008.11.30. 10:08:09

Oszd meg az ötleteidet velem milyen irányba hagyjuk el a kurvaországot, és milyen területen lehetne tevékenykedni utána az adott területen.

De összefoglalva én azt hiszem hogy mindig az szetlen túlnépesedésre kell visszavezetni mindezt, mert az vili hogy mindeninek megélhetés kell, az pedig abból áll hogy a többinek valami szolgálatot teszünk, pl a gyárban másnak kell termelni valamit amire szükség van. Nos az autó mindig is nélkülözhető valami volt, ki lehetett ezzel-azzal a megoldással váltani a funkcióját, én pl szinte mindig kisfogyasztású motorral váltom ki, és szerencsére a hidegebb évszak java részében nem kell mindennap bejárkálnom. A legnagyobb kibaszás az embernek és a környezetének is az hogy egyáltalán BE KELL JÁRNI valahová. Nos minél többen vagyunk annál több embert kell eldugni valahová melózni, de annál nagyobb az egyéni konkurencia, mindig lesz valaki aki überokos fasza gyerek, és oda ideális és a többi már nem kell, de a jellemzőbb inkább az egységes igénytelenség és olcsóbban adja magát és ezzel szorítja ki a többit és egyben a fizetési színvonalat is a béka segge alá. És csak nem tér észhez hogy ezzel hülyét csinál magából hogy ennyiért játsza a droidot valami baromnak! Segélyből is jobban kijönne...
Tehát az ideális hely az lenne ahol mindenki szabályozástól mentesen a lehető legminimálisabb létszámmal de egységes fizetőképes életszínvonalon nyomná mert akkor mindenkinek lenne értelme vagy termelő vay szolgáltató szférában dolgoznia mert állandó vagy javuló lenne a kereslet a jó életszínvonalnak köszönhetően az adott termékre. Tán még az ilyen úri huncutságra is mint a felesleges autó az összehányt designnal. Én személy szerint gyászolom a szocialista egyszerű mindenki a létbiztonságon jellegű fölfogását, ahol a használati értéket a tartósság és a praktikum jellemezte. És mindenki EMBER tudott lenni és szükség is volt az egyéni értékekre, és arra hogy mindenki részese akart lenni annak hogy vigyük előre a kollektív boldogulást. Persze ha valaki nagyon nyújtogatta a nyakát annak odabasztak dehát nincs rend széthúzás nélkül. Ez pedig erre a népre túlzottan jellemző viselkedési forma!

GGG77 2008.11.30. 10:46:00

Van még egy dolog. A kereskedők régóta, már jóval a válság előtt is a szervízből éltek. Most pedig, hogy visszaesik a kereslet, pláne. Tehát ha megbízhatóak lennének az autók, a dealerek rácsesznének.

Jacopo Belbo 2008.11.30. 10:49:10

Wolfram, Carisma001 szerintem egyetértünk.

Visszatérve a blogposzt eredeti szándékához (t.i. kinek milyen praktikája van a túlélésre), én mostanában ezeken gondolkodom:

Minden fogyasztásunkat igyekszem racionalizálni, a legkisebb tételekig. Eszköz-beruházásokat nem hajtok végre, csak ha elengedhetetlen. Az asszonnyal mindketten sokat dolgozunk itthon számítógépen. Terveztem régóta, hogy veszek magamnak egy notebookot, hogy egyszerre is tudjunk dolgozni. Nos, ezt a tervet most ejtettem, bár forrás per pillanat lenne rá. Megpróbáljuk úgy beosztani az időt, hogy mindketten odaférjünk a géphez (PC-hez). Természetesen ha a mosógép vagy porszívó bedöglik és javíthatatlan, azok helyet újat kell venni, kézzel mosni vagy söprögetni még nem fogunk.

Minden anyagi döntést igyekszem nagyon alaposan átgondolni, hosszútávú hatásait mérlegelni, és a tartalékokat növelni vagy hozzájuk nem nyúlni.

Ugyanez igaz az autózásra is. Szerencsére eddig sem autóztunk extrém sokat: három és fél éves a kocsim és nincs benne 50ezer kilométer. Mivel azonban ez is egy modern ipari hulladék, arra számítok, hogy egy-két éven belül menthetetlenül elkezd széthullani. Ha erre gondolok, sóhajtok egy nagyot és az jut eszembe: veszek használtan egy Land Cruiser-t, és azzal járunk majd az idők végezetéig. Persze lehet, ez is illúzió csupán. Mindenesetre a múlt héten láttam egyik ismerősömet a 91-es Land Cruiserével menni. 92-ben egyszer hazahozott vele Pestről, akkor vadonat új volt a gép. De láthatólag ma is egyben van, megy, nem rozsdásodik, nem nyekereg, nem akar szétesni, pedig 17 éves. Hm. Szimpatikus. A zöldek (akiknek nagy részét, sértődés ne essék, álhumanista idiótáknak, a nyugati jóléti társadalom megélhetési lelkiismeretének tartom) nem érdekelnek. Úgy vélem, jobban jár a világ velem, ha ésszel használom a 4 literes benzines vagy 3 literes dízel Land Cruiser-t, mintha három évente vásárolnék egy-egy ipari hulladékot, nagyon zöldet, nagyon előremutatót, nagyon dizájnosat, netán hibridet (muhaha!).

Ubul1 2008.11.30. 10:50:43

Ciri 2008.11.30. 10:35:57
Amit te írsz haver és amilyen vonalon el akartál kezdeni kötözködni az egy hatalmas baromság.
Az hogy a jenkik fejéből pattant ez az ötlet ki egy nagyon egyszerű példával magyarázom: náluk jelent meg először pl a papírzsák bevásárláshoz. Miez? Tipikus tömegfogyasztási cikk, nagy keresletre folyamatos igényre, mert eldobható. Mindez bemagyarázva a környezettudatosság oltári baromságával. Persze környezettudatos kiirtani az egész növényvilágot a papírért. Mielőtt valaki elkezdene az újrapapírral dobálódzni elmesélem h ebből nem lesz többet újrapapír, ezt kidobják és a szabadban rohad el. Mert pl a belseje az nejlon. és mert senki nem fogja gyűjtögetni szelektív.
A keleti szektor megldása erre mi volt? A kedvenc hálós bevásárlószatyrunk, bivalyerős és tartós nejlon és lenvászon rostból, ami pl nekem még mindig megvan pedig 2 generációt már végigszolgált.

A tartós autóról meg annyit hogy az véletlen se lenne tömegcikk, mert a minőségért súlyos árat kell fizetni, hogy utána ne kelljen állandóan részletekben ráfizetni. Nem szaladgált mindenki annakidején se Zsigával, Volgával, mert azoknak ára volt az anyagért cserébe. Inkább Trabanttal, kispókkal, esetleg Moszkvics, vagy Wartburg a kicsit tehetősebbeknek. Persze ezek se voltak 1-szer használatosak.

4Si · http://www.autoteszt.eu 2008.11.30. 10:51:40

A Totalcar tudja, hogy a farkánál kell megfogni az olvasót. Mellekkel, fenekekkel, lábakkal mindent könnyebb eladni. Véletlenül a nyomtatott Totalcar magazinban is volt egy szemrevaló, mélyen dekoltált íróasztal mögött ülő hölgyemény...

nyarivihogo 2008.11.30. 10:52:28

Nos, ötletem van.

A következő:

Kint élő barátaimat, akik már több éve kint vannak, és röhögnek rajtunk, és saját magukon, hogy olyan sokáig ették itt a "répát" :), körbe maileztem, gyorsan jött a válasz, és tudjátok mit?
Mint több fegyveres szférát megjárt dolgozó, KAPOK munkát kint is, UGYANAZON a területen, mint itthon.
A 350 euróval szemben 2500-ért.
Nos, nem gondolkozom tovább!
A kocka el van vetve, és én itt állok, már évek óta, elhitették velem, tovább kell tanulni, felvettem a diákhitelt, ezerhitelt, amit most ki fogok fizetni, hálistennek nem tékozoltam, 31 évesen ELŐSZÖR nyaraltam az idén, és SZERETNÉK jövőre IS!!!
Tudjátok, már nem eszem meg a másodosztályú polgár dumát sem, elmondom miért!
Itt senki vagyok, a fiam is az lesz, az unokám is.
Ott a fiamnak adok 60 éve plusszt, ami itt csak exponenciálisan nőni fog!
Értitek?

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.11.30. 10:53:52

Másfél éve döntenem kellett: egy 2-3 milliós alig futott, újszerű autó, + sok hitel a nyakamba vs. 1 milliót alig átlépő , de 100ekm alatti 5-6 éves, 3 személyre elegendő ( nem kis és törpe) autó. között

Anno irigyen néztem a 17000 km-t futott Octavia kombit 2.2-ért - most meg áldom az eszem, hogy a nyugdíjastól levetett 6 éves, de 80Ekm-es G Astra lett helyette, 1,1-ért - HITEL NÉLKÜL.

Most nem tudom miből fizetném - a táppénzem idején - a rezsit + a 1,5MFt hitel 30 rugós részleteit...

Ciri 2008.11.30. 10:55:27

"Amit te írsz haver és amilyen vonalon el akartál kezdeni kötözködni az egy hatalmas baromság.
Az hogy a jenkik fejéből pattant ez az ötlet ki egy nagyon egyszerű példával magyarázom:"

Ubul: Kötözködik a halál :D
Mi pattant ki a jenkik fejéből ?

nyarivihogo 2008.11.30. 11:00:28

Ja, és mit is akartam még...?
Én is vettem 120 hónapra autót, de nem 0%-al... :)
És inkább McDonaldsban melózok havi 600ezerért, mint itthon vigyázzam a társadalom szemetét 100ért...Apropó!
Tudjátok, micsoda gebasz van például a büntetés-végrehajtásnál...?
Nemsokára nem lesz, aki őrizze azokat, akiktől féltek, akik megerőszakolják a lányaitokat, akitől óvnak a híradások... :(

Ubul1 2008.11.30. 11:01:57

Akkor megnyugodtam, mert én is a zállami szférát tartom odakint a kezdéshez a legideálisabbnak. Mondjuk én nem akartam GI Joe lenni, különben se én lennék az ideális baka, mert abban az időben velem csak a gond volt az önfejű önálló, dolgok értelmét kereső gondolkodásommal, és mert se 2500 euróért se 25000-ért nem csináltatom magam ki!
De pl el tudnék képzelni ilyesmit hogy postás, vasutas, más állami szférába lógó fuvarozó, parkolóóra ellenőr, vagy esetleg közlekedésügyi rendőr, de azt valami kevésbé forgalmas helyen a fenének sincs kedve a mindennapos forgalmi káoszt helyrehozni és rohadni a kipufogógázban. Ezek mind megvetett alja melók itthon és ami az ezekben dolgozók átlag szellemi színvonalát illeti én osztom is. Bár ez a szellemi színvonal igaz az ország túlnyomó többségére akik miatt szív a többi. Meg ha már segíteni nem tudunk legalább jól basszunk ki vele mentalitás ami párosul a trehány munkáért is megélhetést várok felfogással amit belevertek a generációkba a múlt rendszer során.
Nos ez bárhol máshol nem így van mert ezek a munkakörök közismerten a köz érdekét szolgálják, és megbecsülik azokat akik képesek önként ezt vállalni.

Jacopo Belbo 2008.11.30. 11:04:31

Ciri

Az autók avultatása egy gazdasági-marketing fogás, az USA-ban találták ki. Lényege, hogy egy adott modellt folyamatosan és alig változtatnak, hogy a ma megvett autód két év múlva "a régi" legyen, ezáltal lélektani hatást gyakorolnak rád, hogy megvedd "az újat", amely csavarra megegyezik az előzővel, csak kicsivel másképpen néz ki. Nem tudom a pontos tényeket (ki találta ki és mikor), ezért kérem a hozzáértőbb szakikat, tegyék helyre ezt a dolgot.

Természetesen lehet azt gondolni az általam írtakról, hogy "hatalmas badarság", de, kedves Ciri, elvárom, hogy ezt indokold is meg. Indoklás nélkül ez csak egy csúnya, büdös kis büfi.

Ubul1 2008.11.30. 11:09:06

nyarivihogo 2008.11.30. 11:00:28

Ja igen a BV-t majdnem ki is hagytam, az is jó terület de nem akkor amikor a drogos elmebeteg niggert meg kokerót kell átvinni a dühöngőbe vagy a "maszek sötétbe" és közben harap, lepisál, szarral dobálódzik és te úgy mész haza aznap hogy leteh hogy ez a szarkupac tett be neked azzal hogy rádragasztott valamit.
Na ezt se lehet eléggé megfizetni, ehhez már elhivatottság is kell.
Áruld el hol lehet havi 600 rongyért a mekdonalcban szarakodni, legyűröm az undoromat és azonnal megyek!
Ja a hazai BV helyzetre meg egy rettentő hatékony és költségkímélő megoldás létezik amit a java része a csürhének nem emésztene meg és csak 50 ft koponyánként. Gondolom kitaláljátok hogy mi az. Mindenféle lekiismeretfurdalás nélkül alkalmaznám azzal szemben akire rámutatnak hogy menthetetlen visszaeső társadalom szempontjából szemét. Mert ez pl nem megélhetési bűnöző, hanem ösztönös. Mindjárt nem kéne kit őrizni és 2 legyet egy csapásra.

nyarivihogo 2008.11.30. 11:11:04

Nos, konkrétan, tűzoltóság, ami itthon fegyveresként működik, illetve a UK rendőrsége keres kelet európai országokból rendvédelmiseket, pont miattunk... :)
Ez jó!
Vagy smasszerokat, de ezt ne a hazaihoz hasonlítsd, kint semmi nem az!

nyarivihogo 2008.11.30. 11:13:56

Rokonom havi 1,2 milla kamionos.
Ha apám, aki 54 éves, barátja kiment CSALÁDOSTUL a finnekhez...
Én miért maradjak...?

Wolfram 2008.11.30. 11:16:19

A tudatos avultatás azt jelenti, hogy a mérnökök - egyre pontosabban- meg tudják tervezni az egyes alkatrészek élettartamát. Anyagminőség + szerkezeti forma + várható terhelés = élettartam. És az alkatrészek tömkelege fog egy bizonyos idő (megtett kilométer) után tönkremenni. Hogy helyettük újat kelljen venni, mert az az üzlet. Az autóvásárlás ma már egyre biztosabban tervezhető gazdasági döntés. Várható élettartam, amortizáció, maradványérték, fenntartási költségek stb. függvényében eldöntheted, hogy havi x összegért y imidzsű, méretű, extrás stb. autóval oldod meg a mobilitásodat. Azaz nem más, mint egy mobilitási szolgáltatás. Az autó, és a marketing (pl. reklám) által hozzáadott "értékek", a garancia, a szerviz, a hitel, az "aszisztansz" mind egy szolgáltatáscsomag része, amit megveszel havonta. Cserébe kapsz egy mobilitás értéket és egy presztízs értéke (illúziót) meg némi extra használati értéket (klíma, csomagtér stb.). Az autógyárak (is) koncentrálódnak, műszaki különbségek alig vannak az autók közt, egyre inkább kommunikációs és minimális dizájn eszközök alapján lehet őket megkülönböztetni. A gépek (is) elvesztették identitásukat, lelküket, műanyag és papundekli látványtermékekké váltak.

Wolfram 2008.11.30. 11:21:13

Jacopo Belbo, lehet, hogy neked van igazad, és akkor ezt a tervezett élettartamot amit én leírtam nem is így hívják, de lehet, hogy az avultatást lehet marketing és műszaki szempontból is érteni?

Farky 2008.11.30. 11:22:20

Nagyon szép, hogy megint van kit okolni (csúnya autógyár, hülye kormány, stb).
Azért abba gondoljon bele mindenki, hogy ha 10-15 évet használnának az emberek egy autót, akkor vajon lenne-e magyar autógyártás és beszállítás? Európai? Amerikai? Kínában biztos lenne :)

A hozzászólások egy része arról szól, hogy extraprofit, 3 évenkénti autóvásárlás, csúnya autógyárak, 120hónapos hitel. Kit kényszerítettek valaha arra, hogy 3-5-7 évente autót cseréljen? Végiglátogatta a magyar lakótelepeket a Skoda elit alakulata, hogy fejbelövik, ha nem vesz Fábiát? Jöttek a Román szakadárok, hogy Logant vagy életet? Jakuzák szállták meg a lakást, ha nem vett Suzukit? Túrót.
Sokan azt lesték a függönyök mögül, hogy a SZOMSZÉD milyen autóval jár és hiányos ismereteik a használtautó piaccal kapcsolatban oda vezettek, hogy MÁSIK autó kell és ÚJ. Vettek és most szopnak. Megérdemlik.

Senki ne jöjjön azzal a szar dumával, hogy a köcsög kormány ne a zemberekkel fizettesse meg. Dehogynem. Pontosan velük kell megfizettetni, mert én nem fogom, az tuti.

Ciri 2008.11.30. 11:26:52

"Az autók avultatása egy gazdasági-marketing fogás, az USA-ban találták ki. Lényege, hogy egy adott modellt folyamatosan és alig változtatnak, hogy a ma megvett autód két év múlva "a régi" legyen, ezáltal lélektani hatást gyakorolnak rád, hogy megvedd "az újat", amely csavarra megegyezik az előzővel, csak kicsivel másképpen néz ki. Nem tudom a pontos tényeket (ki találta ki és mikor), ezért kérem a hozzáértőbb szakikat, tegyék helyre ezt a dolgot."

Jacopo:
Ennek milyen "szándékos" köze van ahhoz,hogy egy autó hány kilométert bír ki? Amiről te akartál beszélni egy néhány kommenttel korábban, az a tervezett avultatás,de ez a fogalom nem létezik az autógyártásban.

Az, hogy a marketing szerepe igencsak megnőtt az autóiparban,azzal persze egyetértek,(meg azzal is,hogy a minőség rovására is mehetett, de semmiképpen nem a biztonság és a kényelem rovására) de azt tényt, hogy a mai autók "nem bírnak ki annyit" , mint régiek, messze nem "manipulálja" szándékosan egyetlen autógyár sem.Képzeld el a kedvenc márkádat, ha kiderülne, hogy szándékosan úgy tervezték, hogy néhány év alatt szétessen. Te megvennéd a frissített modelljét? Ma 2008-ban egy 70-80-es években készült autó, egyszerű faék egy bármilyen pudva kínai autóhoz képest is. Szóval lehet és tudnának is olyan autót gyártani, ami "sokat bírna", viszont abban max 70lóerős kétezres benzines motor lenne, merev híddal, légzsákok, klíma, ABS, minden extra és elektronika nélkül.De erre nincs igény.

Szóval a papírzsákot ne tegyük a "tervezett avultatás" mellé.

Ciri 2008.11.30. 11:29:36

Wolfram:

Amiről te beszélsz, az a minimális élettartam. Ez gyártónként változó.

jeep73 2008.11.30. 11:36:21

Így igaz. Senkinek nem lett a fejéhez fogva a pisztoly, hogy vegyen új autót.
Csak az emberi gyarlóság nagyon nagy. Azt hiszem ezt nevezik a szomszéd fűje mindig zöldebb szindrómának.
Én 1 éve kivittem a vállalkozásom egy részét külföldre (megfogattam Fleto tanácsát), most szeretném a jelenlegi autóm x6-ra cserélni. És furcsa, hogy kint minden jóval olcsóbb. Az autó ára, kötelező, casco, stb. stb. stb. Én pl. 5 évente cserélem a családi autókat. Vigyázunk rájuk, pedig elég sok km. van bennük.

Wolfram 2008.11.30. 11:36:53

Szerintem

sok közgazdasági oskola is belesik abba a hibába, hogy a zembereket józan, racionálisan gondolkodó, mérlegelő és ezek alapján döntést hozó lények halmazának tekinti. Pedig nem azok. És ezzel sokan visszaélnek. És azokon ez számon kérhető. (Persze nem a zén számon, hanem a zövékén, de ezt biztosan érti mindenki)

De! Egy 90-es évek vége felé, vagy az ezredforduló után gyártott autót a legnagyobb jószándék mellett sem tudsz 10-15évet használni, mert nem éri meg, annyiszor kellene újraépíteni komplex, bonyolult, drága, a végtelenségig integrált és mással minimálisan csereszabatos alkatrészekből, hogy nem éri meg. Nekem vannak 80-as évekből származó autóim, és imádom őket, de akinek nem hobbija a szögelgetés, az nehezen talál más alternatívát, ha autót akar. És a mai gazdasági paradigma adja alájuk a lovat: vegyél, fogyassz, élj a mának, habzsold a jót.

LyukasBogrács 2008.11.30. 11:37:01

Jó ötlet ez a blog.

A hitelválsággal, fizetésképtelenséggel, bankcsődökkel, gazdasági válsággal kapcsolatban nekem csak egyetlen megjegyzésem van:

MOST PONT AZOK PANASZKODNAK, AKIK AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN DICSEKEDTEK!!!

Ciri 2008.11.30. 11:40:32

"Sokan azt lesték a függönyök mögül, hogy a SZOMSZÉD milyen autóval jár és hiányos ismereteik a használtautó piaccal kapcsolatban oda vezettek, hogy MÁSIK autó kell és ÚJ."

Pontosan erről van szó! Ráadásul az is fontos, hogy jobban felszerelt és erősebb is legyen.Huszonhatodlagos szempont, hogy elmegy-e tíz évig, vagy sem.

nyarivihogo 2008.11.30. 11:52:08

Tök jó. itt mindenki a GM, Ford, Mercedes Benc, VW konszern, stb, elnök vezérigazgatója?
Mert úgy beszéltek... :)

saman-in-the-machine 2008.11.30. 11:53:11

Ajánlott olvasmány: Harry Harrison: Helyet! Helyet!
Azóta jobban megbecsülöm az ételt, a munkát, a lakást stb.

Ajánlott film: Zeitgeist
www.zeitgeistmovie.com/
Ingyenesen, jogtisztán letölthető, felirattal együtt, ha nagyon odavagy a katolikus egyházért, akkor ugordd át az első harmadát mert kellemetlen kérdéseket boncolgat és alkalmas a nyugalom megzavarására. A másik két rész is egyébként... A látóhatárt mindenesetre tágítja kicsit.

Ajánlott weboldal: élet az olajválság után
www.lifeaftertheoilcrash.net/
Annak, aki azt gondolja hogy 2-3 év és minden rendbejön. Nem fog.

xcapone 2008.11.30. 11:54:58

Igen, en is orulok, hogy Csikos ur ilyen aktualis bloggal tette szinesebbe a totalcar-t.

A cikkben nem talatam informaciokat a francia ill. koreai markak anyagi helyzeterol. (Kia, Hyundai, Peugeto, Renault, Citroen), Epul majd a Kecskemeti Mercedes? Vajon minek?

Az autogyarak mar most is raktarra termelnek egy tobb szazerezer auto all a parkolokon.... mire a kocsi a tulajdonoshoz kerulne mar regen eloregedett muszerfalak es karpitok, rozsdaette fekek varjak a megvaltast...

nyarivihogo 2008.11.30. 11:57:01

Ez JÓ:

"Deal With Reality or Reality Will Deal With You"

Köss üzletet a valósággal, vagy a valóság köt üzletet veled... :)

Krisi 2008.11.30. 11:57:28

Jóanyám akar új autót venni, de folyamatosan beszélem le róla, hogy nem éri meg. Sokan elfelejtik, hogy amint a nevükre íratták az autót le is vittek 3-400 esszeh forintot az árából. (drágább autónál még többet) Ez persze lényegtelen, ha valaki élete végéig akarja használni, de ez nem jellemző.
Egy 1-2 éves autó szerintem a legjobb döntés, ez alatt nem lehet széthajtani, ráadásul ezek javarészt bank által visszavett kocsik, amiket áron alul árulnak. Igaz, hogy nem pukimentes az ülés, de szerintem azért ezt ki lehet bírni.

Amúgy ennek a válság dolognak még pozitív hatása is lehet, ha például kevesebben fognak autóba szállni azok közül, akik naponta 4 kilómétert tesznek meg a belvárosban kocsival, és rájönnek, hogy az egy szál aktatáskájukat buszon is el tudják vinni, az autót meg arra használják, amire ki lett találva: utazásra és nehéz cuccok szállítására.
Na ezért most sejtem miket fogok kapni (sötétzöld fasz, biciklis köcsög, stb :), de azért le kéne szokni arról, hogy szarni is autóval járjunk. (Nem azokra gondolok akik naponta mennek 100km-t meg a szobafestőkre). Talán még a levegő is tisztulna, az meg senkinek sem árt.

Engem amúgy személy szerint hidegen hagy a dolog, hét közben 20 éves japán biciklimmel járok mindenhova, van emellett egy '88-as Simsonom és a hetekben veszek egy '86-os 250-es MZ-t. Szóval felőlem jöhet bármi, csak benzin legyen :)

nyarivihogo 2008.11.30. 11:58:19

Öööö, nálunk működne a Dél-Koreában 10 éve látott példa?
Tudniillik az ország minden polgára leadná arany, ezüst, stb. nemesfémét, hogy kihúzza az országot a szarból?
Hm?

nyarivihogo 2008.11.30. 11:59:35

Autó = használati tárgy.
Használati tárgy = amin tudsz spórolni.
Spórolás = lemondás.
Autó = lemondás.
Már csak pár nap!!!!! :)

Carisma001 2008.11.30. 12:03:00

Nyarivihogo!
Igen, külföldön többet lehet keresni, de mindenki nem hagyhatja el az országot!!
Kicsit elkanyarodott a blog az eredeti témától! Jacopo jó megoldásokat írtál, valóban a takarékosság az egyetlen jó megoldás! Mindenkinek jobban meg kell becsülni amije van, és nem ész nélkül hitelre vásárolni!
És nem csak az autót!! Más fogyasztási cikkeket is.

Visszatérve: nem qrva ez az ország, aki kitartóan dolgozik, annak lesz eredménye. Persze kevesebb mintha külföldön tenné ezt. Talán azon is változtatni kellene( mert üres az államkassza), hogy ne tartsunk el annyi nemdolgozót ( nem akarok egy bizonyos csoportot megnevezni, de ők többen vannak benne). Én azt mondom összefogással, olyan józan emberekkel, mint Jacopo menthető még az ország. Hinnünk kell benne, mert ha nem akkor tényleg nagy a baj!

Cirinek is nagyon igaza van. Magyarország tele van irigy emberekkel! Ha meglátja vki a szomszédját pl egy új kocsival nem irigykedni kellene, hanem azon gondolkodni:
mit tegyek, min változtassak, hogy nekem is több pénzem legyen!!!!!! De nem : valaki még az Apeh-nél is felnyomja. És ez nagy baj.

Emberek: ÖSSZEFOGÁS ÉS SOK MUNKA-ez kell

Ui: Tudom naiv vagyok és gyerekes gondolkodású:)

nyarivihogo 2008.11.30. 12:11:23

Nézd Carimsa001!

Én azon a helyen dolgozom, amiről azt mondják, egy társadalom keresztmetszete.
Magyarán börtön.
És hányingerem van, mert ŐK megélnek, ha látnád, hogyan...
Ezért el AKAROK menni innen.
Ez a hajó el fog süllyedni...Csak lásd!
Ha nem lesz rendőr, akit leköpsz, ha nem lesz ápolónő, aki most az utcán volt, vagy mentős, tűzoltó, bárki...Magától bedől a kártyavár!

nyarivihogo 2008.11.30. 12:14:11

És hidd el, pont mi vagyunk az a réteg, aki 30 évre lakást (lyukat, bocs), 10 évre autót (bocs, Suzukit, tudom szerintetek az nem autó) vettünk, mert nekünk azt ígérték, menni fog....
Hát nem megy!
És megemelik a törlesztőt, és a gyerek (bár én még nem mertem bevállalni) itthon 25-35 ezerből megy suliba, Ausztriában 25 EURÓÉRT(!!!!), itthon a hajléktalan 3 évig kapja majd az ALBÉRLETI hozzájárulást, és én meg éhendöglök...
Ez van...

nyarivihogo 2008.11.30. 12:14:56

Tudom, mi/én, voltunk/vagyunk a hülyék, ti ezt tudjátok már rég... :(

Zsotto 2008.11.30. 12:17:27

Soha az életben nem vágytam új autóra, igyekeztem azt megvenni amire szükségem volt valóban és amire PÉNZEM volt. De most mégis együtt fogok szopni azokkal akiknek az volt a legfontosabb, hogy villantsanak a szomszédok előtt :S
Akkor hol az igazság?!

karexxrookie 2008.11.30. 12:18:24

hasznalt otot kell vennmi...vagy varni meg fel evet es 1 uj olcsobb masinba beleulni....persze mikor nagyok az akciok..es min 50% onresz kpban......

saman-in-the-machine 2008.11.30. 12:20:40

Hogy a témához még közelebbi webtippet adjak, itt egy webáruház, ami fel van készülve a válságra:
www.nitro-pak.com/
Ha bedől a piac, ha nincs közmű, ha természeti csapás jön, atom stb., azt érdemes felkészülten várni, innen minden szükséges holmi beszerezhető.
Néhány témát (mostani ismereteink szerint) kicsit túlliheg az oldal, de azért érdemes ránézni.

nyarivihogo 2008.11.30. 12:24:49

Milyen válság az, ahol a kőolajszármazékok egyre olcsóbbak, miközben a dollár egyre erősebb?
Miért erősödik a dollár, ha válság van?
Miért reklámozzák orrba szájba a hiteleket, ha hitelválság van?
Nem lehet, mindez csak egy kurva nagy spekulatív valami, amit a világ szélén élőkkel fizettetnek meg?
A történet egyszerű:
Van x dolog, amiért én adok neked 20 fityinget.Te hozod örömmel, de kezd elfogyni az x.Erre én azt mondom adok érte 25 fityinget.Te boldogan hozod az x-et, de már semmi nincs belőle.Erre én azt mondom, adok érte 50 fityinget, de egy kis időre el kell mennem, de a helyettesem majd kifizet mindenkit.
Elmegyek és a helyettesem azt mondja, eladja
nektek az én x-eimte 35 fityingért, aztán ti nekem 50-ért.Mikor minden pénzeteket x-be fektettétek, sem engem sem a helyettesem nem láttok többet!

Hah, kapitalizmus! :D

Don Blasius 2008.11.30. 13:00:43

Krisi 2008.11.30. 11:57:28
"Egy 1-2 éves autó szerintem a legjobb döntés, ez alatt nem lehet széthajtani, ráadásul ezek javarészt bank által visszavett kocsik, amiket áron alul árulnak. Igaz, hogy nem pukimentes az ülés, de szerintem azért ezt ki lehet bírni."

Én pont ezeket nem venném meg. Valóban nincsenek ennyi idő alatt széthajtva, de a lelkiismeret nélküli használat következménye inkább később jön elő. És vajon mennyire vigyáz az a kocsijára, aki annyira foglalkozik az egésszel, hogy hagyja hogy a bank vegye vissza? Biztos vannak kivételek, de ahhoz eléggé bele kell szarni a dolgokba, hogy a bank vegye vissza a kocsit, ez az én véleményem.

nyarivihogo 2008.11.30. 13:02:24

És mindezek után a legolvasottabb cikk az origo hírcentrumában:

Tóth Lüszi nem lesz megasztár! :D

nyarivihogo 2008.11.30. 13:14:12

Bálna mercit mindenkinek!
:)
Aztán termeljünk mellé zöldséget is... :)

ommm 2008.11.30. 13:26:50

Na, majd meglátjuk.
A vak is ezt mondta...

nyarivihogo 2008.11.30. 13:41:10

Gyerekek, pukkan a lufi, és a legnagyobb után a kicsik sem bírják tovább...

nyarivihogo 2008.11.30. 13:43:07

Honfoglalás, hajrá!
Egyszer bejött... :)

donchristobal 2008.11.30. 13:51:59

2 éve vettem új autót, autóértékesítőként!!!! Már akkor is 1-2 éves használtban gondolkodtam, kizárólag egy típusban (Astra G) de miután körbetelefonáltam az országot, kiderült, hogy egy normális (értsd- sérülésmentes) sincs. Nagy sóhajjal az új mellett döntöttem ezzel kiszórva kb 600ezer Ft-ot!!!!!! az ablakon. Most van egy 2 éves autóm, már nem pukimentes :) km alig van benne, és már azt a 600-ezret is elbuktam amit anno meg akartam spórolni, hisz az autó annyival kevesebbet ér. Jelenleg ha jól számolom 2 év alatt kib****tam az ablakon 1.2 millió forintot.(persze ennek a fele csak elméleti költség) De ezt már akkor tudtam, mikor aláírtam az adásvételt. Na ez az autó meg fog maradni youngtimer koráig, és magasról le fogom szarni, ha az összes munkatársam ismerősöm barátom addig 3 autót fog cserélni. De addig is féltem, ápolom, karbantartom, egyszóval vigyázok rá.

Don Blasius 2008.11.30. 14:34:05

Az én autóm is két éves, egyelőre úgy tervezem, hogy legalább 6 éves koráig nálam lesz, addig bírnia kell. Ezért én így is vigyázok rá, nem töröm, nem nyomom ki a szemét (főleg nem hidegen), időben viszem szervizbe. Igaz nem fut keveset, most már 60 ezer van benne. De miért ne bírna többet?
Nem értek teljesen egyet azzal, hogy a mai autók ne bírnák. Én pl. a 80-as években sokkal kevesebb akkor 20 éves autót (60-as évekbeli típus) láttam, mint manapság 80-as évekből származó autót. Pedig ezekben már több "kütyü" van. A korrózióvédelemre meg manapság jobban figyelnek, mint 30 éve. Egyes típusok akkoriban már új korukban rohadtak. Ami kételkedésre jogosan adhat okot, az az elektronika. Abból van sok a kocsikban, de szerintem itt is gyártó és beszállító függő, van, ahol rendesen meg tudják csinálni.

vwman 2008.11.30. 14:35:00

Sokan azzal jönnek,hogy ilyen jó külföldön meg olyan jó,de ott majdnem mindenki adózik,nem úgy mint itt.Nemrég hallottam,hogy kb 10-11millióan vagyunk,ebből 1,5milló az állandó adózó állampolgár,gondoljatok bele mit hogyan élnétek ha 1 fizuból kéne eltartanotok 6-8-10 embert.Mert ugye ez megy manapság én fizetem az adót,abból kapja a nyugdíjas a nyugdíjat,a diák abból tanul ingyen,a munkanélküli léhűtő kapja a segélyt,jó ez így van rendjén,de a közösbe adni is kell nem csak kivenni.

Dr. Trebitsch 2008.11.30. 14:46:57

Hm, itt mindenkinek a 15-20 évig eljáró kocsi lenne a tartós?

Akkor a 37 éves Bogarammal elég jelentősen javítom a statisztikát...

Válságtaktika: veteránbiztosítás, olcsó szerviz - egyszerűen javítható, a gyújtáson és a világításon kívül nincs benne elektronika. Soha nem avul el, örökre jópofa marad, és bárhol meg lehet vele jelenni. Nincs amortizáció, a forgalmi értéke a korral nem csökken, sőt lassan emelkedik.

Hátrány: a maihoz képest nagy fogyasztás, csekély aktív/passzív biztonság - ezeket visszafogottabb használattal és körültekintéssel igyekszem ellensúlyozni. Városban nyáron bringa, télen busz, ha cuccolni kell, akkor azért mégis ott az autó, ami nem viszi a pénzt álltó helyében, (részlet, casco, stb.) csak ha tényleg megy.

Környezetvédelem: annyi idős autóval járok, amennyi idő alatt 3 másik a bontóban végzi. Bőven kiegyenlíti a magasabb fogyasztást.

nyarivihogo 2008.11.30. 14:50:37

Nos, pár dolog, amiért közalkalmazotti munkát választottam, s nem a vállalkozóhoz mentem.

1.Tuti, annyi pénz után fizetnek utánam jutalékot, amennyit keresek, és nyugdíjam is lesz (lett volna).
2.Elmehetek szabira.
3.Ha elmentem szabira, utána is lesz hova mennem melózni. :)
4.Ezekkel vállaltam azt, hogy nekem hitelből lesz majd meg mindenem.
De ha meghalok, talán marad utánam valami!
5.A vállalkozó papíron kevesebbet keres, mint én, mégis, ő ML Mercivel, VW Passattal, mittomén, mivel jár, én Suzuki Swifttel.
6.Valószínűleg én azért vettem Swiftet, mert több évre terveztem.És mert nem futja más autó fenntartására.Ez van.
7.Én, mint fegyveres, ÖNKÉNT LEMONDTAM olyan állampolgári jogaimról, amelyek a civileket megilletik, és ESKÜT tettem, a hazámat akár életem árán is megvédem.Persze, most nem fogok puskuval a parlament elé rohanni... :)
8.Azt a munkát végzem, hivatástudattal, örömmel, szeretettel, amihez az emberek többsége hozzá sem szagolna.Pedig fontos, higgyétek el.
9.De nem szeretném az önvédelmi fegyveremmel (ami nincs, mert minek) véget érő életet magamnak, mint sokan mások.
10.Autó ide, autó oda, egyszer minden elfogy, de addigra vagy meghalok, vagy annyira szegény leszek, hogy több éves homeless karriert tudhatok magamnak. :)

Hanzsi 2008.11.30. 14:51:47

Nehéz ügy ez a válság, nagyon nehéz. Most az autósoknak egy ki szépségtapasza van, az hogy olcsóbb lett az üzemanyag. Kérdem én: meddig lesz ez így?
Ahhoz, hogy az ember kissé mentesüljön a mostani válság hatásai alól, rendkívül racionális gondolkodás és életszemlélet szükséges akkor is amikor épp nincs gebasz. És ez a nehéz, mert amikor semmi nem indokolná, amikor dübörögnek az kezdőrészlet nélküli 5-6 éves hitelek (persze deviza, naná) vagy a 10%-ra elvihető 3-5-7 milliós autók, akkor is hideg fejjel kell gondolkodni.
Engem drága szüleim mindig arra neveltek, hogy részletre, hitelre semmit nem veszünk, csak végszükség esetén. Egyetlen esetben vettek fel hitelt és ez a lakás volt. (illetve a szomszéd lakása, hogy majd ha érkezem elférjek én is. -ez is má' majd 25 éve történt.) Mikor pár évvel ezelőtt egy nagyobb összeget örököltünk (bár ne került volna rá sor máig sem) az mondták az akkor éppen 20 egynéhány éves fiuknak, hogy: nem veszünk új autót, (pedig hitel nélkül is tudtunk volna) de még úgy sem, hogy hitelt veszünk fel, és megmarad a kp. nagyobbik része vész esetére. Vettünk használtat, amit teljesen kifizettünk ott helyen. (Ez az autó a család történelmének első és egyetlen kocsija, tehát nem is arról volt szó, hogy a gyerek akar mindenáron saját autót.) Ez a gondolkodásmód segített minket ahhoz, hogy nincsen most hitelünk és nem is tervezünk felvenni sem plazmatévére, sem pedig más hasonlóra.

Ami a praktikákat illeti, mindig vannak apróbb trükkök, amiket lehet alkalmazni. Én most azzal éltem a héten, amit a nyári bivalyerős forint tett lehetővé. Akkoriban váltottam kicsit többet, és tegnap kb. 250 Ft / liter áron tankoltam Ausztriában. Ez 28 Ft / literrel olcsóbb mint a soproni kutakon, ha most forintér venném a dízelt.
Nem egy nagy összeg az a spórolt 1500 forint, de azért jó érzéssel tölt el, főleg úgy, hogy még a nafta minősége is jobb. Mihelyt erősebb lesz a forint, megint többet fogok váltani, ez tuti. (Tudom ezzel a lehetőséggel kevés hazánkfia tud élni, hisz csak töredékük él pont itt, a nyugati határszélen.)
Az autó is öregszik már, sok minden kopik, fogyik benne. De nem akarom lecserélni még sokáig. Úgy gondolom, legyen kicsit többe az alkatrész de nem veszek után gyártottat, csak gyárit. Megkerestem azokat a csatornákat, ahol jó áron mérik, és nem húznak le, mint a márkaszervizek. Na és persze nem várom meg, míg az adott kopó alkatrész végleg feladja, hanem tervszerű megelőző karbantartással, cserével orvosolom a problémát, ezzel nagyban megnövelve az autó élettartamát.

Valahogy így, sok előrelátással és higgadt gondolkodással tompítom a válság hatásait.

Ha mindenki betartotta volna a közmondás felszólítását: "Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér", most nem beszélnénk válságról és nem kéne félnie annak, hogy mondjuk elveszíti az állását, aki nem tehet róla, mert pl. életében nem vett fel hitelt.

Ja, és még egy trükk, vagy nevezzük bárminek, a válság leküzdésére:

Ne féljük önkritikát gyakorolni és minden helyzetben őrizzük meg a humorérzékünket.

Uff, beszéltem

nyarivihogo 2008.11.30. 14:52:56

És mindig szerettem volna magamnak egy old timert, akár bogarat is, de mire használható állapotba került volna, addigra egy új Swiftet veszek... :)
Persze, utána már én is szervizelem, de itt a panel előtt érdekes művelet, pedig vidéki vagyok... :)

Dr. Trebitsch 2008.11.30. 15:00:54

nyarivihogo: felújítottat kell venni a felújítási költség töredékéért.

Garázsom nekem sincs, de béreltem egyet hozzá: annyiba kerül, mintha egy középkategóriájú kocsihoz fizetném a biztosítást - még mindig megéri.

Ja, a Bogár kötelező biztosítása 2008-ban 8.040.- Ft volt egész évre.
A gépjárműadó nem éri el az 5000-et. (Kor- és teljesítményfüggő)

nyarivihogo 2008.11.30. 15:05:43

Ez tök jó!Feleséged van?
Mit szól hozzá?
:)
Szereti, ha hosszú utazás előtt 1 hetet foglalkozol az autóval?
:)
Nem kötözködöm, de mindennap 40 kilómétert kell megtennem az autóval, és 3 személy ül benn, nem én egyedül, erre kell egy megbízható szekér...
Budapesten belül!ami azt jelenti, tömegközlekedve 1óra 40 perc helyett 25.
És ez nem mindegy....

nyarivihogo 2008.11.30. 15:06:49

Egyébként egyszerüen nem futja rá, pedig hidd el, kurva sokat rohadunk a sitten... :)
Önként!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.30. 15:59:33

Azt senki ne felejtse el, hogy odakinn mi mindig is a cigányok leszünk és ezen nem változtat 10-15 év kinntlét sem.

rakpartiróka 2008.11.30. 16:13:28

Nem értem a picsogást. Aki többet, jobbat akar, az tegyen érte. Menjen külföldre, tanuljon, vállalkozzon. Bármit tehet, hogy több pénze legyen. Senki nem tiltja meg. Válság idejére is igazak a fentiek...

Dr. Trebitsch 2008.11.30. 16:15:35

Veterán csak alkalmi autónak jó szerintem, vagy másodiknak. Nekem az egyetlen kocsim, de nem járok vele naponta dolgozni, és megtehetem, hogy ne lásson havat...

Van feleségem. Először nem örült a Bogárnak.

De megjártuk együtt Franciaországot, azóta azért van bizalma hozzá. :)

Harmatos Libaf.s 2008.11.30. 16:16:31

Nos nem akarok politizálni de ezt úgyérzem nem szabad kihagynom . Farky sz te egy hülye v h aszondod h az embereknek kel megfizetni az állam bűnet ,amit nem te csináltál és azoknak a bűneit is neked kell megfizetni akik a te pénzeddel (is) játszottak a tőzsdén . Igenis Amerikának és (főként) a bankároknak ,(zsidóknak) ,lobbisoknak ,politikusoknak,
(teszem azt Fletónak) kell megfizetnie amit elqrtak nem kicsit nagyon(a tótok sehol sem voltak 2002ben most meg tőlük hozzátok a tesztkocsikat pl Rolls Royce enyit a kormányról :P-,-). Hiszen te sem örülnél h ha azért kapnál egy csekket mert a szomszéd gyorshalytott a saját kocsijával-,-.
Ha meg anyira megszeretnél válni a pénzedtől ,akkor fizesd ki annak a mokkának aki nem csinál semmit tisztelet a kivételnek (csak csinált 6 gyereket és azt te eltarthatod mert ha nem akkor te egy k.csög raszista v) a tartozását aból a pénzből amiből pl nyaralni mentél volna v lecserélted volna a kocsidat .
Mivel az autó gyártókat és a lobbisokat nem nagyon lehet meggyőzni h csináljanak végre olyan kocsikat amik tényleg az embereket szolgálják és tényleg népautók (15 20 évig birlyák 6l eszik stb),ezért tartsátok meg amitek van és örüljetek neki h nem viszi el a bank , vagy pedig vegyetek olyan autót amiről tudjátok h kapják a kiképzést és birlyák is. Teszem azt amiket a katonák használnak válság övezetekben v expedíciókon hazsnálnak mentősök, tűzoltók, zsaruk v csak nézzetek szét Népitéleten. Ilyen autó szerintem a(z) Toyota Landcruiser jómagam is ijet szeretnék:P:) Toyota Hilux Nissan Patrol akkor a kis áruszállítók tesze azt VW Caddy Peugeot Partner és a többiek ,öreg bálna merci ,szivar Audi ,GolfII ,Skoda Octavia ,és még lehet azért találni többet is csak nyitott szemmel kell járni
MIndenkinek a legjobbakat és reménykedjünk h minél előbb vége lesz :)

Harmatos Libaf.s 2008.11.30. 16:20:40

Most mindenki azt gondolja rólam h nagy Szkinyó meg mocskos náci vagyok pedig nem . Csak védeni szeretném az érdekeimet és azt tenni ami nekem jó és nem nekik akik arra mennek h minél több hasznot húzzanak belőlem .

Viva la használt öreg csoti autó :)

kaizennorczi 2008.11.30. 16:22:47

Engem hidegen hagy a "nagy válság", szerintem nem vészes egyáltalán a helyzet.Úgy látom, hogy a mai modern világban amiben élünk, az emberek 99 százaléka nagyon szivesen harap az ilyen "jön a világvége" dolgokra amiken jól lehet parázni.

rakpartiróka 2008.11.30. 16:29:42

Úgy van. Mindenki rágódhat a nyomorán. Lehet másra tolni a felelősséget... A megszűnő állásokra ez nem igaz persze.

a kertész tömlővel 2008.11.30. 16:36:11

válsággal kapcsolatban: vidéki nagyvárosokba zenélek szórakozóhelyeken,,az elmúlt 3 hétbe több vendég jött táncolni, inni mint szeptember októberben összesen.ebből azt sikerült lekövetkeztetnem h a "sima emberek bznak rá ,hogy válság van,, szerintem fel se fogják a jövő bizonytalanságát, mindent úgy csinálnak ,hogy a hamisítatlan magyar felfogás ne szenvedjen sérülést( takaró ide v oda)
a másik észrevétel h a hétfői + pénteki óriási dugók a városba minden naposak lettek és olyan utcák is állnak egy helyben amikre nem volt jellemző a nagy forgalom, tehát igenis többen autóznak valamiért ,,lehet a hidegebb miatt v az olcsóbb benzin miatt nem tudom. jó ötlet ez a blog nézegetni fogom ha nem megy át minőség romláson.

kaizennorczi 2008.11.30. 16:36:38

"Nem értem a picsogást. Aki többet, jobbat akar, az tegyen érte. Menjen külföldre, tanuljon, vállalkozzon. Bármit tehet, hogy több pénze legyen. Senki nem tiltja meg. Válság idejére is igazak a fentiek..."

Egyetértek.Csak sokkal könnyebb jajveszékelni, esetleg tenyeretdörzsőlve újjongani, h most eljött az én időm a 25 éves kocsimmal együtt, mint vért izzadni, gondolkodni, kockáztatni, hogy több pénz kerüljön a zsebbe.

rakpartiróka 2008.11.30. 16:41:36

A z én cégem is beszállít az autóiparnak. Eszet viszünk nem alkatrészt. Ennyi munkánk sosem volt... Lehet még ezen a területen dolgozgatni.

vwman 2008.11.30. 16:56:34

lawrence 2008.11.30. 16:16:31

a világválság mint olyan nem a magyar kormány hibája,mint a nevébe is benne van világválság,és a CNN-en sem úgy hallottam hogy Gyurcsány Ferenc hibája lenne,de ha te ezt jobban tudod hallgatlak.
Az emberek már csak ilyenek a saját hülyeségükért jobb mást okolni.Van egy balf@sz ismerősöm,keres 100ezret és 3évente veszi az újautókat,most a 3.-at nyúzza,és most hogy alig tudja fizetni a részleteket a kormányt szídja,nem tudom a kormány mostanába rákényszeríti az embereket hogy vegyenek 3évente új autót ha a seggük kivan?!Lemaradtam valamiről?

nyarivihogo 2008.11.30. 17:10:02

Lawrence, nem vagy náci vagy rasszista.
realista, inkább! :)

Vortex 2008.11.30. 17:23:41

Sziasztok!

Carisma001-nek : ha jól tudom a 4 év körüli Carismákat Hollandiában csinálják.

Egyébként hogy nem kell leírni a régi autókat, álljon itt egy eklatáns példa : két hete a Campona mélygarázsában találkoztam az autóm ikertestverével :
www.air-budapest.hu/kadettek.jpg

Mindkettő 20 éves, láthatóan nem lepusztultan. Még egy-két évig biztosan megtartom az enyémet.
Nem az elfogultság beszél belőlem, de az enyémben még az eredeti futóműalkatrészek vannak, a hugom C Corsája viszont már 70e km után kopog...

Zsolt

cuebler 2008.11.30. 17:46:20

1etértek kaizennorczi kollégával. a szakmám szerencsére nem válságfüggő, talán még keresettebb, amikor áll a bál. tavaly vettem hitelre egy új hibridet a felkelő nap országából, de bejön annyi - szerencsére - hogy a lakáshitel mellett számolgatás nélkül törleszthetek. tény, hogy én is megrágtam a dolgot, mielőtt belevágtam.
most lehet jönni az akksikkal, meg a - szerintem alacsonyabb - értékvesztéssel. de attól még beee...

cseti 2008.11.30. 17:48:00

Üdv. Csikós úr az ön által leirt gondolatok hasonlóak az enyémmel a "jelen" autóhasználatával kapcsolatban. A véleményem ebben a kérdésben, hogy ez a "válság" nemcsak az autóipart érinti hanem a mindennapi életünket is. Ha muszály akkor le lehet mondani sok olyan dologról ami több pénzt hagy a pénztárcánkban. Sokan választották azt, hogy vesznek egy új autót 10 éves hitelre és egy ideig le lesz a gondjuk pl. az örökös öreg autójavitási problémákkal, vagy emlékkezzünk nem is olyan régen a reklám autók forgalmazását amely megbukott és buktak vele azok is akik belementek, de utólag mindig okosnak látszik az aki esetleg nem ebbe lépett bele hanem esetleg másba. Én személy szerint egy kicsit sajnálom azokat akik igy jártak, hiszen mikor nem volt válság akkor szép volt és jó volt minden. Mikor azt hallani "fentről" hogy minden rendben van az emberek többsége is optimista egy kicsit és a majd lesz valahogy elmélet ugrik be a többségnek. Azért ezt az egész országot és gazdaságát olyan kis emberek mozgatják mint én is vagyok, gondoljatok bele ha nem tudnak az emberek vásárolni mert nem lesz pénzük hova fogunk jutni? A rendszerváltás óta hogyan tudott volna a magyar lakosság új vagy használt autót venni ha nem lettek volna hitelek? Akik autóiparban dolgoznak jelenleg, hol dolgoznának ha a sok magyar nem vett volna suzukit részletre. Nem az a lényeg, hogy nekem ilyen vagy olyan vagy amolyan autóm van hanem az hogy pl. a suzukitol elküldenek jelenleg 1200 embert mert tultermelés van. És miért is van tultermelés a világon? Mert a legtöbb embernek annyi a keresete hogy hitel nélkül lassan egy vasalót sem tud venni. Persze nyugaton sem vesznek annyit pedig jóval többet keresnek mint mi!!!! Ezzel a bejegyzéssel csak annyit szerettem volna veletk közölni, hogy az egész életünk értékrendje nincs rendben és még a halvány reményét sem látni annak, hogy ezeket a dolgokat orvosolják. A magyar termék amin magyarok dolgoznak a mi termékünk!!! Sziasztok

Jacopo Belbo 2008.11.30. 17:53:44

vwman "a világválság mint olyan nem a magyar kormány hibája"

Természetesen nem. De az, hogy a válság minket úgy ért el, mint cunami a egyszeri tutajost, az biza a most (is) regnáló hatalom súlyos bűne, személyesen Fletó felelőssége. A Szlovákok január 1-jétől euróval fizetnek, gazdaságuk jövőre is bővülni fog, hasonlóan bővülő marad a lengyel és cseh gazdaság is. Mi pedig mínuszba megyünk (persze 1% közeli bővülésből nem nehéz mínuszba menni). 2002-ben a választások előtt minden politikai erő és szakember egyöntetűen tényként kezelte, hogy Magyarországon 2007-ben bevezethetjük az eurót. Ma az esetleges dátumról sem esik szó, a homályba vész, beszélni sem érdemes róla.

Amikor Fletó azt mondja nekem a tévében, hogy mindannyian tartsunk önvizsgálatot, hát, kinyílik a bicska az ember zsebében. Lehet a hétköznapi emberek felelőtlenségét, nagyravágyását, "szomszéd kertje zöldebb" szemléletét elővenni, de azt a tényt, hogy hazánkat úgy érte a válság, hogy egy gatyára vetkőztetett, nincstelen, a napi betevőjét hajkurászó, morálisan mélységes mélyben lévő társadalom (a többség) kell szembenézzen vele, nos, ez nagyrészt Fletó bűne, ugyanis mióta hatalmon van, az égvilágon semmi nem történt ebben az országban.

Természetesen ostobaság lenne letagadni más kormányok, más politikusok suta, buta, nemtörődöm, tehetségtelen hozzáállását, aminek következtében 20 évvel a rendszerváltás után még mindig itt tartunk. De ennyire látványosan rossz, ennyire látványosan kilátástalan még sosem volt a helyzetünk, mint most, Fletó bomlott elméjű regnálása alatt.

Nyilván most jön egy moderátor és takarít vagy töröl. Igaza lesz. Bocsánatot kérek ezért a kirohanásért, de mostmár nem törlöm ki, ha ennyit szenvedtem vele. Szerintem hagyjuk a politikát, bár nehéz megállni, kétségtelen...

tyberius 2008.11.30. 17:58:35

"Azt senki ne felejtse el, hogy odakinn mi mindig is a cigányok leszünk és ezen nem változtat 10-15 év kinntlét sem."

Nekem már jó pár ismerősöm él hosszabb-rövidebb ideje "odakinn", és még egyikük sem panaszkodott arra, hogy lenéznék származása miatt. Az más kérdés, hogy egyikük sem azért ment ki, hogy segélyen éljen, bűnözzön, társadalomba beilleszkedni képtelenül viselkedjen, hanem azért, hogy boldoguljanak. És boldogulnak is.

Szerintem ez a "külföldön csak lenéznének" hozzáállást leginkább azok képviselik, akik ilyen-olyan okból igazolni akarják itthon maradásukat. Pl. nincs kedvük nyelvet tanulni, félnek, hogy nem felelnének meg az ottani követelményeknek stb.

Nekem a főnököm beszélt sokáig arról, hogy milyen hülyeség kimenni. Azután vált ez kedvenc témájává, hogy a cégnél dolgozó összesen 2 db angolul tudó emberből az egyik otthagyta a céget, és kiment Angliába. Én vagyok a másik :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.30. 18:14:05

tyberius 2008.11.30. 17:58:35

Nem ez olyan dolog, hogy mindig is éreztetni fogják veled, hogy kívülálló vagy, hiába beszélsz te (szerinted) perfekt angolul mondjuk. Sajnos tény.

Jacopo Belbo 2008.11.30. 18:26:27

tyberius

Éltem Angliában pár hónapig ösztöndíjasként, az öcsém jelenleg is Angliában él a családjával, van egy kis rálátásom a dolgokra. Öcsém fogorvosként dolgozik, a hazai viszonyokhoz képest hihetetlen összegeket keres. Jól élnek, a válság is más nekik, mint nekünk, de rengeteg a panasz. Egyrészt keresete nagy része ugyanúgy elmegy, ahogy jött: piszkosul drága az élet, még a mai magyar gigaárakhoz képest is. Másrészt, kelet-európai bevándorlók, ezt lépten-nyomon éreztetik velük, másodrangúak, lesajnáltak, hiába jár "szegény" öcsém Audival (mindenképp meg akar felelni, ezért írom: szegény), az angolok kegyetlenül lenézik őket. Két éve Szenteste felhívtuk telefonon, az utcán értük este 9-kor, éppen hazafelé gyalogolt a rendelőből sötétben, egyedül, esőben, ködben, ahová a főnöke őt hívta be egy sürgős esethez 24-én este. Igaz, hogy az ott nem ünnep (25-én virradóra jön a Satanta Claus a chimney-n át), de kétlem, hogy egy kékvérű britet bárki be mert volna rendelni egy magánpraxisba este 9 körül, Karácsony előtt közvetlenül.

Angolnak, britnek születni kell, sosem leszel egy közülük, sosem "mosod le" magadról a származásodat. Van, aki angolabb akar lenni az angoloknál, de azt talán még jobban megvetik. Ha már külföld, ha már a beilleszkedés is számít, ajánlom mindenkinek az USA-t: ott elkeveredsz a hatalmas olvasztótégelyben, senki nem kérdi, ki vagy, honnan jöttél és miért, legfeljebb csak kedvességből.

Carisma001 2008.11.30. 18:38:42

Vortex!
Valóban a Carisma holland gyártás, sőt az új Colt is. Nem ezen volt a hangsúly, hanem hogy megtartom, és megbecsülöm. Alig van már rajta hitel, lecserélhetném, de nem teszem, mert soha nem volt eddig hibája. (lekopogom). És ez lenne a legtöbbünk mondanivalója, hogy ne engedjük a sokszor gagyi és nevetséges fogyasztásösztönző reklámok csábításának. Becsüljük meg jobban amink van, és ésszerűbben cserélük javainkat, legyen az autó TV, stb.
Mellesleg "nem mind japán ami fénylik": a Corolla török/ angol, a Yaris francia, az új Civic sedan török szerelésű. És még sorolhatnám. Végül is, ha jó a verda akkor édes mindegy.

Jacopo! már megint nagyot írtál!:) Az országunk elért egy olyan szintre, ahol már nem nagyon marad más hátra, minthogy leüljenek a civakodó felek. A helyzet valóban nem csak Fletó felelőssége, hanem a rendszerváltás óta minden kormányé. Mindenki qrt rajta vmit. Ha nem látják be ezt politikusaink, minden volt szocialista ország el fog mellettünk húzni. Én egy erős és dinamikusan fejlődő országban szeretnék élni, és büszke lenni arra, hogy Árpád vére van bennünk !

vwman 2008.11.30. 18:52:34

most nézem a híradót azt mondják,hogy ausztriűba az emberek átlag 40 euroval szánnak kevesebbet az idei karácsonyi ajándékokra,utána mondta a magyarok még nem spórolnak.Ez annyira tipikus magyar dolog,ha a segge kivan és 10helyre tartozik akkor is megkell adni a módját,nehogy már szerénykedjünk.

Jacopo Belbo 2008.11.30. 18:26:27

Tudjuk ha viktor bátyád lenne kormányon akkor kánaán lenne nem lenne adó,hogy jobb legyen a sanyarú sorsú polgároknak,de a nyugdíjasoknak
lenne 18.havi nyugdíj is,és a diákoknak az állam fizetne,hogy tanulhassanak,és mindenki boldogan élne,esténként átjárnának a szomszédok közösen énekelni,és világbéke lenne,meg a válság is csak erősítené a gazdaságot,minden jó lenne,igaz?
te még hiszel a narancsos álomvilágba?Magyarországot pedig nem angliához kéne hasonlítani,majd ha az emberek mentalitása normális lesz itt talán elehet jutni valahova,de amíg a irigység és rosszindulat van az emberekbe,meg rinyálás,hogy milyen szar az élet,de semmit nem akar tenni azért hogy jobb legyen.Tényleg mindenki magába nézhetne!

Shadowbull 2008.11.30. 19:03:34

Jacopo Belbo 2008.11.30. 09:54:34

Az autiparban nem letezik tervezett avultatas, es az autokat nem 2-3 evre gyartjak, valamint az autogyartasban nincsen extraprofit.

sb

Shadowbull 2008.11.30. 19:05:01

"
Miért voltak tartósabbak a 60-as, 70-es, 80-as években készült kocsik (miért volt bennük "több anyag")? "

Nem voltak tartosabbak, es nem volt bennuk tobb anyag.

Ill. ha volt, az azert volt, mert nem tudtak rendesen meretezni, azaz nem alltak a rendelkezesukre olyan komoly szamitastechnikai szimulacios eszkozok, mint ma.

Wolfram 2008.11.30. 19:06:04

vwman,

szerintem ő Mátyás királyra gondolt, vagy Kinizsi Pálra.
Ahogy én olvasom, arról ír, hogy ami van az szar, nem pedig arról, hogy mi lenne, ha...
A Viktor szót pedig nem találtam, pedig a windózzal is rákersetettem, és úgyse. Nemértem.

Shadowbull 2008.11.30. 19:07:04

"Nyugaton mindig keleti leszel, kereshetsz jól, vehetsz ezt-azt, de folyton a képedbe vágják: ki vagy és honnan jöttél. Élet-e ez?"

Nem vagjak a kepedbe.

Szep elmeleteid vannak, csak semmi kozuk nincs a valosaghoz.

Krisi 2008.11.30. 19:08:56

Jót röhögök ezen a "menjünk külföldre mert itt kizsákmányolnak minket" szövegeken.

Kérdem én, ha valaki az állam pénzén állami egyetemre járt és javarészt az állam pénzéből lett egy orvosi diplomája, majd ez az ember rögtön kimegy külföldre amint megkapta a diplomáját, akkor most ki használ ki kit? Lehet gondolkodni.

Itthon meg lehet, hogy kevesebbet fogok keresni, de legalább van egy otthonom, és egy hely, ahova tartozok. Nem élek idegenként egy országban. Nekem ez számít. Szóval hiába van nyelvtudásom, lenne kereslet a szakmára amit tanulok, én maradok.

És bocs hogy eltértem a témától, de azért nem én vagyok az első :)

Shadowbull 2008.11.30. 19:10:42

"A 350 euróval szemben 2500-ért.
Nos, nem gondolkozom tovább!"

Pedig nem artana.

El kene jutni oda hogy mi mennyibe kerul odakint.

sb

isti77 2008.11.30. 19:12:44

Carisma001: engem, mint szintén lelkes gyémántost, azért örömmel tölt el, hogy a Lancer azért még japán maradt... és most már ki is néz valahogy, ami a márka többi típusáról az utóbbi bő 10 évben nem volt elmondható, kivéve a Galantokat.
Eddig egy előző szériás Coltom volt (a "tojás", még szintén japán volt), az egyetlen problémám annak is csak a megjelenésével volt (főleg az a hátsó rész, áááá).

Ami pedig a - leginkább a pánik(keltés) miatti eszeveszett betétkivonás következtében előállt hitelválságot, és az ABBÓL lett gazdasági válságot illeti: a következő pár hónap, 1-2 év elég kemény lesz, de azért egy előnye van: sokan most fogják megtanulni, hogy a pénzt először meg kell keresni (termelni), és utána elkölteni.
Elismerem, hogy a cégeknek a működéséhez, a magánembereknek pedig pl.: lakásvásárláshoz szükséges a hitel, de: ha valakinek 100-150 eFT a fizetése, ne akarjon új lakóparki lakást, a feleannyiba kerülő kaszásdűlői panelban is lehet élni (direkt nem Havannát vagy Békásmegyert írtam) , ha valakinek 1 millió Ft-ja van, az ne 5 milliós autót vegyen, hanem 1 milliósat.

Van egy közmondás a nyújtózkodásról... meg valami takaróról...
Amit igazán sajnálok, az az, hogy a normális gondolkodásúak közül is sokan lehetnek munkanélküliek, és így ők is kerülhetnek nehéz anyagi helyzetbe, hiteltől függetlenül. A felelőtlenek miatt.
De valami hasonlót már átéltünk néhány országgyűlési választás alkalmával is, ugye?

Wolfram 2008.11.30. 19:13:16

Shadowbull

szerintem a méretezésben igazad van, sőt a korózióvédelem is jobb, viszont a tartósságnam azért nincs, mert a mai autókban annyira bonyolult és integrált rendszerek dolghoznak, hogy a javításuk lehetetlen, a cseréjük pedig nem éri meg. Az élettartamuk padig tervezett.

Bár éredekes ellentmondás, hogy a kevesebb anyag, több műanyag, vékonyabb lemezek, komolyabb méretezés stb ellenére jelentősen nehezebbek a mai autók. A kis fogyasztású motor előnye elvész a többletsúly cipelésében. Vagy nagyobb motort kap, nagyobb teljesítménnyel, és akkor oda a kis fogyasztás...

Shadowbull 2008.11.30. 19:15:22

"ezáltal lélektani hatást gyakorolnak rád, hogy megvedd "az újat", amely csavarra megegyezik az előzővel, csak kicsivel másképpen néz ki."

Naja, csak manapsag nem nagyon van olyan uj tipus, ami csavarra megegyezne az elozovel, es nincsennek 2 eves modellciklusok sem.

sb

Shadowbull 2008.11.30. 19:17:40

"Az élettartamuk padig tervezett."

az elettartamuk nem tervezett. Legalabbis nem abban az ertelemben, ahogy te gondolod.
A MINIMALIS elettartamuk tervezett.

"Bár éredekes ellentmondás, hogy a kevesebb anyag, több műanyag, vékonyabb lemezek, komolyabb méretezés stb ellenére jelentősen nehezebbek a mai autók."

Nincs benne semmi ellentmondas. Tobb anyag van a mai autokban, mint a regiekben, csak maskeppen elosztva.

"Vagy nagyobb motort kap, nagyobb teljesítménnyel, és akkor oda a kis fogyasztás... "

Nem eppen. Hasonlits ossze egy 15 evvel ezelotti meg egy mai azonos sulyu autot, kabe hasonlo teljesitmennyel, es latni fogod, a fogyasztas jelentosen csokkent.

sb

Shadowbull 2008.11.30. 19:18:49

"A tudatos avultatás azt jelenti, hogy a mérnökök - egyre pontosabban- meg tudják tervezni az egyes alkatrészek élettartamát. Anyagminőség + szerkezeti forma + várható terhelés = élettartam. És az alkatrészek tömkelege fog egy bizonyos idő (megtett kilométer) után tönkremenni. Hogy helyettük újat kelljen venni, mert az az üzlet."

Nem.

sb

Shadowbull 2008.11.30. 19:22:39

"De! Egy 90-es évek vége felé, vagy az ezredforduló után gyártott autót a legnagyobb jószándék mellett sem tudsz 10-15évet használni, mert nem éri meg, annyiszor kellene újraépíteni komplex, bonyolult, drága, a végtelenségig integrált és mással minimálisan csereszabatos alkatrészekből, hogy nem éri meg."

Egyreszt nem altalanosan igaz, masreszt pont azert vannak komplex, bonyolult, vegtelensegig integralt alkatreszek egy mai autoban, hogy ne kelljen mondjuk 10 millaert adni egy alsokozepes kisautot, mert amugy jelentosen bonyolultabb, tobb funkciot kepes ellatni, es jelentosen tobb alkatreszbol all mint egy 80as evekbeli auto.

Kevered az ok-okozati osszefuggeseket.

sb

Rocko- 2008.11.30. 19:22:50

"Megszűnnek a puszira és személyi igazolvány felmutatására elvihető autók, az eddigi autótartás hossza három-öt évről öt-nyolc évre módosulhat. Mivel nem lesznek alacsony induló befizetések, olcsó, könnyen felvehető hitelek − hiszen Magyarországon a bankoknak jelen pillanatban egy büdös petákjuk sincs (és egyhamar nem is lesz) −, eleve jóval kevesebben választanak majd maguknak új autót."
na ez a kettő hogy fog kijönni egymással, az lesz a vicces. nem lesz ezeréves hitel, de kocsit cserélni se lesz pénz. :)

Jacopo Belbo 2008.11.30. 19:23:32

Shadowbull

Elfogadom, amit írsz, de csak részben. Amit a marketingről, az újautó-vásárlásra való esztelen ösztönzésről írtam, azt fenntartom. Kérlek, fejts ki bővebben a mondandódat, mert érdekeseket írsz.

vwman

Kikérem magamnak ezt a stílust. Nem említettem Orbán Viktort, aki egyébként több, mint 6 éve ellenzékben van, és kitértem külön a rendszerváltás óta regnált ÖSSZES kormányok, politikusok töketlenségére. A mai helyzet nagy része ettől függetlenül SZERINTEM igenis Fletó és bandája műve. Nem vagyok hajlandó egy ilyen embertől elfogadni azt, hogy nézzek magamba és vizsgáljam meg, mit rontottam el.

Wolfram

Köszönöm:-)))

Shadowbull 2008.11.30. 19:23:35

"Az autogyarak mar most is raktarra termelnek"

Szinte senki sem termel raktarra.

sb

Jacopo Belbo 2008.11.30. 19:30:36

Shadowbull

Úgy írsz, mintha bennfentes lennél. És úgy, mintha egy indián nagyfőnök írna: megmondtam, uff! :)))

Légy szíves, fejtsd ki bővebben a mondandódat, mert szerintem mindenkit érdekelne, köztük engem is. Most akkor hogyan is működnek a mai autógyárak, hogyan működtek régen, milyenek a mai autók, milyenek voltak a 80-as években, stb. Mi a rendszer szerinted?

Jacopo Belbo 2008.11.30. 19:35:19

Shadowbull

Bocs, még egy dolog. Az ékezethiányból arra következtetek, hogy külföldről írsz. Írtad korábban, hogy

"Nem vagjak a kepedbe.
Szep elmeleteid vannak, csak semmi kozuk nincs a valosaghoz."

Kérdem nagy tisztelettel: miért is? Vagyis: örülnék, ha kifejtenéd ezt is, mert így nem értelek és nem tudom elfogadni a kinyilatkoztatásaidat. Megmondod, és kész. Magyarázd is meg.

PistonHead 2008.11.30. 19:44:28

Na, a koncentrált ostobaság megint konzíliumot tart, tervezett avultatás, zsíros extraprofitok, a gyártók összeesküvései, az autósok direkt szopatása, titkos raktárkészletek, 2500 eurós smasszerfizetés, 5 eurós iskola, kerítés kolbászból.

Ide kizárólag téglagyári melósok járnak, vagy az átlag magyar lakosság tényleg ennyire seggsötét?

PistonHead 2008.11.30. 19:45:52

"Megmondod, és kész. Magyarázd is meg. "

Miért, te alátámasztottad a hülyeségedet bármilyen bizonyítékkal is?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.30. 19:47:15

Igen, hajlamosak azt gondolni, hogy 2500 eurókat kereshetnek. Ez igaz is lehet, csak nem az első pár évben. A Mekiben meg fogja kapni a 7.65-öt óránként és 300+rezsiért havonta bérelhet lakás(rész)t, de azért vannak még más költségek ám, amiről hajlamosak elfeledkezni páran.

nyarivihogo 2008.11.30. 19:50:39

Itt csak minket szopatnak...téged és engem! :)

AgentO 2008.11.30. 19:52:05

Nincsen raktárra termelés OEM-nél, max. beszállítói szinten (JIT, Tier1, Tier2), de ott is legfeljebb 1 hetes abiztonsági készlet (JustInTime-nál eleve kizárt), a biztonsági készletet igyekszik mindenki egy szinttel lejjebb tolni, hogy ne az ő pénzügyi mérlegét rontsa. Pénzügyi auditokon a két legjobban vizsgált terület a raktárkészlet és a selejtszázalék.

Jacopo Belbo 2008.11.30. 19:56:45

Pistonhead

Ez igen! Jól megmondtad! Értékes, bölcs és empatikus hozzászólásaid az utolsó kettő.

Kedves olvtársak, azt hiszem ennyi volt részemről ez a blogposzt. Jó volt olvasni néhányotok bejegyzéseit, köszönöm a szellemi szpartakiádot!

Csikós Úr! A téma nagyon jó és aktuális. Várom szeretettel a további posztokat. talán a felvetett téma lehetne egy csöppet konkrétabb legközelebb. De az ötlet nagyon jó!

PistonHead 2008.11.30. 20:02:14

"Igen, hajlamosak azt gondolni, hogy 2500 eurókat kereshetnek."

Komolyan nem értem, minek hitegetik az emberek magukat ilyen hülyeségekkel, mezei smasszerként a büdös életben nem fog 2500 nettót keresni senki, hacsak nem ô a börtönigazgató. Mérnökként már inkább, de ott sem kezdôként, le kell húzni elôbb pár évet.

"A Mekiben meg fogja kapni a 7.65-öt óránként és 300+rezsiért havonta bérelhet lakás(rész)t"

Falun. Nagyvárosban ennyiért nemigen találsz tisztességes lakást, csak vmi lepukkant környéken.

"de azért vannak még más költségek ám, amiről hajlamosak elfeledkezni páran."

Így van, elég ha pl az ingázást vesszük, különös tekintettel a 240%os gépjármûbiztosítási kezdôtételre.

vwman 2008.11.30. 20:02:49

Wolfram 2008.11.30. 19:06:04

az lehet a baj,hogy windózzal kerestél rá,talán windows-al több sikerered lenne,de ajánlhatom a google-t is azzal tuti megtalálod feltéve ha helyesírási hiba mentesen tudod begépelni azt az egy szem szót.

PistonHead 2008.11.30. 20:03:51

"Ez igen! Jól megmondtad! Értékes, bölcs és empatikus hozzászólásaid az utolsó kettő."

Lesüllyedtem a te hülyeséget puffogtató, semmit alátámasztani nem tudó szintedre :)

Ha fáj amit a tükörben látsz, ne a tükröt verd szét.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.30. 20:10:46

PistonHead 2008.11.30. 20:02:14

Speciel pont van fél éves német (Passau) és 1 hónapos írországi (Cork, a második legnagyobb ír város) viszonyítási alapom. Nem sok, de némi fogalombővítésre elegendő. Passauban a belvárostól 7 perc sétára volt egy lakásunk bérelve, ez pont 300+ rezsi volt, Írországban dettó, igaz, ott fél lakást bérlése (jóbarátom még ott él) ennyi. Komplett nagy házak 700-1100 euróért voltak, kisebbek 250-400-ért, persze nem a városmagban, hanem a környező kertvárosokban (3-10 km).

Werwolf 2008.11.30. 20:11:04

valsagmegoldasok az autozas-teman belül maradva:
Mercedes w123,
Mercedes w124,
Mercedes w 126
BMW E32,
VW käfer,
VW Golf I., II.
...a teljesseg igenye nelkül.:)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.30. 20:12:36

Werwolf, a lábbal hajtós go-kart kimaradt :)

nyarivihogo 2008.11.30. 20:15:11

Az előzőekhez csak azt tenném hozzá, hogy én akárhol vagyok, nem CSAK az árakat nézem, hanem azt, hogy egy fizetésből (azaz ha azt mindet arra költeném), mennyi árut tudnék megvenni. Pl. ha a magyar átlagkereset mondjuk most 123,000.- Ft, és 1 liter 95-ös benzin 240 Ft, akkor az átlagkereset ma Magyarországon 512 liter 95-ös benzinre elegendő. Ha pedig pl. az átlagkereset ma Németországban 1234 EUR (NEM TUDOM, hogy mennyi a német átlagkereset!!!) és ott 1 liter 95-ös benzin 1 EUR-ba kerül, akkor a német átlagkeresete 1234 liter 95-ös benzin, azaz több mint kétszerese a magyarnak. De ha pl. a benelux államokban mondjuk 1357 EUR az átlagkereset és egy hordozható magnós, CD-lejátszós, rádió 75 EUR-ba kerül, akkor itt az átlagfizetés 18 ilyen készülékkel egyenértékű. Speci tudom, hogy UGYANEZT a készüléket Magyarországon 18,000.- Ft-ért árulták tavaly decemberben, tehát Magyarországon az átlagkereset 7 ilyen árucikkel egyenértékű. Azaz kb. kétésfélszer alacsonyabb, mint a benelux államokban. A tej esetében érdekes, hogy a nyugatiak még az előzőeknél is sokkal jobban állnak, mint mi magyarok. Ha a 170 Ft/l tejet veszem alapnak, akkor a magyar átlagkereset 723 liter tejjel egyenlő, de a benelux államokban ez 2500 liter felett van!!!! Pedig ugye azt mondjuk, hogy nálunk milyen olcsó az élelmiszer. Nos nyugaton, a fizetésekhez képest MÉG OLCSÓBB!!! Ugyanis Magyarországon csaknem annyi, mint itt nyugaton, csak Magyarországon a bérek és fizetések ISZONYÚAN ALACSONYAK.

nyarivihogo 2008.11.30. 20:19:47

Míg egy osztrák vagy mondjuk francia átlagfizetés nagyjából 2000 euró, addig egy egyhetes tunéziai vagy marokkói nyaralás 250-300 euróba kerül - vagyis akár hatszor is elmehet egyhavi fizetésből az osztrák vagy francia átlagmunkás nyaralni. Mostanában itthon is nagyon népszerűek a különféle akciós utak Afrikába. Az egyhetes út ára forintra átszámított 300 eurós ára 74 ezer forint körül alakul. Vagyis amit egy osztrák vagy francia az egyhavi fizetéséből hatszor is megtehet, azt lehet, hogy egy magyar egyszer sem tud kifizetni.

nyarivihogo 2008.11.30. 20:23:29

2008. január 23.

Amerikai áttekintés

- Halászat, halfeldolgozás. Éves átlagkereset: 19 ezer dollár
- Repülés (pilóta, repülőmérnök), éves átlagkereset: 129 250 dollár
- Fakitermelés, éves átlagkereset: 22 320 dollár
- Acél- és vasipari munka, éves átlagkereset: 39 100 dollár
- Hulladékgyűjtés, éves átlagkereset: 23 ezer dollár
- Munka a ranchon (farmer), éves átlagkereset: 15 ezer dollár
- Villanyszerelés, éves átlagkereset: 45 300 dollár
- Tetőfedés, éves átlagkereset: 28 474 dollár
- Teherszállítás, teherfuvarozás, éves átlagkereset: 30 900 dollár
- Mezőgazdasági munkák, éves átlagkereset: 24 100 dollár

Még a dollár mélypontján sem lenne rossz... :)

PistonHead 2008.11.30. 20:30:50

"Míg egy osztrák vagy mondjuk francia átlagfizetés nagyjából 2000 euró"

El vagy te tájolva, de durván. A nettó 2000 közel sem az átlag, nagyon sokan földhöz vernék a seggüket, ha ennyit keresnének.

"addig egy egyhetes tunéziai vagy marokkói nyaralás 250-300 euróba kerül"

A legolcsóbb last minute utakat kapod meg ennyiért, kétcsillagos hotelekbe, és akkor még nem ettél és nem láttál semmit, csak levegôt vettél. Jó lenne ezt nem összemosni a szervezett programos utakkal.

PistonHead 2008.11.30. 20:32:17

"Amerikai áttekintés"

Ugye van fogalmad, mibe kerül az egészségügyi ellátás az USAban? (Hogy az ingatlanokról ne is beszéljünk.)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.11.30. 20:34:53

nyarivihogo 2008.11.30. 20:15:11

A fent említett két országban pont a tej a legjobb példa:

németo. 79 cent volt egy liter (igen, az euró akkor volt 229)
Írország. 1.19 a másfél literes tej. Ja, mindkét országban a "full fat", vagyis 3.5 - 3.8%-os tejről beszélünk. Nálunk tavaly nem akarták a gazdáktól átvenni 82 Ft-ért az egy liter teljes tejet (amiből a vaj, a tejszín, stb. is készül még, ami elég drága) mondván túltermelés van, idén meg mi van!? Importálnunk kell a tejet!!! Hát erről ki tehet, kérdem én? Még egyszer: 82 Ft.

nyarivihogo 2008.11.30. 20:37:53

PistonHead

A nemzeti statisztikai hivatalok adatai szerint Svédországban havonta mintegy 23 700 svéd koronát lehet megkeresni, ami 660 ezer forintnak felel meg. Finnországban pedig 617 ezer forint (2 372 euró) a havi átlagkereset.

nyarivihogo 2008.11.30. 20:38:49

Angliában a nagyvárosokban 770 ezer, a rosszabbul fizetett régiókban mintegy 580 ezer forintnak megfelelő font az átlagkereset. A többnyire fizikai munkát végző külföldiek a brit belügyminisztérium adatai szerint körülbelül 6 fontot keresnek óránként, ami napi 8 órai és heti öt napi munkával 360 ezer forintnak felel meg.

nyarivihogo 2008.11.30. 20:40:48

KuKori

Ezért vesszük otthon a teljes tejet, termelőtől! :)

primatus 2008.11.30. 20:53:40

Ubul1 élteti a cocializmust, nosztalgiázik iránta, szidja az alantas (alacsony IQ-t igénylő) munkákban dolgozókat, miközben csak keveset és azt is fehér kesztyűben lenne hajlandó önmaga elvégezni. Számtalan példát láttam itt is arra (nem szedek elő mindenkit), hogy micsoda kifordult gondolkodású emberek vannak. A gazdasági válság rajtunk ("középosztálybelieken") csapódik le. Vesztenivalónk szinte csak nekünk van. Most nem fejteném ki bővebben, mindenki gondoljon bele... Fletónak és ennek a lassan évtizednyi pangásnak az a nagyszerű eredménye következett be, hogy védtelenül, gyengén ért bennünket ez a válság. Az erőforrásainkat elpazarolták. Viktort lehet szidni, de amikor kormányoztak, a költségvetés helyzete normális volt, az állam adósságszolgálata csökkent. Kezdett derengeni a fény az alagút végén. Nekem 42 éves koromig , de a családomból (szüleim, családos testvéreim) senkinek sem adatott meg, hogy új autót tudtunk volna venni. "Bérből és fizetésből élő" mindenki. Örültünk, ha viszonylag jó állapotú, rejtett hiba nélküli kocsihoz tudtunk jutni. Mindig magunknak javítottuk őket. Nem is vágytam különösebben sohasem új autóra, kivéve, amikor valakinek az eltitkolt szemétsége nálam jött ki. Aztán megnyugszom... :-) Szóval az autó kapcsán nem érdekel a válság, nem változik semmi. Van egy 30 éves Golf I 1.5D és egy 15 éves Rover 414GSI. A Golf napi használatban van, könnyen fenntartható, jól használható, békebeli autó. A Rovert elsősorban hosszabb utakra használjuk. Nehéz nélkülözni az autót annak, aki nem Budapest forgalmasabb részén lakik. Nekem Budapest mellől 2óra beérni a XI.ker.-be BKV-val. Az napi 4 óra, szemben a kocsival - napi 1órával.
Közszférában dolgozom havi százezer bruttóért. Hülyeségnek tűnik, de már annyira elköteleztem magam, hogy nem szabad váltani. Mellékállásnak nincs esélye. Szinte mindent magam javítok, szerelek (fűtés, villany, PC, autó, kőműves munkák, burkolások stb.). Másképp nem megy. Mit lehet ezen spórolni? Persze Én vagyok a többszörös szemét (kormánycélpont a médiában, akire lehet mutogatni) , mert a közszférában dolgozom és még deviza - hitelt is vettem fel a ház miatt, hogy szigetelni tudjuk. Most pedig még rúgnak rajtunk párat...., nem érdekes....
Azt azonban szeretném tudni, hogy a gyerekeim milyen lehetőségekkel indulnak neki az életnek? Hogyan tudom majd fizetni az életkezdésüket, az iskoláikat? Mikor kerül ki Magyarország ebből a csapdából? Lát itt valaki kézzel fogható esélyt, reményt a rendeződésre? Én e tekintetben elég pesszimista vagyok. A magam részéről, amit tudok megteszek és nem fogadom el a párt-alapú elfogult véleményeket, amellyel védik az aktuális kormányt. Ennek alátámasztására elég megnézni a név szerinti szavazást a költségtérítésük vonatkozásában, miközben sok társadalmi rétegen rúgnak egy nagyot. Végül is "le is lőhették volna" (vagy köphették volna) Őket. Gazdasági válság ide, vagy oda... ugyanazok fognak Audi A8-al, tepsi BMW-vel mászkálni, mint azelőtt és ezt ugyanazoknak a pénzéből tudják megtenni, mint azelőtt.

Wolfram 2008.11.30. 21:01:32

vwman

köszi, hogy kijavítasz, de é má' csak ilyen vagyok, ugyanis sokat mozgok pc-s fórumokon, és ott bizony a szlengben így (is) használják. meg úgy is hogy winfos (de ezt én le sem merném írni), meg néha csak win-nek írják, a processzort meg procinak, Bill Gates-t meg bilgécnek. a magyar már csak ilyen, honosít, meg vicceskedik.

Rendszerhiba 2008.11.30. 21:09:28

Érdekes volt visszaolvasni a sokféle nézőponttal rendelkező hozzászóló véleményét.
Minő véletlen, nekem is két (és fél) éves autóm van. Sok hezitálás után, a helykínálat, megbízhatóság és a várható tartósság alapján inkább egy kisteher személyváltozatát vettem meg. VW. Hát, nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ez az autó a 20. évét megéri-e az utakon. Van benne már 70 ezer km, full egyszerű, elégedett vagyok vele, meg minden, de a leendő és már meglévő kopásokból adódó javítások bizony, kétségekre adnak okot. A válság előtt arra gondoltam, hajtom 4-5 évig, azt jöhet a másik. Most azt gondolom, minimum 8-10 évet bírnia kell. Nálam.

A fizetésekről. Átszámolva kb 2000-2500 euro körül van a havi jövedelmem, mint vállalkozó, mint télen-nyáron, hétvégén és ünnepnapokon is melózó szakinak. Mégis „panelprolik” vagyunk, mert egy kereső, „nagycsalád” kategória nem engedi a jobb lakást. Fizetem az adókat, mint a gép, és hiába dolgozik az ember, mégis csak toporog egyhelyben. Hitel elég az autóra, lakásra jobb, ha nincs.
Vajh, egy adózóra hány eltartott jut? Lehet, én vagyok hülye, amiért adózom?

Politika. Fletót én Vikivel együtt ítélném életfogytig tartó kőfejtői munkára, kenyéren és vízen, mint ahogyan a börtöntöltelékek jelentős részét. Mert valljuk meg, szarok a törvényeink. A törvények betartatása meg röhejes.
Hatalmas a korrupció, nincs olyan állami intézmény, mely ne két kézzel szórná a mi (állampolgárok) pénzünket.

A válság szerintem még csak most kezdődik. Nem lehet sokáig fenntartani egy olyan rendszert, ami úgy kíván értéket realizálni, felmutatni, míg nincs mögötte tényeges érték, tényleges termelés. Adják veszik az értéktelen papírokat, ígér mindenki fűt-fát, az eladósodott államháztartások terhére gyorssegélyeket utalnak ki olyan helyekre, ahonnét a „segély” ugyanúgy el fog szivárogni, mint az előző tőke.
Szóval, azt gondolom, a feketeleves még csak most jön …

qmatch 2008.11.30. 21:33:29

Válság....hmmm. Nekem erről az öreg Hofi poénja jut eszembe ( nem szó szerint )
2 bankár...
- Te, képzeld bemegyek ma a bankomba, és mi történt...?
- Na mi ?
- ...hát nincs meg 1 miliárd ! Most mit csináljak ?!
- Hááát.... gyorsan tedd vissza!!
Az igazság ennél persze sokkal árnyaltabb, a féktelen hitelezéshez féktelen hitelfelvevők is kellettek...
Egy biztos: a globális bankrendszerek a legképtelenebb összefüggéseket hozták létre a pénz világában. Ez persze jó is lehet, hiszen a felesleges pénzek gyorsabban találnak gazdára, de úgy látszik bankáraink nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és a maguk zsebére dolgoztatták az egyre gyorsuló gépezetet, nem törődve a realitásokkal. Politikusok meg persze asszisztáltak nekik baksisért - most persze ők államosítanak a legvadabbul....na, szép kis társaság.
Egy esztelenül optimista üzenetem van a "kisembereknek": Ti vagytok a gazdaság motorja. A pénz rajtatok folyik keresztül, ha Ti nem fogyasztotok/takarékoskodtok, akkor leáll a gépezet. Tehát: ne szarjatok be, a Ti létetek kulcsfontosságú, ezért vigyáznak rátok :)

Wolfram 2008.11.30. 21:37:03

Shadowbull

upsz, te aztán leérveltél: "nem, nem, nem és ez sem, meg ez sem". köszi, sokat tanultam belőle! most nagy dilemmában vagyok, mert a baráti társaságomban található autószerelők (nem alkatrészcserélő szakmunkások!), autóboltosok, fanatikus youngtimer klubtársak és szerény szerelői tapasztalatom alapján írtam le, amit gondolok. az új autókban persze, hogy több az anyag, hisz súlya csak annak van, csak azt a sok extra teszi ki, ami nélkül meg eladhatatlan ugye (naja, marketing). a mai autók kis fogyasztásáról nem vagyok meggyőződve, hacsak a high-tech (csakazértis: hájtek) dízeleket nem nézzük, de azoknak meg máshol fizeted meg az árát. az új közös nyomócsöves transit dízelbe közel félmillió a porlasztócsúcs csere és nem sokkal megy el százezer km fölött, a rég jól bevált York dieselbe meg félmilliót megy el, és messze százezer alatt marad költségben. cserébe 1 literrel többet fogyaszt, meg egy pár lóerővel vékonyabb. az integráltságról egy példa: a haverom transitjában elkopott a gézpedál elfordulást érzékelő potméter, ami kb 3 Ft-os alkatrész. se kapni nem lehet, se legyártatni nem tudta, a Fordnál meg mondták, hogy van komplett pedálsor 80e-ért. Fogta magát, beletette az amúgyis megbízhatatlan elektromos Lucas adagoló helyett egy mechanikus Boscht, (kb. árában volt a csere) a gépe vígan fut, csak ő szomorú, hogy már nincs modern, integrált, olcsón előállítható autója :(((

C5 II 2008.11.30. 22:04:21

SB-nak tök igaza van. Az a baj, hogy általában azok a "legokosabbak" akik még a közelében sem jártak autógyárnak vagy beszállítóknak és osztják a hülyeségeket mintha igaz lenne.

Ubul1 2008.11.30. 22:19:09

Látom hogy már menthetetlenül átment köpködésbe és kurvaanyázásba ez a blog is, jómagyar mentalitás szerint, mert valaki vérszemet kapott és azt vélte hinni hogy ez a maszopos és fityeszes seggfejek nyilvános küzdőtere. Azért köszönjük a lehetőséget.
Aztán tovább haladva a jenkik egy tömény undor, a katasztrofális belviszonyaikkal, ha érdekel egy fejlett országon belül egy jópár igazi nyomortelep akkor menj oda. Meg ha kíváncsi vagy a második négyzetkm-re eső legnagyobb kretén sűrűségre akkor is. Hogy ki az első nyilván mindenki kitalálja;) Az angolok egy köpönyegforgató szar rongy népség, ocsmány humorral, kalózok fattya az összes, de legalább tudtak stílusos kocsikat gyártani. De ennyi az össz pozitívum, különben össze lehetne kötni a jenkikkel, és együtt lőni őket az Atlanti óceánba. Lehet h páran nem akarnak tudomást venni róla hogy odakint ugyanolyanok mint itt a tót, az ukrán vagy a román, pedig elkerülhetetlenül van diszkrimináció, ugyan nézzünk már magunkba, ha itthon is van ott miért ne lenne?!
A megélhetés az aránytalanul drága nyugaton az tény, és ahol szar az éghajlat ott valszeg lakókocsis kempingbe se vegetálna a legelvetemültebb ökofan se soká. De pl a Spanyoloknál már lehet occsóért lepukkant környéken venni, más kérdés hogy azok jó ha magukat továbbrugdalják a hullámokon napról napra.

primatus 2008.11.30. 20:53:40
Ez a faszikám egy poston belül elásta magát, először bemagyarázza hogy én a cocializmust éltetem,(tévedés max a létbiztonságot és az ésszerűséget ami az ökológia szempontjából se mellékes) aztán baja van azzal hogy állami alkalmazottként képzelek el stabil helyet, aztán beböfögi hogy közalkalmazott. Valszeg megszakad a többiek baszogatásától amit szigorúan hivatalból tesz persze, és még az életében nem végzett szakmelót egy maszeknál. Azért ez poénos. De konklúziónak annyit hogy előbb volt olajos a kezem mint tintás. Utalásnak elég ennyi, aki értelmes az ebből veszi a lapot.
Különben itt értelme reagálni bármelyik postra nincs, mert abból is csak a köpködéshez lesz egy vélt erkölcsi indíték másoknak, és mert eddig a nagyipari fingfűrészelésen, meg a valóságtól való elrugaszkodottságon kívül más nem született.

Ubul1 2008.11.30. 22:22:17

C5 II 2008.11.30. 22:04:21
Azért az ismerjük már el, akármennyire is fáj, hogy egy trabantnak azért lényegesen kevesebb hibapontja van mint pl egy IV Golfnak.
Az más szempont hogy egy Zsigával, zasztival, Moszkviccsal vagy akármelyik KGST-s szarral nem valószínű hogy blokkgenerál nélkül el lehet érni 300 ezer km-et. De akkor nem is gondolták volna hogy valaha ilyen egyéni futásteljesítmény lesz az elfogadott 10 év alatt!

C5 II 2008.11.30. 22:41:42

Lehet, hogy kevesebb hibalehetősége van, de kit lehetne manapság rávenni arra, hogy félévente vagy 10000 kilométerenként végigmenjen mind a 7 zsírzási ponton, hogy tartós is legyen az a Trabant?
A másik a kilométerfutás, de azt úgyis leírtad.
Mellesleg a Zaszti motorját nem venném egy kalap alá a Zsigáéval, anno nekünk volt 19 évig Zastavánk és 210 ezernél érte a vég egy tűz következtében. Motorjában csak olajat kellett cserélni, a váltóban a szinkrongyűrűk viszont teljesen elkoptak.

primatus 2008.11.30. 23:05:10

Ubul1!

"Faszikám"
Te hőbörögsz a stílusokon, aztán ilyen megszólításokkal jössz elő. Leszállhatnál a magas lóról azzal a nagy arcoddal, mielőtt leesel és megütöd magad. Már ha pislákol még némi értelem fénye ott belül és esetleg megvilágosodsz egy pillanatra....
Rohadtul nem tudsz Te semmit, de kinyilatkoztatsz és megítélsz. Autószerelő, karosszéria lakatos, pék is voltam többek között. Gépekkel és olajjal kezdtem, annyival, hogy Neked arról fogalmad sincs, még az átkosban. Aztán megjártam a maszek világot is. Most hiradás-technikával, térinformatikával foglalkozom és nem mások "baszogatásával". Ennyit rólad és az objektivitásodról...... Éltesd csak tovább az elmúlt rendszert (és vívmányait: pl. a Trabantot), ami szinte behozhatatlan előnyt képezett a nyugat számára. Van egy volt kollégám, aki gyűjti a múlt rendszer jelképeit. Biztosan tud nélkülözni a számodra egy papírnehezék Lenin fejet. Kb. annyi gógyid van, mint annak a szobornak.

Shadowbull 2008.11.30. 23:20:22

Jacopo Belbo 2008.11.30. 19:30:36

"mintha egy indián nagyfőnök írna: megmondtam, uff! :)))"

Ez csak azert van, mert vegtelenul arrogans vagyok, mar masok is megmondtak :)


"Légy szíves, fejtsd ki bővebben a mondandódat, mert szerintem mindenkit érdekelne, köztük engem is. Most akkor hogyan is működnek a mai autógyárak, hogyan működtek régen, milyenek a mai autók, milyenek voltak a 80-as években, stb. Mi a rendszer szerinted? "

Alapveto tevedesben vagytok rengeteg dologgal kapcsolatban.

Nincsennek 2 eves modellciklusok. Nezd meg a legtobb gyarat, egy modelljuk eletciklusa korulbelul 6-7ev, felidoben pedig jon egy facelift.

A 2 eves valtoztatgatas iszonyatos koltseg, lehet hogy az amcsik ezt igy csinaltak valamikor az osidokben, de nagyon hamar abba is hagytak.

Nem hiszem, hogy akarhany felesleges autot is gyartananak. Mindegyikre van igeny. Mindegyiket eladjak. Azert az autogyarat hibaztatni, mert a vevok 3 evente autot akarnak cserelni, balgasag.

Az uj modellek nem ugyanazok mind a regiek, altalaban jelentos ujratervezes tortenik, egyreszt azert meg nagyobb, szebb, erosebb lesz, masreszt azert mert valtoznak a technologiak, az anyagok, a vasarloi igenyek, egyre olcsobbak lesznek bizonyos extrak, es legfokeppen azert, mert a konkurencia is fejleszt.

En semmifele ujauto-vasarlasra valo esztelen osztonzest nem latok. Ez pont olyan iparag, mint az osszes tobbi.

Egy mai atlag modern auto jelentosen megbizhatobb, mint egy atlag 80as evekbeli. (persze vannak kirivo peldak mindket iranyba innen is onnan is).

Ha hozzavesszuk meg azt is, hogy joval bonyolultabbak es osszetettebbek...

Az extraprofitrol: nezz meg egy tetszoleges autogyarat, lathatod, hogy ha forgalomaranyos nyereseg eleri a 10%-ot, akkor oromunnepet jarnak, de a legtobb helyen ettol nagyon messze van.

Szerinted melyik magyar kisvallalkozo erne be ilyen profittal? Nem sok.

Volt egy olyan hozzaszolas is, hogy egy Suzuki, amikor legordul a gyartosorrol, az mennyibe van, es hogy milyen pofatlanul dragak az uj autok.

Eloszor is azt fogadjuk el, hogy a pontos szamokat csak a penzugyi vezetes ismeri, a sori melos nem.
Masreszt a kepletben meg ott van kismillio masik koltseg, a legfontosabb a fejlesztes koltsege, ami nem 2 filler, es ott van termeszetesen a termelo beruhazas koltsege.

Egy nyomorult 4hengeres motorblokk megmunkalo gyartosora euromillios tetel, hat akkor mennyi beruhazasigenye van egy komplett autonak?

Es a legvegen meg ott van, hogy a fogyasztoi aron ott az AFA, a regado, es a kereskedo(k) haszna...

"Bocs, még egy dolog. Az ékezethiányból arra következtetek, hogy külföldről írsz. "

Igy van.

"Nem vagjak a kepedbe.
Szep elmeleteid vannak, csak semmi kozuk nincs a valosaghoz."

Kérdem nagy tisztelettel: miért is? Vagyis: örülnék, ha kifejtenéd ezt is, mert így nem értelek és nem tudom elfogadni a kinyilatkoztatásaidat. Megmondod, és kész. Magyarázd is meg."

Mert nem vagjak a kepembe. En sosem valok nemette, nem is akarok, de amig itt vagyok, igyekszem alkalmazkodni az itteni normakhoz. SOHA nem ereztem azt, hogy a magyarsagom hatrany lenne, egyedul akkor, amikor a nyelvtudasom korlatai miatt nem tudom magam ugy kifejezni, ahogy szeretnem, de ez meg az en szocialis problemam. A boltos mosolyog ram is, a fonokom akceptal, a rendszer mukodik. Persze magyarazhatnam a sajat kudarcaimat azzal, hogy biztosan utalnak mert magyar vagyok, de ez csak onbecsapas lenne. Hogy Angliaban hogy van, nemtom.

Kihagytam valamit?

sb

Shadowbull 2008.11.30. 23:22:56

PistonHead 2008.11.30. 20:02:14

"Komolyan nem értem, minek hitegetik az emberek magukat ilyen hülyeségekkel, mezei smasszerként a büdös életben nem fog 2500 nettót keresni senki, hacsak nem ô a börtönigazgató."

Ezek a legendak kiirthatatlanok.

sb

Shadowbull 2008.11.30. 23:25:00

KuKori 2008.11.30. 20:10:46

"Passauban a belvárostól 7 perc sétára volt egy lakásunk bérelve, ez pont 300+ rezsi volt"

Hat.

München, atlagos kornyek, 3 szoba, semmi extra, 70es evekbeli haz : kabe 1100 rezsivel.

sb

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2008.11.30. 23:32:27

Látom nincs moderátor...

Cseti: "Azért ezt az egész országot és gazdaságát olyan kis emberek mozgatják mint én is vagyok"
Inkább úgy fogalmaznék, hogy "olyan kis embereket mozgatnak, mint én is vagyok", a kis ember az csak egy eszköz. Aztán, hogy hogyan mozgatják a népet, az a nem mindegy, meg az, hogy cserébe mit kap.

foolproof 2008.11.30. 23:33:10


München, atlagos kornyek, 3 szoba, semmi extra, 70es evekbeli haz : kabe 1100 rezsivel.

sb

Bazmeg, Munchen qrvaolcso, ugyanez Londonban £1500-1600, es ne csodalkozzz, ha meg a fejedre is omlik.

Shadowbull 2008.11.30. 23:35:55

Wolfram 2008.11.30. 21:37:03

"most nagy dilemmában vagyok, mert a baráti társaságomban található autószerelők (nem alkatrészcserélő szakmunkások!), autóboltosok, fanatikus youngtimer klubtársak és szerény szerelői tapasztalatom alapján írtam le, amit gondolok."

Szerintem a tervezett elettartamokrol a fenti, egyebkent altalam tisztelt kor nem tud valos informaciokat adni. Meg ugye van a velemeny, meg vannak a tenyek.

"az új autókban persze, hogy több az anyag, hisz súlya csak annak van, csak azt a sok extra teszi ki, ami nélkül meg eladhatatlan ugye (naja, marketing)."

Bocsi, de ez nem marketing, az extrak valoban benne vannak. Az mar mas kerdes, hogy te jol erzed maga ezek nelkul, en nem, meg a vasarlok tulnyomo tobbsege sem.


"a mai autók kis fogyasztásáról nem vagyok meggyőződve, hacsak a high-tech (csakazértis: hájtek) dízeleket nem nézzük, de azoknak meg máshol fizeted meg az árát."

Ez sem meggyozodes kerdese, ez is teny.

"az új közös nyomócsöves transit dízelbe közel félmillió a porlasztócsúcs csere és nem sokkal megy el százezer km fölött"

Miert kell szar konstrukciokkal peldalozni?

"cserébe 1 literrel többet fogyaszt, meg egy pár lóerővel vékonyabb."

Nono. Az a par loero nagyon jelentos. Masreszt meg elfelejtkezdtel az emisszios normakrol. Is.

"az integráltságról egy példa: a haverom transitjában elkopott a gézpedál elfordulást érzékelő potméter, ami kb 3 Ft-os alkatrész. se kapni nem lehet, se legyártatni nem tudta, a Fordnál meg mondták, hogy van komplett pedálsor 80e-ért. Fogta magát, beletette az amúgyis megbízhatatlan elektromos Lucas adagoló helyett egy mechanikus Boscht, (kb. árában volt a csere) a gépe vígan fut, csak ő szomorú, hogy már nincs modern, integrált, olcsón előállítható autója :((("

Igen, de ez nem azert van igy, hogy megszivassak a vevot. Hanem azert, mert igy jelentosen olcsobb az eloallitasa. (tobbek kozott, de lehet ezer mas indok is). Lehetne (nem mindig) minden egyes kis kutyu kulon cserelheto, csak a komplett egyseg akkor a tobbszorosebe kerulne.

Hajlando vagy mondjuk 10 millat fizetni egy alap Opel Astraert?

sb

Shadowbull 2008.11.30. 23:36:41

"Bazmeg, Munchen qrvaolcso, ugyanez Londonban £1500-1600, es ne csodalkozzz, ha meg a fejedre is omlik. "

Nyilvan ott a fizetesek is magasabbak.

Kereslet-kinalat.

sb

Shadowbull 2008.11.30. 23:38:24

"Azért az ismerjük már el, akármennyire is fáj, hogy egy trabantnak azért lényegesen kevesebb hibapontja van mint pl egy IV Golfnak."

Bocsi, de en nem ultetnem a csaladom egy Trabantba.

Amugy meg eleg hulye erveles.

sb

foolproof 2008.11.30. 23:39:44

@sb

"A 2 eves valtoztatgatas iszonyatos koltseg, lehet hogy az amcsik ezt igy csinaltak valamikor az osidokben, de nagyon hamar abba is hagytak."

Ja, vagy 30 evig igy csinaltak, `45-tol, az olajvalsagig. Csak sajna azokat a kocsikat a mai napig sem nagyon lehet agyonutni, hiaba volt mar bennuk akkor dupla automata klima. Igaz, nem is benzinparan eheznek:-)

PistonHead 2008.11.30. 23:39:50

Neki viszont senki nem tiltja meg, hogy egy Trabiban purcanjon ki.

Viszont van rá egy fogadásom, hogy nem Trabanttal parádézik, csak a szája jár.

PistonHead 2008.11.30. 23:47:05

"Ezek a legendak kiirthatatlanok."

És nem untat még a ostobaság elleni szélmalomharc?

Shadowbull 2008.12.01. 00:11:34

"És nem untat még a ostobaság elleni szélmalomharc?"

Biztos es sem vagyok teljesen komplett :)

sb

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.01. 00:53:27

SB, nem vágom azt a választ ékezet nélkül: "Hat."

Mit jelent ez?

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2008.12.01. 03:09:10

ShadowBull:"Hajlando vagy mondjuk 10 millat fizetni egy alap Opel Astraert?"

Irreálisan sok. Nem tudom mennyi lenne valójában, de nem létezik, hogy 2-2,5× -ös szorzóval tudják csak megcsinálni. Másik dolog, hogy nem lenne muszáj mindent "cserélhetőre csinálni", harmadik dolog meg az, hogy így is alkatrészekből rakják össze azt, amit nem kapsz meg, csak egyben.
Csak legyen, aki be tudja szerelni...

Ciri 2008.12.01. 05:05:49

"Irreálisan sok. Nem tudom mennyi lenne valójában, de nem létezik, hogy 2-2,5× -ös szorzóval tudják csak megcsinálni. Másik dolog, hogy nem lenne muszáj mindent "cserélhetőre csinálni", harmadik dolog meg az, hogy így is alkatrészekből rakják össze azt, amit nem kapsz meg, csak egyben.
Csak legyen, aki be tudja szerelni..."

Húú Zsoli! Próbáltam csupán egy helyes gondolatot kiszedni a mondanivalódból, de nem sikerült :D
Fuss neki mégegyszer!

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2008.12.01. 06:06:07

Jó, hát ha nem megy, akkor megpróbáljuk leegyszerűsíteni:
1. 10 millió túl sok
2. 10 millió kétszer annyi, mint az Astra alapára (4M)
3. túl nagy differencia, a 10 millió megkérdőjelezendő
4. miért kéne 2,5×-es árat kérni azért, hogy létező alkatrészeket (darabokat) átalakítsanak, a cserélhetőség kedvéért

Mondjuk nem neked volt címezve, most kedveztem, hogy átírtam, de legközelebb aludd ki magad :)

Acmee 2008.12.01. 07:14:14

A tartós autóhoz:

Régen (értsd: 1970-80), a korrózióvédelem hajnalán meg tudtak építeni olyan autókat, amelyek 30év alatt rohadtak el annyira, mint pl. egy 15éves F Astra. Igaz, 1-es lemezből építkeztek, adtak anyagot a rozsdának.

Igaz, az akkori színvonal felső részét ismerem (W123), de kijelenthető: Az akkori csúcstechnika simán felért egy mai darabbal! Pl.: K-Jetronic... Nemrégiben még lehetett látni a K utódait az autókban! Extrázottság? 78-ban járunk: ABS(!) Központi zár (igaz, nem távirányítós, kulcsos vákuumos), vákuumos fényszóró-magasságállítás, klíma, motoros ablak (4), motoros, fűthető tükör, motoros antenna(kiváló a részeg hülyegyerekek ellen) és még sorolhatnám.

Mellette: 30+év alatt elkopó kárpit, nemritkán 30év alatt sem kiült ülés, 270.000-es (az órában) futásteljesítmény után is 0-ás méretű főtengely, töléletes hüvelyek(újra kellett hónolni), gyári dugattyúk(gyűrűfészkek újravágva és kész), gyári csapágyak (nyugvók cserét igényeltek), stb.

Akkor gondoljuk újra. A mai technikával egy a baj: túlontúl a teljesítményre van kihegyezve. Megváltoztak a tervezési alapadatok! Nem többtízezer üzemórával számolnak pl. egy injektornál, csak pár(tíz)ezerrel. Lehet, h nagyon szép 1.6-os motorból kihozni 160LE-t, azt viszont már senki nem veszi figyelembe, h ha ki is használja, akkor kb. ugyanakkora fogyasztást ér el, mint az általunk használt 2.8-as motoré...

És igen, saját erőből újraépítünk egy olyan autót, amit még használatra terveztek. Míg mindenki 3-5évente kidobálja az autóját, addig egy ilyen példánnyal elmehetsz simán nyugdíjig. Az emberek is hibásak, h ide jutott az autógyártás... Mikor elkezdték az avuló autókat gyártani (MB-nél a W126-tól minden), akkor kellett volna az asztalra csapni, csak ugye mindenki a pihe-puha beltér és a "modern" dizájntól elvakultan nem vette észre, h az akkori ipar épp átbaszni készül... Anno a 126-nál a német taxisok akkora nyomást gyakoroltak a gyárra, h el sem hiszitek!! Na ezt kellett volna kollektíve csinálni, és akkor most lehet, h 30-40évig hibamentes autókban ülnénk....

Acmee 2008.12.01. 07:21:47

Ja, és bízom benne, h sokan rájönnek, h az eddig kényszerből használt régi, de megbízható VAS-at érdemes újra feltámasztani, kicsit fényesítgetni, h a régi fényében ragyogjon. Nálunk sajnos egy bizonyos népcsoport miatt (nem a zöldségesekre gondolok) a régi Mercedeseknek semmi respektjük nincs, pedig bőven megérdemelnék!!

És a legfontosabb, ezeknek az autóknak az ára már elindult felfelé (a mai autópiaci trenddel ellentétben), érdemes őket menteni, amíg még lehet, utána boldogan használni, mikor a sok hülye kénytelen lesz az ingyé'hitelre vett Suzukit eladni...

qmatch 2008.12.01. 07:35:18

Én eddig sem voltam egy autófogyasztó, nincs is nagyon miből.... meg aztán sosem hittem a modell váltás/frissítés igazi erejében. Eltekintve pár apróságtól az autógyártásban is a profit érdekében alkalmazott egyre nagyobb mértékű kockázatvállalás ( értsd: eszetlen spórolás ) az úr, egyre nagyobb rakás szarokat gyártanak. És eddig egyre drágábban ! No, majd most a keresletcsökkenés idején kiderül majd, hogy mekkora haszonkulccsal adták eddig ezeket a műanyagautókat.
Persze értem én, hogy minden annyiba kerül, amennyiért eladható. Azonban a szabadpiac és a globalizmus tűz és víz. A globálpiacosodás csak a kínálati oldal érdekeit szolgálja, az egész bolygóra kiterjedő ellenőrzést.
No, én is maradok a "régi " vasamban - mondom, ebben nincs változás, legfeljebb egy ( két...) okkal több is van most rá.

PistonHead 2008.12.01. 07:59:55

"Mellette: 30+év alatt elkopó kárpit, nemritkán 30év alatt sem kiült ülés"

Mutass egy 30 éves autót újszerû (restaurálatlan) beltérrel, légyszíves. (Gondolom az ágyadban is 30 évente cserélsz matracot, mert a rugók sosem fáradnak el.)

"270.000-es (az órában) futásteljesítmény után is 0-ás méretű főtengely"

Egy ilyen fôtengelyt is szeretnék látni, mert a jelek szerint te felfedezted az autógyártás Szent Grálját, a kopásmentes alkatrészt. Te mondd csak, a Nobel-díj bizottság nem keresett még meg?

Ymmi 2008.12.01. 08:14:07

Válság, ide válság oda most lett pénzem autóra,az előző két éve szétment a házra költöttem minden pénzt mert az fontosabb.Talán érthető hogy miért nem bankba tettem a pénzt nem beszélve a nevetséges megalázó kamatokról.Gazdasági alapon döntöttem mert hát minek van a népitélet.Az ember eldönti nagyjábol mit akar és amelyik legkevésbé hajlamos a meghibásodásra az a nyertes.Igaz egy fél éve eldönröttem a mai helyzet csak megerősített ebben.Kicsi részlet van de az fix megállapítatott hogy mennyi mehet haviba és kész nincs kecsgtető ajánlat,akció stb.Váságkezelő tervem:-idén is veteményezünk a kertben a kosztpénzt így legalább lehet mérsékelni,akinek kertje (és családja) van kezdje el.Én sem csináltam soha de szükség törvényt bont.Ha már 13. havi sem lesz.Éhesen nem lehet vezetni mert szétüti az ember az autót és oda az alkatrész spórolásról szóló álmoknak.

Magyar Huszár 2008.12.01. 08:36:48

Hát csak az Angliával példállozoknak:

Bristol, UK

Külön állo épület(Bristol puccos részén,tehát itt nem látni petykákat): 18m2-es nagyszoba+konyha+fürdö.Ajtok nélkül.Központi fütéssel,berendezetlenül(hütö,mosogép volt,mert az elözö ember itt hagyta).
Havi 500font+concil tax(+93 font) : all bills,tehát:minden rezsi benne van:viz,villany,fütés.
Ez saccra 600 font/hó, 2 fö részére(ahol lakhatnánk többen is,de igy kényelmes)
Kaja:havi 250 font/ho/2 fö
Kocsi:magyar rendszámos, 19 éves dizel Citroen.
Meloba bringával járunk.
Párom: gyárban, heti 37,5 ora alap,meg szombatonként 5 ora tulora.Havi 950 font netto.(ez jo keresetnek számit gyári meloért)
Én: jelenleg gondban vagyok,mert nem találok folyamatos söförállást,pedig már van E-s jogsim is,csak hát tul friss,és csökkentek a munkalhetöségek a válság miatt.
De 1 éven át teherautoztam(pot nélküli,tehát sima C-s).Heti 55-60 ora melo(minden 2. szombaton melo ,összes vasárnap szabad), abbol kb 20-30 orát vezettem,a többi a kantinban ücsörgés volt.Fizu: 1500 font netto/ho.

Akkor számold ki:

Lakás+rezsik+internet: 600font/ho/2 före
Kaja: 250 font/ho/2 före
Tankolás: 50font/ho(1 tank gázolaj)

Fizu a páromnak: 950 font netto/ho
Fizum nekem: 1500font netto/ho

MEGTAKARITÁS HAVONTA: 1550 FONT=480.000.- HUF

szoval igy......

ami persze sosem annyi,mert haza is utazunk néha,meg egyéb "apro" költégek persze hozzáadodnak.
A fentiek természetesen nem igazak akkor ha mindketten minimálért meloztok. Az összesen a 2 fö esetén lenne annyi mint nekem egyedül volt a teherkocsin heti 55-60 ora meloval.

Acmee 2008.12.01. 09:15:55

PistonHead:

Úgy hívják, h ésszerű anyaghasználat! Nem értesz a fémekhez, én igen. A puha csapágy (cca. bronz ötvözet(maga is az)) és a kemény, felületkezelt főtengely párosítása! Így a csapágy kopik, a tengely nem! A csapágyakat pedig cserélnünk kellett!

W123 M110.988

Ennyit neked, ha ezt nem érted, akkor felesleges mást mondanom, nem értesz annyira hozzá, mint gondolod!

www.hasznaltauto.hu/kepek2.auto?command=felso&kephely=3&hirkod=2553118&partnerkod=1350433&foto=31

Restaurálatlan beltér... A Piston-t Ass-ra cseréld!

Csak egy 30éves autó bőrülései. Kérdem én! Amikor a mai autóknak 5-6-7év után szarrá van gyűrődve/repedve a bőr, ki van ülve az ülés, akkor 30év múlva mi lesz belőle?
A karosszéria tény, h azért van még életben, mert annyi benne az anyag, h 30év alatt sem tudta szétrágni a rozsda, de akkor még nem voltak olyan korrózióvédelmi technológiák, mint ma!

Barnebyte 2008.12.01. 10:28:25

Mennyi sok picsogás így hétfő reggel...
Én tökjól megoldottam a problémát: nincs autóm, gyalog, vonattal, BKV-val járok, nem dolgozni, mert munkám már nincs.
És a válság...
A legjobban az a hozzáállás tetszik, hogy "nehogymár nekünk kelljen..." meg "miért mi szívjuk meg, amit mások elbasztak?".
Ez b+, tipikusan jellemző. A nehogymár nekünk és a miért pont mi. Hát ki más? Van rajtunk kívül valaki, aki ezt okozta? Rohadtul nem. Bizony ezt mind mi okoztuk a fene nagy igényeinkkel, azzal, hogy nagyon tud sírni a szánk, ha valami JÁR nekünk, de ha már be kéne tenni a kasszába, akkor azt már nem. Nehogymár nekünk kelljen. A szomszédjózsi sem tett bele. Tegyen bele a gyurcsányferenc. Mást hibáztatni, más szemében a szálkát észrevenni, az bezzeg megy. De hogy valaki magába nézzen, és azt mondja, hogy "ezt elkúrtuk, de nem csak ők, hanem én magam is", na ahhoz már egy kis önkritika, és olyan képességek kellenek, amivel mi Magyarok nem igazán rendelkezünk. Tehát hol a hiba? Bennem van a hiba. És a problémák azon nyomban megoldódnak, amint csak azzal törődöm, hogy ÉN jól csináljam a dolgaimat, akkor is, ha a szomszédjózsi szarik bele. Na, lehet keményen beszólni.

primatus 2008.12.01. 10:59:05

barnebyte

Ha elkártyázod a közösség pénzét, mint pénztáros, akkor még csak ne is tegyünk fel pár kérdést, hogy "ezt most hogy....?" Így aztán bárki, bármikor megismételheti, mert nincs következménye.

"Én tökjól megoldottam a problémát: nincs autóm, gyalog, vonattal, BKV-val járok, nem dolgozni, mert munkám már nincs."
Egyrészt sajnálom és mielőbbi jó munkahelyet kívánok, másrészt ezzel a hozzáállással nehéz lesz találnod. Bizony Én elvárom, hogy a nem kevés befizetett adónkat korrekt módon használják fel, valamint számoljanak el vele.

lwcolors 2008.12.01. 11:02:08

Érdekes hozzászólások születtek ebben a témában is :)
Én próbálok ésszerűen keveset költeni, válságtól függetlenül.
A legelső mondás amit megtanultam kiskoromban: "Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér". Remekül lehet alkalmazni a hétköznapokban is. Pl.: nem veszek fel havi 70 ezer Ft törlesztésű hitelt 25 évre csak azért, mert új házban akarok lakni ().
Autó: sosem vettem hitelre kocsit, és nem is fogok. Kocsit csak akkor adtam el, ha már ésszerűtlenül sokat kellett volna rákölteni. Ebben az évben vettem egy új kocsit, ami (ha nem történik vele semmi) nagyon sokáig meglesz. SUV, hogy miért? Egyik tényező, hogy kis faluban lakom, 20 km-re járok be dolgozni, általában busszal. A KPM-es autó ismeretlen felénk, a busz nyárigumis 20 éves Ikarus. Mikor leesik a hó (ónos eső stb), onnantól nincs tömegközlekedés (ez nem Pest, itt egyébként is 60-90 percenként van egy busz), kocsival kell dolgozni mennem, ha meg akarom tartani a munkám. A másik, hogy nemrég olvastam egy elgondolkodtató tanulmányt arról, hogy ha ebben az ütemben újítják fel az utakat nálunk, 450 év múlva végeznek. Tehát az útjaink nem fognak javulni :)
A kocsi természetesen benzines, egy mai dízel kocsi motorjában annyi az alkatrész, így a hibalehetőség is, mint a 80-as években egy egész parkolónyi autóban :)

És végül egy saját, nem kifejezetten a témába vgó vélemény: Magyarországot a gazdasági válság sajátos társadalmi szerkeztet miatt jobban fogja érinteni a válság, mint bármelyik európai országot.
Nálunk csak minden hatodik ember fizet adót! A válság hatására kizárólag a termelőüzemekben lévő adófizető állampolgárok vesztik el az állásukat (lásd Suzuki), tehát ez a szám csak nagyobb lesz. (Az adót nemfizetők csoportjába sorolom az állami alkalmazottakat (közalkalmazottak, köztisztviselők, politikusok) is, hiszen az ő adófizetésük csak játék a számokkal, hiszen a fizetésüket is az államtól kapják, amit (kicsit sarkítva) a termelőüzemek dolgozónak adójából fizetnek.) '89 óta az összes kormány felelőssége, hogy ezen nem változtatott. A Szlovákok megtették, egy kisebbségnek rosszabb lett (aki nem dolgozott), a többségnek viszont jobb, így egy hónap múlva euró lesz náluk.

primatus 2008.12.01. 11:24:12

"(Az adót nemfizetők csoportjába sorolom az állami alkalmazottakat (közalkalmazottak, köztisztviselők, politikusok) is, hiszen az ő adófizetésük csak játék a számokkal, hiszen a fizetésüket is az államtól kapják, amit (kicsit sarkítva) a termelőüzemek dolgozónak adójából fizetnek.)"

Amennyiben ezt így sorolod, akkor egyúttal azt is állítod, hogy nincs társadalmi (akár pénzben kifejezhető hasznossága) a közszférának. Ez pedig természetesen (ép ésszel) nem állítható. Az egyik nem létezik, a másik nélkül. Más kérdés az arányok helyzete. (Szinte sohasem kerül szóba pl. a közbeszerzések anomáliája, vagy a szervezetek finanszírozásának módszere.) Abban igazad van, hogy képviseleti reformra (parlamenti létszám, parlamenti küszöb, önkormányzati létszámok, önkormányzatok száma, ügyintézés helyszíne stb) égető szükség van, ahogy pl. munka-érdekeltségi rendszerek kialakítására, önkormányzati ellenőrzési módszerekre (segélyezés teljes rendszere stb.). Fel sem kellene találni, mert vannak jól működő rendszerek a környéken.... Mi ezt innen csak kívánni tudjuk a képviselőink felé, a 2/3 viszont a parlamentben szükséges.

mv3 2008.12.01. 11:48:14

Acmee:

" Anno a 126-nál a német taxisok akkora nyomást gyakoroltak a gyárra, h el sem hiszitek!!"

Én másképpen hallottam, kis helyreigazítást szeretnék. A W126-osból elég kevés taxi rohangált, a W123-as után a W124-es merci volt a taxi mercedes Németországban (majd nálunk), és a W124-es taxisok írtak a gyárnak petíciót, amikor a W210-es dupla kereklámpás mercedes típusokkal elkezdődtek a merci vonalon egyáltalán nem megszokott problémák. Tehát a W210 minőségével kapcsolatos elégdetetlenség miatt kezdődött az ügy, és szerették volna elérni, hogy gyártsanak le a már kifutott W124-esből még pár ezret.

lwcolors 2008.12.01. 12:11:56

primatus 2008.12.01. 11:24:12:
Nem állítom, hogy nincs haszna, csak azt, hogy lényegesen többen dolgoznak a közszférában, (elsősorban köztisztviselők), mint szükséges lenne. Csak pár dolog (OFF lesz):
a közelemben lévő kisvárosban az okmányirodában félóránként fogadnak összesen egy embert, miközben öten vannak (Ha egymás után fogadják az ügyfeleket, rossz esetben egy órát, jó esetben fél órát dolgoznak naponta). Akkor is ez van, ha tudják előre, hogy az adott ügyintézés csak max. 5 perc lehet (leírattam az autót). Két-három hétre adnak előre időpontot.
850 lakosú kis falumban az önkormányzatnál 10 ember dolgozik, többségük főelőadói beosztásban. 89 előtt ez a szám 3 ember volt.
Rendszeresen gyógyszert szedek, ugyanaz az adag kell, amíg élek. A magyar rendszer: félévente rendelőintézet (csak a megyeszékhelyen van), ahol egy (fő)orvos és egy segéderő semmi mást nem csinál, mint nyomtatja és aláírja a gyógyszerengedélyt (erre a rendelésre csak ezért kell menni), ami alapján a háziorvos felírhatja havonta a recepted. Írnokoknak nevezem őket, mert a gyógyításhoz semmi közük nincs. Nyugati rendszer: egy kis könyv a havi gyógyszerekről és a betegségről. Nem kell orvoshoz járni, bármelyik gyógyszertárban kiszolgálják a havi adagot, belepecsételnek a könyvbe és kész.

csabájé 2008.12.01. 12:46:33

gyerekek,itt van megoldás:

most adtam el a kocsimat, a (3 német közül az egyik)
kaptam érte 4 évesen 3,3 misit, 4,750 -ért vettem kintről, akkor ugye nem keveset buktam
most azt csinálom, hogy a nejem kapott egy olcsó kocsit munkába járásra(300e+150ért azzonali alkatrészcsere csak a jó közérzet miatt) én pedig a cégessel járok
és hopp, nincs hitel

azt árulja már el valaki, minek van ez a fene nagy költekezés, ERŐN FELÜL??
Minek kell mindenkinek újabb, erősebb márkás autó, 102cm-es plazma TV stb, hitelre??
egyetlen normális indok a hitelre: a házvásárlás, mert én is szívesebben olvasgatom a csekkeket, saját házamban, mert tudom hogy annak nem megy lefelé az ára (kivéve ha dögkutat telepítenek a környékbe)
ezért elégszek meg a 12 éves Panasonic tévével, és a 10éves Sony hifivel, médijamárktba csak nézelődni járok

ebbe persze bele lehet kötni, de nekem legalább nem kell havonta 200-at csakhitelre kiköhögni

Ymmi 2008.12.01. 12:47:10

A feleségem is köz szférában dolgozik ügyészségi alkalmazott és ugyan úgy adózik mint más munkavállaló sőt a 13 havit elakarják venni és még sokan mások akik ilyen helyeken dolgoznak ők is ráfáznak az tény hogy a prémiumok pofára mennek olykor a fizetések 2-2szorosa.Csak az bosszant hogy a nyugdíjasoknak meg mindent adnak ez dühít hogy ebből a szűk adózó rétegből facsarják ki még a szuszt is .de ha kevesebb adózó lesz miből adnak 13.havi nyugdíjat? A nyugdíjasokra nem vonat kozik válság ők a szent tehenek?Nincs annyi nyugdíjas hogy ezek mégegyszer nyerjenek választást.Tudom hogy nehéz nekik is de nekünk sem könnyű és nekünk kéne keresni rájuk ha hagynák.Az állam meg ahelyett hogy munkahelyeket teremtene agyon adóztat erre azt mondom FÚÚÚJ

Az EREDETI 2008.12.01. 12:57:32

nem azzal van a gond, hogy valaki hitelre vesz bármit is, hanem azzal, hogy Akárkinek adnak pénzt... aztán lesnek ha nem jön visszafele a pénz, de ennek ellenére még mndig adják ki a hiteleket csak már nekik sincs fedezet, de ezzel nem törődnek mert akkora birkák, hogy 2 ft-ért a saját anyjukat is... meg is érdemelné ez a világ, hogy teljesen összeomoljon

Acmee 2008.12.01. 13:19:46

mv3: jogos, igazad van, respekt! :)

Amúgy:

1. Nem a bankok a hülyék! Tévedés! Felveszel 3millió forint INGYÉ' hitelt, fedezetnek mondjuk elfogadják a 15millát érő házadat, telekkel. Nem fizeted, paff, van a banknak 3 helyett 15millás cucca!

TÉVEDÉS NE ESSÉK, az embereket kellene egyenként tökönrúgni. Ez a gyökér barom, tanulatlan fasz mentalitás, h "vegyünk Oktáviát 1,4-essel, csakhogy Oktávia legyen"!!! Ja, és a rokonság lássa, h beköltözött az új plazmatévé a nappaliba, azt már úgysem látják, h hó közepére ki van fillérezve a fizu a köv. 10.-ig

Amerikában igenis a bankok voltak a faszok, mert a hitelek mögött már nem volt semmi fedezet! egy - tegyük fel - 50.000dolláros házra kiadtak 100.000-150.000 dollárnyi hitelt. Ez a spekulációs lótyi... Egy a hiba... Basszanak el vmi tranzakciót, abban a pillanatban, mint a dominó... Most is ez van. Az amerikai gazdaság túl nagy szelete volt a világgazdaságnak, mikor az megremegett, rántotta magával a többit is!

Acmee 2008.12.01. 13:22:15

Az adókról pedig annyit, h Parlamentet körbe betonfallal, szőnyegbombázás, utána jöhetnek a billencsek a sóval....

Ezt a simlis bandát, kormányt ellenzékestül, már rég fel kellett volna 4elni... kb. a 90-es években, mikor szétosztották pofára az állami vagyont...

msmester 2008.12.01. 13:39:38

Hál'istennek egy picit eljön a Változások kora és nem esik szét talán minden két-három év múlva darabokra. Ismét lehet sufnituningolni, szerelni, barkácsolni. Lesz még Magyarországon Hindustan Ambassador üzem!

Én speciel örülök az alacsonyabb benzinárnak, eddig is spóroltam vele, most legalább látszik a haszna.

Javaslom mindenkinek, hogy vegye elő az autója műszaki leírását, és szereljen maga, ha teheti!

Herman 2008.12.01. 15:29:31

:D:D:D

Jó a blogpost!

Az USA autóiparáért nem kár, remélem hogy tönkremennek, legalább nem lesz több trágya usa autó.....

Az a pár millió munkanélküli americans meg csak háborúzzon az olajért, mert máshoz sem értenek....

Amerika minden válság, és egyéb rossz okozója, a felelőtlen, hamis és hazug politikájával, az őrült, fogyasztásra épülő kapitalizmusával, idióta félnigger elnökével.

Az EREDETI 2008.12.01. 15:40:55

Kedves Herman belevontad azt az elnököt ebbe az egészbe akit kb 1 hónapja választottak, igen mindenröl ő tehet. Gratulálok!

Ubul1 2008.12.01. 15:58:34

Az EREDETI 2008.12.01. 15:40:55
Inkább fogd be ha nincs érzéked az erkölcsi párhuzamhoz, jó? Az, hogy egy ilyen lehetett az elnök, az mindent elárul az adott hely moráljáról. Ez a lényege a mondanivalónak és baromira nem hogy épp mióta elnök. Egy közülük és kész.

Herman 2008.12.01. 15:29:31
Azt mindenki tudja hogy egy szemét bábállam az egész, ami csak indokgyárként szolgál a nagyhatalmi törekvésekhez. És a globális söpredék tárháza. És valóban ők ártottak a legtöbbet a globális haladásnak, ez is a szemét szarevő britek hibája hogy egyáltalán képes lett egy harmadrendű gyarmatnál több lenni! És ami a legszánalmasabb hogy ennek a csőcseléknek az egykori gyarmatosító nyal a legbuzgóbban, ennyit a brit tartásról és büszkeségről...

Az EREDETI 2008.12.01. 16:10:26

ubul te pedig egy vagy azok közül( az adott helyen) aki ma a mi parlamentükben ülnek.
Aki 2008-ban niggerezik vagy épp úgy beszél mintha valami leprás lenne az ne beszéljen erkölcsösségről

isti77 2008.12.01. 17:44:10

"Amerika minden válság, és egyéb rossz okozója, ... idióta félnigger elnökével."
"Kedves Herman belevontad azt az elnököt ebbe az egészbe akit kb 1 hónapja választottak, "

... és aki mellesleg még hivatalba sem lépett. :))))))

foolproof 2008.12.01. 17:54:17

Ubulka draga, vegyel vissza, mert kulonben szolok Garfieldnak, es tudod ugye, hogy annak sosincs jovege!:-)

Valsagmegoldas by me: Benzines w126, lehetoleg turheto allapotban, lehetoleg jol felszerelt-->Motor kidob, W210 utolso szerias orvenykamras, 177 pacis 3000-s hathengeres dizel+otos automata valto berak=orom es bodottsa`

eszetlen 2008.12.01. 18:12:35

Kíváncsi lennék hány dohányos,alkoholista ,káb.szeres és erősen elhízott ember él ma Mo.-n.Ma az átlag magyar a Föld(bolygó)legszerencsésebb 10 %-ához tartozik.Mi van akkor,ha az emberi faj(civilizált 10%-a)nincs is a természetes szintjén és a globális társadalom most akar helyre billenni.Mi van ,ha ez nem válság csak a helyünkre kerülünk.Végül is 90% szemszögéből ez történik.Mintha mi átlagemberek azt látnánk,hogy a felsőtízezernek rosszra fordul a sora.Bántana vagy fájna az nekünk?Nekem nem.Akkor most a Föld lakosságának 90%-ának fáj ez?Lehet,hogy nem(tán nem is tudnak róla).

A 90% jelen pillanatban:
-éhes vagy csak annyit eszik amennyit le is mozog.vagy
-fázik vagy ázik és szél éri vagy
-nem használhat áramot ,gázt (pl.sötétben van) vagy
-nem gyakorolhatja szabadon a vallását,mert pofáncsapkodják érte vagy
-haldoklik egy egyszerű betegségben vagy
-nincs elégséges ruházata .
Tehát mi a probléma ezzel az autóval vagy mivel?
Cigit eldobni,sört ,chipset letenni!
Ja és mosolyogni!

Carisma001 2008.12.01. 18:55:50

Jaj, emberek-sóhaj: Mi magyarok aztán tudunk vitatkozni! Jól elkanyarodott az eredeti téma! Részben ez is tükrözi az ország helyzetét, mindenki harcol a saját igazáért, és nem gondolkodik. Ez a blog a válságkezelés ötleteinek lehetőségeire jött létre autós szemmel!!! De volt itt már, Fletó, Viktor, Anglia jobb, Avultatás, nincs is avultatás, Tartós , nem tartós, közalkalmazott, egymásnak beszólások stb, stb

Ha egy kicsit összetartóbbak lennénk, előbbre lenne az ország.

Magyarország már amúgy is gondban volt, a nevezett válság előtt is!!! Mert:

- Mindent, de mindent az égegyadta világon eladtunk ( Gáz, villany, Matáv, Máv-Cargo, stb, stb)
Miért is kellett nyereséges cégeket eladni? Rövidtávú nyereségért? Egy biztos ezen sokan megtömték a zsebüket!! Páran! A nép meg szív!!

- Nagyon kevés az adózó! Ők, Mi tartunk el mindenkit. Itt megjegyzem ( és nem vagyok rasszista), hogy a nemdolgozók között aránytalanul magas a cigányok száma. És eléldegélnek 4-6 gyerek után. Az átlag magyar meg jó ha mer 1-2-t vállalni!!!!

- 2 éve rengetegen telepítik át papíron a cégüket Szlovákiába! Igen valóban spórolnak, és nem is keveset!! De itthon a gyerekük magyar iskolába jár, magyar mentő viszi el őket ha baj van! Tehát a közteher nő azokon, akik itt adóznak továbbra is!!!!!!!!!!!!

- Rengeteg multi van hazánkban, tehát bármit veszünk a SPAR-ban , Tesco-ban, Media Markt-ben, az mind mind külföldinek fogja hozni a hasznot. A Lidl, az Aldi stb, tele van idegen termékekkel, tehát az áru, és a haszon is a külföldi csoportoké, és nem a miénk!!!!

- A kereskedelmi TV-k-ből áradó igénytelen, és minősíthetetlen műsorokkal kimossák az agyunkat: ez a cél , ne gondolkozz, fogyassz, vásárolj.

Nem akarok húdeokos lenni és nem is tudom mi lenne a megoldás. Egy biztos, ha nem változik a jelenlegi állapot, akkor kis hazánk nagyon nagy bajba lesz.

Összetartás, lokálpatriotizmus??? Talán elő lépésként IGEN!!!!

primatus 2008.12.01. 19:17:37

Carisma001

Te sóhajtozol itt egy sort, hogy így - meg úgy kanyarodik itt a téma, majd elkezded taglalni a fajelméletedet. :-(

Mélyebb gondolkodás, majd kinyilatkoztatás lenne a helyes eljárás. Mennyiben hibásak Ők és mennyiben a társadalom, az állam? A rendszerváltás hogyan érintette Őket?
Az a baj, hogy sok igazságod van a többiben, de becsomagolod valami bűnbak elméletbe. Sohasem volt ennek jó vége. A kormány most éppen a közszférával teszi ezt. Mindig azzal, akinek a véleményét, az érdekérvényesítését el akarja lehetetleníteni. Ez megy kishazánkban. Dögöljön meg mindenki más tehene is! Egyébként meg kivel fogjak össze? Rasszistákkal? Őskomcsikkal? Globalista burzsujokkal? Kinek inge, majd magára veszi hamarosan. :-) Akikkel összefognék, azok kisebbségben vannak ebben az országban.

Így marad az egyéni túlélés stratégiája. (hőszigetelés, alternatív energia, Golf 1.5D stb. :-)

wartburger · http://pecoshop.fw.hu/ 2008.12.01. 19:22:15

Carisma! Azért kellett eladni ezeket a cégeket, mert magyar államnak nincs pénze fejlesztésre. Nem tudom hány éves vagy, de mikor a T-Com (Matáv előtte Posta) állami kézben volt. kb 10évet kellett várni egy vonalra. Most meg úgy dobálják utánad. Apa nézd meg a magyar egészségügyet, az állami kézben van, de legalább kurva sokba kerül. A rengeteg multi saját tőkéjéből épít áruházat, autógyárat stb. Nem kötelező senkinek ott vásárolni vagy árut eladni nekik. Bocs a kapitalizmus a profitról szól. Én nem szeretnék visszamenni a "biztonságos" és csóró cucuizmusba, ahol 8 évet kellett várni egy skodára és mindent csak pult alól lehetett kapni.
Az általad említett kereskedelmi adókat én is utálom és nem is nézem, viszont ők be- fizetnek az államkasszába, szemben az "ÁLLAMI" TV-vel, aki ugyanolyan szar műsort csinál, viszont évente tízmilliárdokba kerül.

Carisma001 2008.12.01. 19:29:34

Primatus!!!

Igenis , vannak hibások abban, hogy ennyire eladtak minket. Leginkább politikusok, gazdasági vezetők!

És nincs igazad, a középréteg az aki össze kell, hogy fogjon!!! Az adózók!! Azok akik nem burzsujok, azok akik nem segélyből lébecolók!!! És igen! Ezek, Mi vagyunk többen!! Persze ha nem hiszünk benne......!!!

Ui: kb. 9 éve életem első értékesítői tréningjén volt egy mondat a táblán:

Akár azt hiszed, hogy sikeres leszel, akár azt, hogy nem- valószínűleg igazad lesz!!!!!!!

eszetlen 2008.12.01. 19:30:01

Kevesen fizetünk adót?
Egyet meg lehetne próbálni:Nem a jövedelem adót,hanem a fogyasztási adót erőltetni.Hiszen költeni a fekete melósnak is kell,fizessen akkor(több) adót(pl.ÁFA)!És még az Apeh több ezres állományát is lehetne csökkenteni a milliárdos költségeivel együtt.

wartburger · http://pecoshop.fw.hu/ 2008.12.01. 19:42:57

Burzsujok! Ezt utoljára Kádár időkben halottam. Ha nem lennének azok a burzsujok, állásod sem lenne.

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2008.12.01. 19:47:40

A magyar áru meg mehetne alacsonyabb ÁFA kulccsal, de az az EU-nak nem tudom hogy tetszene.

Nem vagy te olyan eszetlen, szerintem nem rossz ötlet :)

eszetlen 2008.12.01. 20:04:35

Nem saját ötlet,Eu-s politikus mondta(asszem).
2. lépésként megszüntetni a szociális segélyt,helyette fizetett közmunka-ezt most kezdik pedzegetni.
3.lépés :szigorúan és alaposan átnézni a rokkantnyugdíjasokat,ha kell felülbírálni az orvosi véleményeket.
egy szó,mint száz:le az ingyenélőkkel!

Carisma001 2008.12.01. 20:22:53

Primatus!

Elfogadom azt amit írtál, de a teljesség igénye nélkül írtam e sorokat. Egyfajta általános probléma halmazként!

wartburger!

Igaz amiket írsz, de gondolj bele: Minden előfizető ( volt Matáv) számlájában legyen x nyereség. Ezt megszorozva az előfizetőkkel milliárdokat kapunk éves szinten! És ez most a T-Com-é! Igen sok beruházást hajtottak végre, de nem a szép szemünkért, hanem mert megérte. Ja, és ha visszaemlékezel, az eladás előtti időkben már nem kellet olyan sokat várni egy telefonvonalra!! Tehát megérte volna nekünk magyaroknak fejleszteni, és HOSSZÚ TÁVON miénk a haszon, több pénz folyik be az államkasszába!

Nézd, nem vagyok közgazdász, csak egy új autó értékesítő. Jószándék vezérelt amikor ezeket írtam:):):)

Carisma001 2008.12.01. 20:24:34

Ja ! eszetlen! Eszes dolgokat írtál, különösen a 2.pont:):)

Kifordított kacagány 2008.12.01. 20:37:55

csak pár szó erejéig:
ez itt csak felesleges pánikkeltés, ami aztán lehet, hogy meghozza a gyümölcsét, de nem vagyok biztos benne, hogy az emberek riogatása helyes viselkedés.
és mi az, hogy a magyar bankoknak nincs pénzük? éveken keresztül óriási profitot termeltek, mert itthon ezt megtehették. itt ahol 20-30-40%-os thm-el dolgoztak(ami amúgy most éppen a szerencsénk) talán nem adósodtak el annyira, mint ahol 6-10%-al kellett beérniük. ne sajnáljuk már őket annyira.
meg mi az, hogy mostantól majd megbízható, sokáig üzemelő autókat fognak gyártani? még egyetlen gazdasági válságnak sem volt minőségjavító eredménye, éppen ellenkezőleg. ezután inkább majd olyan járgányokkal fogunk járni, mint amilyeneket az indiás cikkekben olvashattunk.
és az mi, hogy majd ezután nehéz lesz hitelhez jutni? itt eddig is csak a 0 kezdős autóhitelekhez lehetett könnyen hozzájutni, egyéb hitelekhez már nem annyira, ezután legfeljebb autót is hasonlóképpen lehet majd hitelre vásárolni, mint lakást. vagy van aki szerint autót vásárolni 10 év hitelre nagyobb felelőtlenség, mint lakást 20-ra? ugyan.
nem kétséges, hogy sokan lesznek akik lényegesen rosszab körülmények közé kerülnek a külföldről begyűrűző problémák miatt(pl suzuki gyár), de azzal, hogy a többiek is szegénységi fogadalmat tesznek és igyekeznek keveset költeni, még nem mentik meg a piacgazdaságot.

Krisi 2008.12.01. 20:43:22

esztelen tényleg eszes dolgokat mond itten: szerintem is az áfát kéne megemelni, mert azt sokkal nehezebb elcsalni mint az eszjéát (hány, de hány ember van bejelentve szociális segélyre vagy minimálbérre, közben meg esmercivel jár és luxusvillában él).

Csak az a baj ma, hogy ha valaki felveti, hogy esetleg csökkenteni kéne a szoc. segélyt, akkor rögtön jönnek a nagyokosok, hogy "Há de ez kírem rásszizmus téstvírem"
És ne értsen félre senki (ha félreért mondjuk az se baj) de tényleg az a legnagyobb problémánk ma, hogy egy adózó dolgozó ember ma 4-et tart el. És ebből nem a nyugdíjasokkal van bajom vagy a diákokkal, hanem az ingyenélőkkel, akik basznak dolgozni.

Acmee 2008.12.01. 20:58:36

ja, és majdnem minden "normális" dolgozó ember lépcsőházába, utcájában, falujában van nem egy ilyen családra példa... Most nem akarok szorozni...

(Ja, mellékes szál, h 10magyar gyerekből 8 füstös... Szerintetek mi vár a gyerekeinkre??)

Csorike 2008.12.01. 21:15:19

Csak egy kis pontositas a "kolbaszbol font kerites" teoriahoz. Az USA-ban a magasabb (joval magasabb) fizetesekhez es az alacsonyabb (sokkal-sokkal alacsonyabb) uzemanyag / auto arakhoz odahaza ismeretlen vagy mas nagysagrendu jarulekos koltsegek adodnak. Pl:

- egeszsegbiztositas, ami egy csaladra kb 750USD havonta.
- nyugdij-elotakarekossag, mivel az allami nyugdijat a hajadra kenheted: kb1000 USD havonta
- Ha van sajat ingatlanod akkor a jelzalog-kolcson tipikusan a havi beveteleid 25..40 szazalekara rug manapsag.
- Ingatlanado, az ingatlan ertekenek evi 1...1.5%-a
- Ingatlan biztositasa kb az ingatlan ertekenek 1 ezreleke evente.
- Az auto kotelezo biztositasa kb havi 100USD egy sima kis csaladi autora
- Az auto adoja a hasznaltauto-katalogus (mint az EUROTAX) ertek evi 4.6%-a (ez persze normalisabb mint a hulye loero-ado)

Fizeted mindezt a leadozott penzedbol, ami mint adoalap (maganszemelykent is!) csokkentheto egy rakas beruhazas tipusu tetellel, a maradekbol savosan adozol ketfele: allam es szovetseg. A szovetsegi ado az itt emlegetett eves fizukra (huszonharmincezer USD) evi cca 5000, a szovetsegi ado cca 3500, a maradekot viheted. (A savok szazaleklabai hasonloak az otthonihoz, a hozzajuk kotodo penz persze sokkal tobb - le sem irom a legfelso adosav kezdetet mert megut a guta)

Ha vasarolni kell akkor persze a kocsik kb felebe kerulnek, a benzinnek eppen 80 forint literje (1.6 egy gallon itt a sarkon) szoval mas dimenzio. Az AFA 5% mindenre, de ez allamonkent valtozik.

Osszefoglalva: errefele inkabb a vagyon adoztatasa a divat, nem a fogyasztase - mert a fogyasztas tartja el a gazdasagot, egyeni szinten is es vallalati szinten is. Ha felhalmoz valaki akkor abbol kerik a jussukat, ha visszaforgat es ertelmesen kolt (csalad felujitja a hazat es ezzel energiat sporol, iskolaztatja a gyereket, a vallalat k+f-re kolt stb) akkor azt adomentesseggel / kedvezmennyel dijazzak.

Mo-n is ebbe az iranyba kellene elmozdulni, es biztos meg is fog ez tortenni - csak nem volt mar 30 evem hogy kivarjam. Tudjatok, a csalan, a broki, meg a tulajdonviszonyok egyuttallasaval tele lett a talpam :(

Elektro (törölt) 2008.12.01. 21:56:41

Nem akarok nagyon belefolyni a beszélgetésbe, de azért leírom a saját válságkezelő módszeremet.
1. Soha, semmire nem vettem fel kölcsönt. És nem is fogok. Ha van pénzem vásárolok, ha nincs, akkor meg nem.
2. Nem veszek 1 milliónál drágább autót. Akármennyi pénzem is van. Ennyiért már van jó autó. Ebból több milliót nem lehet elbukni.
3. Rendszeresen karban tartom az autómat. Nem várom meg, amíg csőstöl jön a baj. Ha valami fontos dolog elromlik és nincs megcsináltatva, mást is tönkretesz és hatványozódnak a kiadások.
4. Külföldre járok dolgozni. Ha lehet minél többet. Jelen esteben Svájcba. És ezért fontos a kocsim jó állapota, mert nem csak elindulni szeretnék, hanem odaérni is. És vissza is jönni.


Olvasom a hsz-eket a külföldi munkavállalásról... Saját tapasztalat: 2500 eurót nem fogsz keresni. 2000-t sem (ha csak nem vagy programozó matematikus, vagy orvos). Ha valaki netto 1100-1300 eurót keres, az becsülje meg! Javaslom mindenkinek a hoteleket, mert adnak szállást és ingyen kaját. Nincs kint sem kolbászból a kerítés, de jobban lehet élni. Nem véletlen, hogy nem ide jönnek az angolok, németek, osztrákok dolgozni, hanem mi megyünk oda... Aki külföldi melón töri a fejét, annak javaslom, hogy beszélje az adott ország nyelvét, mert a külföldi nem fog ezért magyarul megtanulni és sok kellemetlen pillanatot spórol meg magának. Valamint, hogy legyen legalább 1 havi kinti fizetésnek megfelelő pénze, mert az 1. fizetésig is meg kell tudni élni.

Elektro (törölt) 2008.12.01. 22:12:45

Az USA témához is hozzászólnék: (az egyszeri melós vonalon). Már a kiutazás is drága. Ha leszállt a repülőd, semmi sem garantálja, hogy be is fogsz az országba lépni, vagy a terminálból sem jutsz ki. Nagyobb városokban több a fizetés, de sokkal drágább az élet. Ha nincs eleve zöld kártyád, szinte semmire sem mész. Max biciklis pizzafutár, vagy bevásárló központ takarító lehetsz. Kb heti 350-400 dollárért. Lakást bérelni horribilis pénz, egy szoba havi díja kb 1 heti fizetés. El lehet éldegélni feketén, de imádkozz, hogy ne legyél beteg. Ha lehet semmilyen problémád ne legyen a hatóságokkal. A rendőrneksemmi köze a státuszohoz, de ha képbe kerülsz, ki fognak toloncolni. Persze elötte bevarrnak a sittre, a köztörvényesek közé. Az amerikai -az urban legendekkel ellentétben- barátságos és segítőkész nép, de megunták a sok bevándorlót. Jópár évig éltem kint, de már nem mennék vissza...

primatus 2008.12.01. 22:17:31

The Terminal (Tom Hanks) ...egyik kedvencem :-)

Shadowbull 2008.12.01. 22:24:28

Herman 2008.12.01. 15:29:31

"Az USA autóiparáért nem kár, remélem hogy tönkremennek, legalább nem lesz több trágya usa autó.....

Az a pár millió munkanélküli americans meg csak háborúzzon az olajért, mert máshoz sem értenek....

Amerika minden válság, és egyéb rossz okozója, a felelőtlen, hamis és hazug politikájával, az őrült, fogyasztásra épülő kapitalizmusával, idióta félnigger elnökével. "

Hmm.

Ha az USA bebukik, bukik vele az egesz vilag. Ha nekik ott nehezen fog menni, te ehendoglesz.

Felteve persze, hogy munkabol elsz.

sb

Csorike 2008.12.01. 22:27:02

/OT: USA-ban ne legyel beteg jeligere. A kisfiam egyik ejjel elkezdett kohogni es fuldoklani, a szaja szederjes - szoval jo ok egy kis csaladi panikra. Gyerek felkap, berohan ugyeletre (ez kulon van mindentol, ER de nem a nagy korhazban mert ott oltari nagy volt a tomeg, csak egy kisvarosi rendeloben). Ott mar az adatfelvevo nover iroasztalan is oxigenszaturacio-mero muszer figyel, a kolok a huszadik percben tul volt egy torokvaladek-tenyesztesen, vernyomasmeresen, laz/suly/magassag, fent emlitett oxigenszaturacio, ket mellkasrontgen, ket kulonbozo orvos nyomkodta / hallgatta / konzultalta. A vegeredmeny hogy oszi influenza, igyon sokat es ha nagyon lazas akkor Tylenol. Mindez 1500USD. Odahaza fapalcika lenyom, belenez, buci megsimogat, diagnozis ugyanez, es kevesebbe kerul. Nem itelkezem, csak meselek.
:OT/

Elektro (törölt) 2008.12.01. 22:43:50

Nekem a fogorvossal voltak ügyeim. Nem tudom hány ezer usd volt a 3 gyökér kezelés. Be sem tömettem a fogaimat. Inkább hazajöttem, megcsináltattam ingyen taj kártyára és tovább álltam angliába.

Shadowbull 2008.12.01. 22:55:25

Csorike 2008.12.01. 22:27:02

Ugyanez Nemetorszag: (akkor)3 eves lanyom ejszaka majdnem 40 fokos lazzal, tobb oraja nem tudjuk levinni sehogysem, lazcsillapito, vizes borogatas, ulofurdo, nem megy.

Este 10kor ugyelet, ha jol tudom egyhazi tulajdonu korhaz, gyerekorvosi reszleg.

Megvizsgaltak, vizeletvizsgalat, vervetel, fel ora mulva megallapitottak hogy valami virusos leguti fertozes, antibiotikumos kezelest nem igenyel, kaptunk ingyen egy uveg masfajta lazcsillapitot, ami levitte a lazat.

Mindezt teljesen ingyen, mert a biztositonk fedezi. A gyerekgyogyszerekert sem kell fizetni.

sb

thermo 2008.12.01. 23:01:54

Szidjuk a politikusokat, a kisebbséget, írjuk, ki mit csinált rosszul, milyen segélyből él. Addig, amíg a nagymenő apuka egyetemista fia vagy lánya lakóhelyének a nyugdíjas nagymama lakását jelenti be, csupán azért, hogy nagyobb szociális támogatásban részesüljön és olyan helyett lakjon a koleszban, akinek az albérlet kifizetése nehézséget okoz, jobb lenne, ha tényleg inkább a saját szemünkben keresnénk azt a bizonyos gerendát.

Összefogásról: ábrándozunk drága autókról, plazmatv-kről, pedig mennyivel nagyobb öröm venni egy játékot a szomszédban lakó szegény kissrácnak, vagy adni egy ezrest a körzeti általános iskolának...

Szerencsés vagyok. Van pénz a bankszámlámon, nem vág földhöz a válság, biztos, hogy lesz munkahelyem. 11 éves Suzukival járok és igen, adományoztam már.

Ezeket a hozzászólásokat jobbmódúak is olvassák, lehet, hogy gondolkodniuk kellene nekik is, nekünk is...
De nem csak a jobb módúaknak címeztem, amit írtam, mert a többség meg tud fogni egy ezrest, pl. ha minden héten eggyel kevesebb sört iszik...
...és itt kezdődik az összetartás: nem én, hanem MI!

Elektro (törölt) 2008.12.01. 23:16:48

Öszzetartás itt sosem volt és sztem egyhamar nem is lesz.

Azt meg nagy optimizmus leírni, hogy nem vág vkit földhöz a válság. Sem azt nem tudjuk, hogy milyen mély lesz, sem azt,hogy meddig fog tartani.
Sem a telkemet, sem a lakásomat, sem a garázsaimat nem tudom eladni. Még csak érdeklődés sincs rá, pedig balaton parti mind és jó állapotúak...

qualitaet 2008.12.01. 23:18:55

""
Miért voltak tartósabbak a 60-as, 70-es, 80-as években készült kocsik (miért volt bennük "több anyag")? "

Nem voltak tartosabbak, es nem volt bennuk tobb anyag.

SHADOWBULL, te állítólag szakember vagy.
Biztos én vagyok a hülye de a mostani autómban 1 azaz egy darab olyan, látható és mindkettőben megtalálható alkatrészt sem tudok a felnik és a gumik kivételével amiben több anyag lenne mint pl a abban az E32-ben amit több mint 17 éve használtam.
Kérlek segíts, hátha vak vagyok.

"Ill. ha volt, az azert volt, mert nem tudtak rendesen meretezni, azaz nem alltak a rendelkezesukre olyan komoly szamitastechnikai szimulacios eszkozok, mint ma."

Bocs, de az imént még azt mondtad,hogy nem volt...
Nota bene miféle szimulációs eszköz "eredménye" a 80000 km alatt lemattuló fényszóró, a köpet műanyagfedelek, a motortérben lógó spagócák, a koreai kisautó szintű géptető borítás, a lábtörlőből készült kerékjárati dobbetét, az almareszelő műanyagra emlékeztető tetőkárpit,, a szívószál vastagságú és nagy tempónál azonnal elhajló ablaktörlő lapát, a "műanyagból" impregnált illat nélküli,azonnal rongyosodó bőrkárpit, a filléres kopogós ablakemelő kapcsoló, a műanyag alkatrészekkel teli olcsó, kopogó fogasléces kormánymű, a (régiekhez képest)játékautóba való műszercsoport, a szintén filléres kemény szarból fröccsöntött kampószerű ablakemeklő kapcsoló, a legolcsóbb kopogós szarral körülvéve. A papírvékony alapmodellelétől egy hajszállal sem eltérő komplett padlószőnyeg, a szintén bőrnek hazudott kormánybevonat, a csomagtartóban szintén a leghitványabb filcből sajtolt milliméteres csomagtérkárpit,a és még sorolhatnám napestig.

Mert régen valódi vastag bőrt,süppedős velúrt, puha tetőkárpitot, kategóriához méltó minőségű műanyagból készült konzolt vagy kapcsolókat taperolhatott az ember és a motortérben sem találtál egytlen egy négyzetcentimétert sem ami nem lett volna igényesen befejezve.
A csomagtartó centiméter vastag,komplett velúrboritását pedig egy jobb lakás is megirigyelte volna.

Nem számítástechnikai eszköz eredménye ez, hanem a kapzsi racinalizálási versenyé és az abból fakadó spórolási kényszer szülte olcsósításé. Ami már vagy másfél évtizede zajlik a BMW-nél és a Mercinél is.

A cikkhez majd holnap....

PistonHead 2008.12.01. 23:20:14

"Este 10kor ugyelet, ha jol tudom egyhazi tulajdonu korhaz, gyerekorvosi reszleg."

Remélem, szorgosan fizeted az egyházi adót gyermekem, mert isten szeme mindent lát! :)

PistonHead 2008.12.01. 23:27:34

"Ha az USA bebukik, bukik vele az egesz vilag. Ha nekik ott nehezen fog menni, te ehendoglesz."

Erre ne fogadj túl nagy összegben. Autót pl odaát már most is minimális vagy nulla profittal lehet eladni, a kínaiak vásárlóereje meg rohamosan növekszik. És most már nem érik be gagyival, hanem a nyugati cuccok a menôk, mint minden kommunizmusban.

Newton is megmondta, hogy a vásárlóerô nem vész el, csak átalakul ;)

Shadowbull 2008.12.01. 23:46:05

qualitaet 2008.12.01. 23:18:55

Bocs, de a paldoszonyeg, meg a muanyag kapcsolok, meg a borulesek nem az en reszortom.

Megmondom oszinten, kulonosebben nem is erdekel, hogy milyen muanyagbol van az ablakemelo kapcsoloja.

Meg aztan az autok nem csak lathato alkateszekbol allnak.

Termeszetesen van racionalizalas, es sporolasi vagy. Csakhogy ez nem a kapzsisag, hanem a gazdasagi kenyszer eredmenye. Kulonben becsukhatnank a boltot, mi is, masok is.

sb

Shadowbull 2008.12.01. 23:47:28

"Remélem, szorgosan fizeted az egyházi adót gyermekem, mert isten szeme mindent lát! :)"

Hmm, atyam, ha meg azt is tudnad, hogy a lanyom katolikus oviba jar, es megsem fizetek egyhazadot :)

Fizetek viszont vastag teritest havonta, legyen eleg :)

sb

Shadowbull 2008.12.01. 23:49:57

PistonHead 2008.12.01. 23:27:34

Igaz, de a vasarloero megiscsak az USAban a legerosebb.

Latod, krahacsol egy kicsit az USA, Esztergomban maris kibaxtak az utcara 1200 embert.

Es nem csak ott, ki tudja mit fog Reithofer 4.-en mondani a Betriebsversammlung-on.

sb

PistonHead 2008.12.01. 23:50:38

"Hmm, atyam, ha meg azt is tudnad, hogy a lanyom katolikus oviba jar, es megsem fizetek egyhazadot"

Súlyos bûn ez, fiam. Meggyóntad már?

PistonHead 2008.12.01. 23:53:11

"Latod, krahacsol egy kicsit az USA, Esztergomban maris kibaxtak az utcara 1200 embert."

Ekkora sláger lenne ott a Swift? :)

Shadowbull 2008.12.02. 00:00:20

"Súlyos bûn ez, fiam. "

Tudom, atyam.

"Meggyóntad már?"

Most gyonom, atyam.

Mi lészen a penitencia?

sb

Shadowbull 2008.12.02. 00:01:38

"Ekkora sláger lenne ott a Swift? :)"

Nyilvan nem, de egy USA-beli realgazdasagi valsag bizony masutt is valsagot okoz, kozvetett modon.

sb

PistonHead 2008.12.02. 00:04:18

"Mi lészen a penitencia?"

Fagázgenerátoros M3at fogtok csinálni, 1.6os motorral, a válságsújtotta piacokra.

Shadowbull 2008.12.02. 00:08:20

"Fagázgenerátoros M3at fogtok csinálni, 1.6os motorral, a válságsújtotta piacokra."

Atyam, remelem nem a profeta szol beloled :)

Vagy inkabb :(

sb

PistonHead 2008.12.02. 00:12:05

316g volt már, E36ból, kemény 60 lóerôvel. Igaz, az CNG-üzemû volt. Ha kegyelmeséknél elfogy a versenybenzin, akkor majd jön ez:
de.wikipedia.org/wiki/Bild:Adler_Diplomat_3_GS_mit_Holzgasgenerator-hinten_rechts.JPG

Csikós Zsolt 2008.12.02. 00:48:02

Tisztelt Uraim (kiváltképp Sb, PH urak)!

Eddig megálltam, hogy szabad folyást hagyjak a beszédnek, csak jegyzeteltem csendben a háttérben (meg egy egész picit moderáltam is), de kéretik nem elvenni a TC válságblogos kenyerét a jövőbeli ötleteink eljátszásával :-))))))

Fagázgenerátor, nahát, ki hallott már ilyet... Fagázgenerátor...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.02. 01:17:14

Csikós Úr, ha nem hagyna magunkra és egy újabb bejegyzéssel színesülne vagy a Belsőség, vagy ez a Kármentő blog, nem is lenne ez téma. Apropó, az új BaZeGgel illendő lenne számot vetnie.

Csorike 2008.12.02. 01:36:54

Amugy a penzszukenek nyilvan most is olyan vagy hasonlo hatasa lesz mint eddig mindig: az emberek meggondoljak mielott uj dologra koltenek a penzuket, hitelbe vasarlas helyett ujra lesz reszletre vasarlas (emlexik meg valaki arra hogy regen az ember elobb sporolt, aztan vasarolt?! El meg ilyen oreg?!) ahol lefoglalozom az arut, adott idoszakonkent fizetek, aztan megkapom ha kifizettem az egeszet. (USAban ujra divat, tessek rakeresni a layover-re).

Autos berkekben pedig majd addig nyuzza mindenki a kocsijat amig tudja, nem vesz nagyobbat / dragabbat mint amit ki tud fizetni, nem ad penzt parasztvakito meregdraga gyari gagyira (pl beepitett gps), es szamolni kezd mielott a kapzsi allam zsebebe tomne ujabb par milliot regado meg az autovasarlassal egyuttjaro egyeb hasonlo baromsag cimen. Es az az autogyar amelyik a "tervezett elettartam" nevezetu fortelem kapcsan probalja meg lecsereltetni a 4 eves de mar javithatatlan kocsikat remelhetoleg felfordul es a helyet bevetik soval. Amen :)

Kopi3.14 2008.12.02. 01:50:54

Zsoli · www.trollhattansaab.net/ 2008.12.01. 03:09:10

Nézzük csak: manapság vevői igény, hogy egy kormánykapcsoló blokk- rádiónak- jöjjön ki mondjuk max 5 euróból. Nem emlékszem pontos számra, de kb ekkora érték volt. Ehhez semmi igény nicns a cserélhető alkatrészekre. Ahhoz kellene, hogy az összes alkatrész anyagát újra választani, új műanyagot hazsnálni, eleve új design hogy lehessen oldani a kötéseket, de azok eléggé jól tartsanak működés közben. Szóval új anyag, ami akár 50%-kal is drágább lehet, új szerszám, ami esetleg egy fröccsöntött alkatrésznél több síbert ugényel, teljesen más fröccsöntési technológiát, szellőztetést, hőntartást, hűtést, a beszívódások komolyabb kezelését. Egy kapcsoló, pl bajuszkapcsoló áll cirka 5-10 alkatrészből, a mai sokfunkciós kapcsolók korában, a őrecíz működést megoldani szerelhetőség mellett sok esetben lehetetlen, pl gombok sokszor csak benyomhatóak, kivenni nem lehet.

Cserélhetőség: egy ülés szerkezeténél nézve, sok lézerhegesztés van. ha tönkremegy egy elem benne, akkor mibe fájnak a javítás, csere? kárpitot, habot leszedni,helom szegecset szétkapni, oldani lézerhegesztéseket, vagy flexelni az ülést, amit aztán a javítás nagyon értékelne, majd új elmeet beépíteni, eredetivel azonos tulajdonságúra hozni varratokat tekintve is, mechanikailag, geometriát tekintve szintén. Utóbbi elég jelentős lehet egy elektromos ülésnél, mert egy roszul javított háttámla akár a teljes háttámla mozgást hazavághatja, a motort kinyírhatja pl. És így tovább. Vagy cserélhetőre kialakítani egy befecskendezőt? minden alkatrészig lemenve? Dízeleknél olyan finom tűrések kllenek, hogy ezt tetszőleges cseredarabokkkal megoldani bizony nem olcsó mulatság.
Manapság nem ugyanaz a követelményköeg, mint egykor, ha a mai igényeket ki akarjuk elégíteni teljes mértékben cserélhető alkatrészekkel, akkor lehet a 2,5-es szorzó is kevés lehet. Pláne a kisker árat figyelembe véve, ahol a gyártónak van az állandó pár százalékos haszna, a kereskedőnek a kb 20-30%-kell, hogy legyen, lényegesen kisebb darabszámmal kell elélnie, plusz akciók, plusz valamiből neki meg kell finanszírozni a gyártó felé a járműveket sok esetben, és nem elég a csak rendelésre hozunk autót megoldás- rájön erre esetleg vám, egyéb adó, a végén nyakonöntve ÁFÁval, ami hirtelen sokat dob rajta.

Egy mai, szegecselt, hegesztett motorizált ülés 3-as bömbi kabrióba hab és kárpit nélkül írd és mondd 2200€. pro darab. kompletten elérheti a 2500€-t is szerintem, még csak nem is full cicomával, és akkor kell belőle kettő. Na a sok csereszabatoság miatt ezen értéket simn lehetne duplázni ittis, a hab kárpit ára talán nem változna-nagyon.

Ha valamit cserélhetőre kell ugyanis tervezni, akkor sokkal nagyobb tűrésekkel kell dolgozni, esetlegesen a méretek nőnek, a játékok is, kevésbé lesz precíz a szerkezet. Amire viszotn funkció okán szükség lenne. És az odlható módon szerelt dolgok jobban kézmunkások, az élő költség ezáltal nő, csavarkötést lazulás ellen biztosítani kell, plusz anyag- pl Loctite, vagy fémlemez, vagy plomba, vagy sasszeg- a szerelési idő is több, romlik a termelékenység, romlik az össz hatékonyság, ezáltal a nyeresgé, s bizony egy autógyártó nem tud pármillás pluszokat elérni, ott csak nagyobb nagyságrendekkel dobálóznak.

qualitaet 2008.12.01. 23:18:55
mondanám, hogy érdeklődj kicsit Veszprémben vagy Mezőlakon, mi miért olyan, amilyen. :) kampószerű, fröccsöntött kapcsolók. Elvileg formára jó, meg ergonomikus, a megrendelő ilyet akar. Mercedesekben van másmilyen is. Filléres, valóban egy példány. A tervezési élettartamot kibírja, ennyi anyaggal is, 1-mm-es falvastagság mellett is akár. mert az anyagtudomány ennyit fejlődött az elmúlt 30 évben.Forma miatt reklamálni Bangle úrnál és csapatánál kell.

PistonHead 2008.12.01. 23:27:34
Kína legnagyobb vásárlója minő meglepetés az Usa, és a kínai, meg az orosz államkincstár is rengeteg amerikai kötvénnyel van teletömve. Valamint dollárral. Amik, ha az Usa csődöt jelent és lehúzza a klotyót csak budipapírnak lesznek jók,így kapásból magával rántva eme két országot is a lejtőn, még ha ők megállnak hamarabb is, de jelentősen zuhannak. Hogy mi európai pondrók ebből mit tapasztalunk meg, az érdekes téma, minimum imádkozni kell akkor, hogy ne legyenek hideg és hosszú telek, mert gázt venni nem lesz pénzünk, az tuti. A benzint elpöfékelni meg végképp, így kajálni sem sokat fogunk tudni. A világ érdeke, hogy USa meg legyen mentve és egyáltalán fizesse vissza az adósságait.

Wolfram 2008.12.02. 01:54:15

á quqlitaet,

te tökre nem jól látod. ez a világ az eddigiek lehető legjobbika, bármelyik reklámban megnézheted! mikor volt ennyi klassz cucc a szupermarketekben??? sosem volt ennyi alapértelmezett extra igényünk! szerencsétlen apán nem is tudta mi az az mp3, a mai autókban meg széria! az anyagok azért szarabbak, hogy neked jobb legyen, te kis buta, csak még túl fejletlen vagy, hogy meglásd…
már csak nüánszok vannak hátra a tökéletesig, csak figyeld meg. a fejlődés feltartóztathatatlan! szép új világ ez, itt állunk a küszöbén!

Kopi3.14 2008.12.02. 02:02:57

csabájé 2008.12.01. 12:46:33

Ez a saját ingatlan sok probléma forrása Mo-n, nyugathoz képest. Mert a tulajdonolt ingatlan röghöz is köt. Sokkal nehezebben mozdul egy család másik településre, ha valahol van ingatlanja, még ha munkéja nicns is. Teljesen értehő a dolog, nem hibaként emlegetem fel. De igen gyakori eset, hogy a család ugyan lemehetne máshova, de az ingatlan miatt, amíg el nem adják nem tudnak menni, és egy ingatlaneladás plusz munkahely találása nem olyan könnyen öszeegyeztethető dolog egymással. Ha meg pl férj ingázik addig, akkor a leves többe lehet a húsnál, így megitn nem lép semmit, érthető okokból.
Németországban, köln környékén egy lakás havi bérleti díja egy-két szoba esetén csupasz falakkal, padló nélkül általában 300€+rezsi, vagy ettől felfele. Vannak szerencsés opciók, de ez általános érték, és egy éve mikor érintet a dolog akkor a 400+-os lakás sem volt meglepő ebben a mérettartományban, fentebb emlegetett kondíciókkal. De majd midnenhol lehet ingatlant találni bérletbe. Mikzben a saját ingatlan drága, két diplomás szülővel bíró család gyereknevelés mellett sem biztos, hogy bírja fizetni emberi időn belül. Az a ház, amelyik (kertesházként) 250k€ alatt van, alkalmi vételnek számít, de már láttam elég sok 350-400k€-s hirdetést is. Ez még mérnöki fizetésekkel együtt sem könnyen kicsengethető. Sőt.

berliner 2008.12.02. 02:05:49


Elkezdtem a hozzászólások olvasását, de persze nem jutottam a végére. Mindenesetre az elejéről az jött le, hogy itt is elkezdődött a belsőségről jól ismert régi autó imádás. A régi "vas" új "ipari hulladék" pártosodás kezdi a német vs japán vita helyét átvenni.
Én, személy szerint az 'ipari hulladékokra szavazok". Minden negyven fölötti csókának van egy megszépült emléke valami szoci tragacsról. A folyamatosan szépülő gyerekkori emlékek az ezerketteszsigáról meg etc. "Mennyit vártunk a trabantra/ladára/skoda1000-re, etc/minden vasárnap mostuk a kocsit, de megérte/apu mindig szerelte.. Mert milyen sokáig is szolgáltak azok a kocsik!!" Ezek mind szépek. De, lenne egy kérdésem. Mennyit használtátok? Hetente egyszer templomba? (vagy piacra/párt gyűlésre). Most mennyit használják a kocsikat? Kicsit többet szerintem. Ha apu nem csak vasárnaponként pöccintette volna be a kalapos skodát, akkor lehet, hogy lerohadt volna elég hamar.
Meg már amúgy is unalmas ez az "iparihulladékozás". Nem savanyu az a szölő egy csöppet? "Nem kell nekem ABS, tudok vezetni, le tudom én is tekerni az ablakot, nem kell hozzá gép" és a többi és a többi. Jó szöveg.
Új autók is elég strapabíróak. (újnak most az veszem, ami már az "iparihulladék" korból jön, tehát mondjuk a kilencvenes évek második felétől számítva). Egyeseket zavar az új autóban a légzsák, hogy nem rozsdásodik, nem eszik 12 litert országúton, stb. Az iparihulladékozók valószínűleg nem nagyon használnak új autókat, így a valóságban nincs semmi tapasztalatuk. Elolvassák a TC-n a híreket, aztán fanyalognak egyet az új formaterveken, hogy ezek már nem olyan szépek, mint az én 20 éves opelemé.

Meg persze mindenkinek van egy haverja/sógora/munkatársa, akinek a két napos vw-je/kiája/renault-ja rozsdásodik. A hamutálca is letöri a haver/sógor/stb kocsijában abban a pillanatban, amint elhagyta a szalont és különben is havi 200k-t kell költeni a kalaptartó kivételre. Bezzeg az iparihulladékozó 28 éves ladája használat közben még nyereséget is termel, benzin mellett.

Na mindegy, csak egy kicsit uncsi már az a szöveg. Hogy egy kicsit on is legyek:
szerintem is kicsit túlpörgött a fogyasztó társadalom meg a lustaság. Szerintem is ráérne ritkábban cserélni a kocsit, meg nyilván sokaknak nem törne le a lába, ha el kellene menni a legközelebbi busz/villamos megállóig. Uram bocsá' bringára kellene pattani. Röviden, tömöre: ésszerűen lenne érdemes autót venni és ésszerűen kellene használni.

Ciri 2008.12.02. 05:19:59

Zsoli:
Csak fuss neki harmadjára is, mert megint sikerült egy-két (sok) értelmetlen marhaságot leírnod !

Krisi 2008.12.02. 07:32:45

wolfram, csak egy kis kijavítás: a fejlődés nem "feltartóztathatatlan", hanem fenntarthatatlan. Egy ideig még élvezkedhetünk, hogy milyen király a 16 hangfal, a seggmaszírozó és a tripla xenon fényszóró, csak aztán ne lepődjünk meg, ha valami beüt a világban.
Amúgy szép dolog a fejlődés, de jelenleg pont nem a legjobb irányba halad. Még szerencse, hogy amíg mi élünk, addig talán nem látjuk semmi negatív jelét ennek a hatalmas fejlődésnek.

Ha iróniának szántad akkor bocs, nekem nem jött át :)

Elektro (törölt) 2008.12.02. 07:47:25

PistonHead 2008.12.01. 23:27:34
"Ha az USA bebukik, bukik vele az egesz vilag. Ha nekik ott nehezen fog menni, te ehendoglesz."

Erre ne fogadj túl nagy összegben. Autót pl odaát már most is minimális vagy nulla profittal lehet eladni, a kínaiak vásárlóereje meg rohamosan növekszik.

De. Erre még 1-2 évtizedik fogadj nagyobb összegben. Az USA a világ legnagyobb gazdasága és az is marad egy darabig. A kínaiak csak egy szűk rétegének növekszik a vásárlóereje. Főleg azoké, akik gazdaságilag fejlettebb nagyvárosokban laknak. Aztán meg vhogy úgy néz ki a dolog, hogy a kínai ipar termel, az amerikai meg megveszi. És ha meg nem veszi meg, akkor a kínainak sem lesz pénze...


Kopi3.14 2008.12.02. 02:02:57
csabájé 2008.12.01. 12:46:33

Ez a saját ingatlan sok probléma forrása Mo-n, nyugathoz képest. Mert a tulajdonolt ingatlan röghöz is köt. Sokkal nehezebben mozdul egy család másik településre, ha valahol van ingatlanja, még ha munkéja nicns is. Teljesen értehő a dolog, nem hibaként emlegetem fel. De igen gyakori eset, hogy a család ugyan lemehetne máshova, de az ingatlan miatt, amíg el nem adják nem tudnak menni, és egy ingatlaneladás plusz munkahely találása nem olyan könnyen öszeegyeztethető dolog egymással. Ha meg pl férj ingázik addig, akkor a leves többe lehet a húsnál, így megitn nem lép semmit, érthető okokból.


Tökéletesen egyet értek! Ezt nem érti meg a családom. Mint, már írtam, komoly gondjaim vannak nekem is az ingatlanaim értékesítésével. "Nem a sajátodban laksz," mondják erre. Ez igaz. A lényeg, hogy legyen hol, jó körülmények között laknom. "Másnak fizetsz érte." Ez is igaz. Viszont azt az opciót kapom érte, hogy akármikor tudok lépni, ha a szükség úgy hozza. Oda kell menni, ahol a pénzt fizető munka van, mert abból él az ember. "Az ingatlan örök érték." Kiderült, hogy mégsem. Most olvastam, hogy angliában kb 50%-ot fog esni a lakóingatlanok ára. Ergo egy komolyabb vagyont fogsz bukni rajta, ha megvetted...

Carisma001 2008.12.02. 07:57:08

Acmee!

"Valaki" kitörölte az egyik ( dec 1. 20.00) hozzászólásodat!! Pedig tényszerű voltál, és hangsúlyoztad, hogy nem a rasszizmus vezérelt.

Na itt ezért lehet a cigányoknak mindent csinálni, mert " ó a kis szegényeket mindig megvédi vki, és nem lehet rossz színben feltüntetni őket" !!

Na most nagyot csalódtam a blogban Mr. Csikós!!!

eszetlen 2008.12.02. 09:02:39

Csodálkozva látom,hogy némelyek még azon vitáznak,hogy baj van-e egyáltalán a világban.Hááát...
Talán nem lesz nagyobb baj,talán...
Talán csak nagyobb érték lesz egy kis költségű autó elégséges szolgáltatásokkal,mint egy nagy költségű autó nélkülözhető szolgáltatásokkal.
Talán csak nagyobb érték lesz egy tenyérnyi termőföld,mint egy három emeletes családiház.
Talán csak nagyobb érték lesz egy doboz tojás,mont egy karton cigi.
Talán...Reménykedjünk!
Jobb félni,mint megijedni!

vwman 2008.12.02. 10:48:30

Elektro 2008.12.02. 07:47:25

Az ingatlan eladás és máshova település nem olyan egyszerű dolog Magyarországon,mondok egy példát,ismerősöm Adonyba lakik,ott egy normális családi ház 10 millió körül van,Érden ahol én lakok,egy üres telek kerül ennyibe,úgyhogy lehet választani vagy ingázik vagy az üres telken sátorozik,és onnan megy dolgozni,fél órát és pár liter benzint spórolva.

Kopi3.14 2008.12.02. 11:03:46

vwman 2008.12.02. 10:48:30

Elolvastad mire reagalt??? Csak hogy meg is erthesd amit mond.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2008.12.02. 11:07:25

Nagyszerű ez a blog, de mikor lesznek már postok?

Acmee 2008.12.02. 11:08:04

Carisma: Ezt hívják magyar szólásszabadságnak!

Hurrá!

berliner: Egy gond van az általad felhozottakkal: Nem a szoci ipar termékeit favorizáltuk az öreg vasak alatt, bár azok is beletartoznak. A szoci ipar termékei majdnem egytől egyig 10-20évvel azelőtt kitalált koncepciók másolatai voltak, megspékelve még a silány anyagminőséggel/megmunkálással. Találkoztam olyan Lada hüvelykészlettel, amely gyárilag nem volt hónolva. Azt belerakod a motorba, 2hétig jól megy, aztán új generál.

Én a saját tapasztalataimból beszélek (W123, tudom már uncsi). Miért van az, h nem találni 300.000alatt futott példányokat? PLUSZ! Rakd hozzá, hogy ezeket az autókat utána még bontják, az alkatrészeiket beépítik futó autókba, amelyek még legalább ennyit elfutnak velük. Ami barátok között is 600.000km-es futásteljesítmény! Ültem abban a W126-ban amelyet 450.000-el hoztak be németből (taxi volt), majd a tulaja a vásárlás után visszatekerte 200.000-re az óráját, mert milyen jól néz ki! Nemrég 680.000-km,rel adta el az órájában! Az közel 800.000km-es futásteljesítmény. Nem mondom azt, h nem kellett szerelni az autót, de pl. motortömb-váltó-difi, futómű főalkatrészek(nem szilentekre, gömbfejekre és lengéscsillapítókra gondolok ez alatt) mind gyáriak voltak az autóban!

Vegyünk példának egy lámpát! Mai autóhoz jó, ha 100.000Ft alatt megkapsz egy új lámpatestet! Akkor is újat kell venned, ha csak a külső színtelen/szagtalan 25Ft-os műanyag repedt/karcolódott. Egy komplett, egész lámpatestet dobsz a kukába, és a gyártásához szükséges energiamennyiséget! W123: Rapityára szedheted a lámpát házilag, külön kapsz hozzá búrát, foncsort(talán még gyártanak hozzá, de búrát tuti), minden kütyüt. Kicseréled a problémás alkatrészt és mehet tovább!! Ráadásul! Ugyanolyan jól világít (tehát ugyanannyira "jól végzi a dolgát"), mint egy mai lámpatest!

Sárvédőívek: elsők csavarozva, semmi hegesztés...(és ugyanannyira fent marad a helyén, mintha hegesztve lenne)
1mm-es lemez, ami bőven a kalapálható kategóriába tartozik, tehát kisebb sérülés esetén könnyen, kőkorszaki módszerekkel javítható.

Nincs gond a régi cuccokkal, más volt a szemlélet. A könnyű javíthatóság, 400éves élettartam, többszázezer kilométeres futásteljesítmény volt a fő szempont. Amennyiben ezeket a szempontokat tartva, a mai technikai fejlettséget kihasználva gyártanánk egy autót, könnyen lehet, h 1-2.000.000km futásteljesítmény meg sem kottyanna "neki". Ha így nézzük a dolgokat, egész más megvilágításba került az "ipari hulladék" kifejezés.

Elektro (törölt) 2008.12.02. 11:09:47

Igen, csak én nem szeretnék Magyarországon belülre költözni...

cseti 2008.12.02. 11:21:51

Hogyan lehetne a mai helyzetet orvosolni? Ugye minden ember máshogy éli meg ezeket a napokat ki, jobban ki rosszabbul de én még mindig azt mondom, hogy az értékrendekkel van a baj. Ha valaki gyári melós,(mint én is) annak nagyon nehéz a magyar átlagkeresetből megélni ráadásul egy új kocsit megvenni ha pedig hitelre megvetted akkor azt fenntartani! Ez egy ördögi kör mert a törlesztőrészleteket fizetni kell ha az autódat vissza is adod. Miröl lehet lemondani? Enni kell! Dolgozni el kell járni valamivel főleg ha a munkahelyed távol van a lakásodtól. Talán nem kellene annyit telefonálnom? Adjam el a kamerás telefonomat és vegyem elő a sima telót a fiókbol. Végül is azzal is lehet telefonálni! Most karácsonyra valószinü nem veszek HDTV-t részletre. Van itt még sokminden amit érdemes leirni egy papirra és pipálgatni, hogy az elkövetkező időben miröl mondjunk le. De valólyában ez a megoldás? Amit már egyszer megszereztünk (autó telefon lakás stb.) azt most adjuk el? És akkor utána mi lesz? Várakozunk a jó tündérre aki majd megold mindent és újra jó lesz minden? De mikor? 1 hónap 1 év vagy 10 év? A bejegyzésem elején mikor irtam, hogy az értékrendekkel van a baj akkor azt próbáltam elmondani, hogy szomorú, hogy idáig jutottunk mert elértünk valamit ami most szertefoszlani látszik. Ha eladunk mindenünket attol még nem fog húzni az ipar és ettöl az audi v. a suzuki itt magyarországon nem fog többet gyártani és ez azzal jár hogy még több embert fognak elküldeni au autó iparból. Az autóipar rettentően huzza az ipart hiszen tudjátok ha beülünk a saját autónkba mit látunk először vas, müanyag, üveg, aluminium, elektronika, stb. és ez mind különálló iparágak ahol emberek ezrei dolgoznak, ha ez mind mind megszünik mi lesz velünk?

vwman 2008.12.02. 11:22:07

Kopi3.14 2008.12.02. 11:03:46

én az ő reagálására reagáltam,ennyi.

vwman 2008.12.02. 11:31:40

Nekem az a véleményem,hogy aki csóró az ne vegyen fél millióért HD TV-t ,meg 2évente új autót,majd utána amikor nem tudja a részleteket fizetni,rinyálni hogy milyen szemét a kormány a világ,meg az atyaúristen.Előttem már többen írták:addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér,és ez örök igazság.

Acmee 2008.12.02. 11:34:31

cseti:

Igen, az értékrenddel van a baj! Az emberek a megkeresett pénzt "felesleges" marhaságokba "fektetik". Veszel plazmatévét, jóverdát, nagyobb kanapét ingyéhitelre. Fizeted a részletet nyugdíjadig, mert nem volt jó a Telefunken, nem volt menő a Favorit, vagy már kiment a divatból a kanapé színe/formája/szaga.

Gyári munkásként gondolom rendelkezel valamennyi kézügyességgel! Vegyél könyveket, szerszámokat a felesleges marhaságok helyett, aztán a főállás mellett fennmaradó idődben lehet bütykölgetni pénzért. Tulajdonképp mit csináltál? vettél valamit, ami utána pénzt termel Neked! Mondjuk 1-2ügyesebb használat után visszahozza az árát, majd termeli a hasznot. Mire tönkremegy (pl. egy csavarhúzó/villáskulcs), tudsz venni egyel jobb/nagyobb/kényelmesebben használható szerszámot, amivel rövidebb idő alatt végzel, ergo többet tudsz megcsinálni.

Ez az első része, a másik a lustaság... (én is az vok, bevallom) Meló után már a francnak van kedve még dolgozni. De pl. a hobbidban is vállalhatsz. Én pl. imádom az autókat/motorokat. Amit az időm és a tudásom enged megcsinálok. Ezzel mondjuk nem keresek konkrétan pénzt, de kiadnom se kell, h vki megcsinálja helyettem!

Kopi3.14 2008.12.02. 11:40:15

vwman 2008.12.02. 11:22:07
Az lehet, de meg nem ertetted, mit modnott.

Elektro (törölt) 2008.12.02. 11:48:31

Bevallom, én sem értem, amit válaszolt...

vwman 2008.12.02. 11:59:59

nem tudom mi nem érthető,magyar viszonylatba írtam le a hozzá fűzőt gondolataimat,mert ugye többségben még Magyarországon lakik a legtöbb magyar,nem Angliába,Svájcba,meg akár hol ahonnan maximum akkor jön haza ha nyugdíjas lesz.

Kopi3.14 2008.12.02. 12:18:39

vwman 2008.12.02. 11:59:59

pont arrol beszelt, hogy a tulajdonolt ingatlan mennyi problemat okoz Mo-n. Ezt irtam korabban en is. Ha nem veszel ingatlant, hanem berelsz, akkor jelentosen mobilabb. Ha lenne egy munkahely mondjuk az orszag tulvegen, akkor ahogy az ismerosodnek a peldaja is mutatja, sokszotr egyszeruen nem eri meg valtani, mert roghoz koti a tulajdonolt ingatlan. De a magyar tarsadalom erre rendezkedett be, hogy tulajdonaban legyen midnenkinek az ingatlana. Es emiatt nem is tud hosszu tavu berleteket talalni altalaban.

Elektro (törölt) 2008.12.02. 12:35:37

Ez régi gyakorlat külföldön. És működik is. És ez probléma itthon is. Azért ilyen nehezen kezelhető állapot a munkanélküliség, mert mindenki ragaszkodik ahoz, ahol a saját lakása van. Mégha lenne is lehetősége munkát vállalni máshol, nem megy, vagy nem tud menni. Az igaz, hogy másnak fizetsz a bérelt lakásért, viszont nem is kell megvenned. Ha nem jött be a hely, azt mondod a tulajnak, hogy csákány a jövő hónaptól,aztán már mész is... Ráadásul a bérlőknek az pl. USA-ban komolyabb jogai vannak, mint a tulajnak.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.02. 13:35:52

Emlékeztek arra az újFabia óriásplakátra, amin a függöny mögül irígykedve leső szomszéd volt látható, és a placcon ragyogott az új csoda?
Na azt basznám pofán egy jóképű vascsővel, aki azt kitalálta..

qualitaet 2008.12.02. 14:16:12

"Bocs, de a paldoszonyeg, meg a muanyag kapcsolok, meg a borulesek nem az en reszortom.

Semmi gond, nyilván nem ismered közekebbről a korábbi modelleket (használat) csak akkor ne mondj ilyet:

"Nem voltak tartosabbak, es nem volt bennuk tobb anyag."

"Meg aztan az autok nem csak lathato alkateszekbol allnak."

Hogyne. De azért a nem látható alkatrészek közül is (a kerekeket és azelektronikát kivéve) legalább egyet mondj amiben több anyag van, légyszi.
(550i vs. e32 750, vagy 34-es 540i)

"Termeszetesen van racionalizalas, es sporolasi vagy. Csakhogy ez nem a kapzsisag, hanem a gazdasagi kenyszer eredmenye. Kulonben becsukhatnank a boltot, mi is, masok is."

No és a az un."gazdasági kényszer" nem a kapzsiság és a túlgenerált fejlesztések és az ebből adódó kényszerű verseny eredménye?

Nem voltak tartósabbak?! NE BOLONDOZZ! Tucatjával tudok neked példát hozni arra olyan hibákból vagy idő előtt tönkremenő, elkopó olcsó alkatrészekből ami a fent említetett korábbi modellekben elképzelhetetlen volt és a maiaknál meg meggebed.
A tartósság nem ugyanaz mint a megbízhatóság.
Az akkoriban két-három éves "múmiáimon" 100-200 ezer km használat szinte meg sem látszott, pedig sokkal többet és sokkal mostohább körülmények között üzemeltettem őket.
A mostanin szinte minden egyes eltelt hét nyomot hagy... (Pedig többnyire én mosom kézzel,imádok porszívózni,min. havonta waxolok a kertben, kicsi gyerek nincs, a német juhászom is csak kétszer ült benne orvoshoz menet :)))))))) )

"A tervezési élettartamot kibírja, ennyi anyaggal is, 1-mm-es falvastagság mellett is akár. mert az anyagtudomány ennyit fejlődött az elmúlt 30 évben.Forma miatt reklamálni Bangle úrnál és csapatánál kell."

Igen ennyit fejlődött vissszafelé. És nem is a kelet-európai beszállítót okolom, hanem a BMW illetékeseit aki a cigány "minőséget" megrendeli.

Ha már a környzettudatról ugatnak mindenfelé az is annak a gondolkodásnak a része, hogy a legkisebb sérüléstől is letörik a lámpakeret füle és dobhatod a picsába.
Én még megúsztam mindenfajta koccanás nélkül, de van kereskedő és szervizes haverom is aki órákig tudna mesélni a "szándékosan könnyen szarrá menő" alkatrészek tucatjáról.

qualitaet 2008.12.02. 14:32:34

""Ha az USA bebukik, bukik vele az egesz vilag. Ha nekik ott nehezen fog menni, te ehendoglesz."

He-he. Pontosan ezt próbálta belesúlykolni a magát a világ "Világ Rendőrének" és "mennyei demokráciaexportőrének" tartó USA és nomenklatúrája élükön a neoleiberális gazdaságpolitikájukkal csődöt mondott globalista pénzügyi arisztokráciájukkal.
Látom te már bevetted.

Pont ettől a nézettől kell megszabadulni. Érdekes módon ahová nem sikerült kiterjeszteni a befolyásukat (Kína,Japán, Oroszország (ahol jeles közgazdászok az USA gazdasági összeomlását megjósolták) Délkelet-Ázsia, no meg Venezuela, élén az agyonostorozott Hugo Chávezzel, aki szintén lerázta az amerikai igát. Ő is már évekkel ezelőtt is vizionálta az amerikai csalásra és lehúzásra épülő manipulatív gazdaságpolitikát meg az ebből következő krachot.

Kopi3.14 2008.12.02. 16:06:25

qualitaet

"Semmi gond, nyilván nem ismered közekebbről a korábbi modelleket (használat) csak akkor ne mondj ilyet"

1. olvas
2. ertelmez
3 goto1

nem a regi autokra modnja, hogy nem az o reszortja, hanem a muanyagokra, borokre.

"No és a az un."gazdasági kényszer" nem a kapzsiság és a túlgenerált fejlesztések és az ebből adódó kényszerű verseny eredménye?"

Piaci verseny ismeros szokapcsolat szamodra? Amelyik gyar eletben akar marandi, az kenytelen olcsobb lenni a konkurencianal, amit meg egy ido utan mar csak az elettartam csokkenesevel lehet leredukalni.

"Igen ennyit fejlődött vissszafelé. És nem is a kelet-európai beszállítót okolom, hanem a BMW illetékeseit aki a cigány "minőséget" megrendeli."

1. olvas
2. ertelmez
3 goto1

Az anyagtudomany nem fejlodott vissza, a kovetelmenyeket csokkentettek a megrendelok. Es senki nem fog tobbet produkalni, mitn amit kifzetnek neki, mert kulonben ehenhal. Azt kapod, amiert fizetsz el ervenyes.

"Én még megúsztam mindenfajta koccanás nélkül, de van kereskedő és szervizes haverom is aki órákig tudna mesélni a "szándékosan könnyen szarrá menő" alkatrészek tucatjáról. "

Azt a szandekossagot kerlek valamivel bizonyitsd mar, ne csak bebofogd.

qualitaet 2008.12.02. 14:32:34
Na nezzuk csak: kina legfobb vasarloja az USA. Venezuela az olajnak koszonhetoen tudja Chavez politikajat folytatni, ami igencsak esztelen, nem realis gazdasagilag. Es nem fenntarthato, olajkitermelesuk pl ha jol tudom iden csokkent tavalyhoz, s a korabbi evekhez kepest, uj mezoket meg nem nyitottak meg.Egyik szomszedja most rugott fel egy kot5venykifizetesi igeretet, amiert Veenzuelanak kell fizetnie, vallalasai miatt. Tenyleg okos, felelos gazdasagpolitika.
Kina, Japan. Ki a legfobb vasarlojuk? USA. Ha nem birja USA megvenni az o szarjaikat, akkor egyreszt belefulladnak, masreszt ok is ehenhalnak.
Kina, Oroszo. Miben van az allami vagyon befektetve, mitn tartalek? Dollarba, meg amerikai kotvenyekbe. Mert ok finansziroztak az USA fogyasztast mostanaig. Viszont ahogy azt mar irtam korabban, ha USA bebukik, akkor eme remek tartalekok mennek szepen a kukaba, vagy ujrafelhasznalasra wc-papir kepeben. Belso fogyasztas, piac meg messze nicns akkora, ami a gazdasagukat fenn tudna tartani. Ez kulonosen Kinara igaz.
Es nem csak eme orszagokban vizionaljak az USA gazdasagpolitika tarthatatlansagat egy jo ideje, majd tiz eve ovlastam mo-i ujsagban elemzest az USa fogyasztas meghitelezesenek tarthatatlansagarol, szoval nem ok talatak fel a spanyolviaszt.

Elektro (törölt) 2008.12.02. 16:36:31

Ugyan nem autós téma, de hasznos olvasmány... index.hu/politika/belfold/vls8304/

vwman 2008.12.02. 17:23:49

Elektro 2008.12.02. 16:36:31

esti mesének jó a cikk,meg nyomtatva wc papír helyett is megteszi.

qualitaet 2008.12.02. 18:28:18

Tán fuss neki még egyszer. Vagy tudod mit segítek:

""Bocs, de a paldoszonyeg, meg a muanyag kapcsolok, meg a borulesek nem az en reszortom."

MIRE ÉN EZT ÍRTAM:


Semmi gond, nyilván nem ismered közekebbről a korábbi modelleket (használat) csak akkor ne mondj ilyet:

"Nem voltak tartosabbak, es nem volt bennuk tobb anyag."

MAGYARUL NEM BAJ. HA NEM ÉRT ISMERI EZEKET AZ AUTÓKAT.
ÉS HA NEM ISMERI NEM CLÉSZERŰ ÁLTALÁNOSAN KIJELENTENI, HOGHY NEM VOLTAK TARTÓABBAK ÉS NEM VOLT BENNÜK TÖBB ANYAG. Most már érted?

"Az anyagtudomany nem fejlodott vissza, a kovetelmenyeket csokkentettek a megrendelok."

Nyilván a gúnynak szántam a "visszafejlődést".
Ez meg nyiván ismét elkerülte a figyelmed:

"És nem is a kelet-európai beszállítót okolom, hanem a BMW illetékeseit aki a cigány "minőséget" megrendeli."

Es senki nem fog tobbet produkalni, mitn amit kifzetnek neki, mert kulonben ehenhal. Azt kapod, amiert fizetsz el ervenyes.D?

Hogyne. A duplájáért fele olyan minőséget...
Hisz arról meg szintúgy fingod sincs, hogy az árak megduplázódtak az elmúlt 10-15 évben.Ugyanazok az árak mind az új mind a használt tekintetében, csak éppen euróban.
A korabeli áraknak utánnanézhetsz, a használtakra meg hidd el, kristálytisztán emlékszem. Efféle autók importjával foglalkoztam hobby szinten '89 elejétől 15 éven át.

"Azt a szandekossagot kerlek valamivel bizonyitsd mar, ne csak bebofogd."

No én legalább böfögök de Te figani sem tudsz legalábbis a témában. Tán ha látsz majd egy sérült E60/65-ÖT akkor majd sikerül észlelned a lámpákat tartó kicsinyke füleket ami szinte a menetszéltől is letörik. Ugyanez vonatkozik a lökhárító boritásra .
A fele annyit bíró féktárcsákról, dieselkatalizátoroktól, futóműalkatrészekről,stb. Szerinted ez véletlen?

"Érdekes módon ahová nem sikerült kiterjeszteni a befolyásukat ..."

én ezt írtam de sajna valamiért nem akaródzik értelmezni a szöveget.
"Na nezzuk csak: kina legfobb vasarloja az USA. "

Jól látod. Sőt Kína kvázi bekebelezte az amerikai könnyüipart, és az USA dollármilliárdokkal tartozik Kínának.
Ez nem befolyás, Papi, hanem FÜGGŐSÉG. Nem érzed az arányokat...

"Venezuela az olajnak koszonhetoen tudja Chavez politikajat folytatni, ami igencsak esztelen, nem realis gazdasagilag... "

Hát persze ezt mondják a hoppon maradt neokon csalók, minekután kibaszták őket az országból mint a macskát szarni:) Nem kivánok oldalakat vitatkozni, az erdményeik (és a környező országoké is) egyelőre színtisztán javulnak amióta megszabadultak az IMF hiénáitól.
Picit nézz utánna ha nem hiszed. A makrogazdasági adatok publikusak.

"Kina, Japan. Ki a legfobb vasarlojuk? USA. Ha nem birja USA megvenni az o szarjaikat, akkor egyreszt belefulladnak, masreszt ok is ehenhalnak."

Ugyanaz mint fentebb. Persze,hogy megérzik -.ezt már korábban én is kifejtettem- de effektív amerikai befolyásról (ÉRTSD: NEOLIBERÁLIS GAZDASÁGIRÁNYÍTÁS) szó nincs. Sőt. Amerika van kiszolgáltatva (megérdemli) nekik és így meggyegülve pont, hogy az USA válik befolyásoltá.
Az éhenhalás meg egy kicsit odébb van. Pláne, ha a feltörekvő Dél-Ázsiai piacokat is méltóztatsz nem figyelmen kívül hagyni.
"Miben van az allami vagyon befektetve, mitn tartalek? Dollarba, meg amerikai kotvenyekbe."

Te meg megkajálod ezt a sületlenséget:)))))))))))))))))

HÁT PERSZE... Kína és Oroszország a stratégiailag potenciális ellenfélbe fekteti állami tartalékait. NA MENNYÉ MÁ'!


"Mert ok finansziroztak az USA fogyasztast mostanaig."

Ez is elég sarkos. De leglább arra tökéletesen jó, hogy bizonyítsa, hogy a "kitartott" USA ebben a pozicióban aligha tudta a hibás gazdaságpolitikáját Kínára ráeröltetni.

"Viszont ahogy azt mar irtam korabban, ha USA bebukik, akkor eme remek tartalekok mennek szepen a kukaba, vagy ujrafelhasznalasra wc-papir kepeben."

Attól, hogy esetleg az USA bebukna még nem tünne el a Föld színéről. Az államcsőd után a hitelezők rabszolgája lennne és ugyanúgy létezne élet és fogyasztás csak visszafogva.Az állampapírokra meg a nemzeti vagyon a garancia.
Ha esetleg nem érted, enem kell messze menned. Pont ez zajlik MAGYARORSZÁGON.
Az oroszok meg pláne kibírják. Jusson eszedbe, honnan álltak fel a '98-as válság után. Csípi is az amerikaiak szemét all right!

"Es nem csak eme orszagokban vizionaljak az USA gazdasagpolitika tarthatatlansagat "

Persze. A kutya sem állítja az ellenkezőjét.

Kopi3.14 2008.12.02. 19:04:26

qualitaet 2008.12.02. 18:28:18

Inflaciorol hallottal az elmult tiz-tizenot evben? kamatos kamatot tudsz szamolni? Innentol mi es hol duplazodott meg? Berkotlsegek novekedese mennyi votl ezen ido alatt? Nyersanyagok aranak valtozasa? Regebben mennyi ido alatt teljesitette a segged alatt egy auto a 100 000 km-et? Ma mennyi ido alatt teljesiti? Csak hogy a tartossagot is figyeljuk,. Regebben mekkora votlal, mennyire terhelted a jarmu karpitjat, ma mekkora vagy, mennyire terheled? Mennyire vagy a szabvanynak megfelelo, mennyire a szabvany szerint ulsz bele a jarmube? Regen az adott meghibasodasok mennyi futott km-re estek, teljes jarmumennyiseget tekintve, ma mennyire esnek? Mennyivel osszetettebb egy mai jarmu egy itzeneves peldannyal szemben?

Valami konkret tipust erre a toro lampara mondj mar, ha lehet.

Kifizetik a vevok a tobbet biro alkatreszt, mint a megrendelt? Nem. akkor miert gyartson barki otbbet, anyag, fejlesztes es ido tobb pazarlasaval? Az ilyen cegek haltak ehen. Es a vevoknek is a mai megodlasu jarmuvek kellenek, nezd meg.

Vilaggazdasag: ha nicns vevod, akkor baszhatod a rengeteg arudat a mai globalis piacon. Termeltel egyh alom tragyat, es nem lesz belole penzed. Ha Kina es Oroszo. finanszirozta meg az USa fogyasztasat az elmult evtizedben, akkor megis hogy tettek, ha nem Kotvenyekkel, dollar vasarlasaval? Az USA evek ota kivulrol finanszirozza a sajat fogyasztasat. Ez egyaltalan nem ujdonsag. Es ezt mivel tudja megtenni? Ahogy a magyar allam, meg barmelyik a vilagon: kotvenyeket, allampairokat bocsat ki. Kvazi hitelt vesz fel. Es ha Kina, Oroszorszag finanszirozta az egeszet, akkro hol vannak a papirok? Bizony, naluk. Nem nalam, vagy nalad. Ha beborul az USA, akkor Kina is, meg midnen orszag, akinek amerikai papirjai vannak a papirokat kidobhatja a kukaba, erteke annyi sem lesz, mitn az alapanyag. Ha nem eppen elektronikus cucc. Hiaba lesz nekik egy csomo rabszoglajuk, attol meg valahogy at kell alakitaniuk a gazdasagukat, hogy sokezer milliard dollaros vesztesegeket elviseljen. Nem csak az orszag, de a nep is. Mar ha torodnek veluk.

Ha a fogyasztas olyan nem jelentos tenyezo lenne a mai globalis piacon, akkor a koolaj vajh mitol zuhant ilyen jelentosen az utobbi idoben? Vagy pl Ike idejen, mikor benzinhiany volt, de a koolaj megis csokkent?

Kopi3.14 2008.12.02. 19:07:02

Ha az USa gazdasagi problemak nem erintenek Kinat, Oroszot, akkor talan nem kellett volna melyrepules miatt bezarni a moszkvai tozsdet, nem lett volna Kinaban is jelentos visszaeses a fogyasztasok teren, es meg mdinig boven tolnak a vilag, meg az USA kepebe a sajat arujukat. Vagy minimum midnen sarkon mar a kinai autopkat vennenk, mert leigaztak Europat.

Shadowbull 2008.12.02. 19:23:17

qualitaet 2008.12.02. 14:16:12

Amikor ezt irtam:

""Nem voltak tartosabbak, es nem volt bennuk tobb anyag.""

akkor nem a BMW-re, Mercire, hasonlo premium autokra gondoltam, hanem a kommerszekre, amikbol sok van.

Egeszen konkretan a regi E-Kadettem jutott eszembe, meg a H-Astra.

Marpedig mindketto koranak kommersz autotipusat testesiti meg, ami belesimul az atlagba.

Az E-Kadettben nem volt tobb anyag, nem volt jobb minosegu, es nem volt tartosabb sem.

Ugyanez igaz az osszes kommesz tipusra, tok mindegy milyen nacio.

Azt keszsegesen elismerem, hogy esetleg a regi BMW-kben jobb bor volt, vagy jobbnak tunt, vagy nem tudom, abszolut nem ertek a borokhoz.

"a "szándékosan könnyen szarrá menő" alkatrészek tucatjáról. "

Maradjunk annyiban, hogy ilyet senki nem tervez. Ez maximum kovetkezmeny.

Kopinak abban teljesen igaza van, hogy az arak osszevetesenel kihagytad az inflaciot, meg az autok komplexitasat.

Ha a E-Kadett - H-Astra parhuzamnal maradnuk, akkor azt hiszem egyertelmu, hogy az autok osszetettsege 20 ev alatt exponencialisan nott.

Az arak viszont messze nem.

Gondolom egyertelmu, hogy ilyen fejlodes mellett mindenki ehendoglott volna, ha nem racionalizal orrba-szajba. Az altalad reklamalt konnyen letoro ful sem azert olyan, hogy minden kis koccanastol letorjon, hanem azert, hogy a lampaegyseg minnel olcsobb legyen, es minnel egyszerubben, gyorsabban lehessen a gyartosoron szerelni.

sb

Shadowbull 2008.12.02. 19:33:56

Ebbe az egesz gazdasagosdiba nem akarok nagyon belemenni, a lenyeg hogy Kopival ertek egyet.

De egyet azert megjegyeznek:

"meg Venezuela, élén az agyonostorozott Hugo Chávezzel, aki szintén lerázta az amerikai igát."

Erdekes dolog ezt pont toled olvasni. Asszem ha Chavez megvalositana amit akar, es te ott elnel, teged huzanank ki a legelsok kozott az 550i volanja mogul, es kotnenek fel az elso fara.

Jobb esetben mehetnel a Gulagra, mint a tarsadalom ellensege, a kulak, a haracsolo, a kizsakmanyolo, vagy valami hasonlo nep ellensege.

Nem tudom, nekem ez nem hianyzik. Egeszen pontosan borsozik a hatam az ilyen Chavez-felektol. Putyin se jobb, se a kinaiak.


sb

Herman 2008.12.02. 22:09:38

Az usa napjai megvannak számlálva, bárhogy is próbálkoznak a neoliberális erők ezt máshogy beállítani.....közeleg a sárga veszedelem.

Shadowbull 2008.12.02. 22:16:14

Herman 2008.12.02. 22:07:15 Nem ertek egyet, de a velemeny szabad.

PistonHead 2008.12.02. 22:21:02

Ismét eljutottunk az autóipartól a zsidókig.

Függöny.

qualitaet 2008.12.02. 23:17:28

"Inflaciorol hallottal az elmult tiz-tizenot evben? kamatos kamatot tudsz szamolni? Innentol mi es hol duplazodott meg? Berkotlsegek novekedese mennyi votl ezen ido alatt? Nyersanyagok aranak valtozasa?"

Valóban igazatok van,erre nem tértem ki, de fekve szarok, ha Németországban 100%-os infláció lett volna az elmúlt 20 év során.
Ráadásul a dupla árért fele olyan minőséget kapsz.

"Regebben mennyi ido alatt teljesitette a segged alatt egy auto a 100 000 km-et? Ma mennyi ido alatt teljesiti? Csak hogy a tartossagot is figyeljuk,"

Ez az baszki', jó hogy mondod.A régebbi verdákkal hetente-kéthetente jártam Romániába. Akkoriban (2000 előtt) leíirhatatlanul rosszak voltak az utak odaát, és itt is sokkal trébb volt.
Évi 100-110 ezret is leautóztam (igaz a felét német pályán).Futómű mániás vagyok, általában egyszerre kibasztam belőle mindent az utolsó csavarig a rugókat kivéve a vásárláskor általában három éves kocsikból(ha jó volt akkor is, ) és vadonat új alkatrészek röpültek be gátlóstul, lengőkarostul.
Innetől kezdve további l 30-40 ezerig "nyugtom" volt. Esetleg egy alsó lengőkar vagy egy kitámasztó szilent füstölt el, pedig iszonyú volt az igénybevétel.
Úgy futottak mintha gumiból készültek volna.
Igaz a kőfelverődés miatti fényezést leszámítva az utolsó csavarig minden úgy állt mindegyiken mint ahogy kifordultak a gyárkapun...
Az olcsósodás szele az e38/39-en már egy picit érződött is...

Manapság ritkábban és inkább göbzivel megyek, kocsival max kéthavonta, a 4-est leszámítva szinte tükörsima úton. Itthon is csak Pesten, vagy a Balaton ill. Hegyeshalom felé közlekedem és nagyságrendel jobbak már az utak. (a szemét kormány egyetlen teljesítménye_)
Ennek ellenére az előző autómon (2005 eleji 535d) amit 55000 km-rel vettem anno,és 110000-rel pateroltatam el, szinte 10 ezrenént elkezdett zörögni valami,kétszer cseréltem féktárcsát, lemattultak a fényszóróburák, rongyos lett a bőr,látványosan kopott a kormány, kilukadt a sarkamtól a gázpedál alatt a szőnyeg, a téli gumiszőnyeg szintén egy szezon alatt kilukadt. A küszöböt borító kopogós műanyagon pedig olyan eltüntethetelen karcolások keletkeztek mintha vasból készült csizmával rugdaltam volna.
A belső tér gombjai is undorító módon tükrösödtek mint valami emberzsíros ócska taxiban. Folyton after shave-s vattával kellett mattítanom, heti rendszerességgel. A választókar is hatványozott sebességgel kopott. Az eladás előtt meg már úgy zörgött a kormánymű mintha géppuskával lövöldöznének.Úgy is hagytam a fenébe.

A mostanit meg még kevesebbet használom (2006/67000 km) még nincsenek ilyen dolgok, talán mert egy fokkal jobb kiforrottabb széria, drágább (excl.) bőr van benne a szar érdes montana helyett, de már ez is finoman rongyosodik. A beltér sem olyan cigány, de itt is látszik az idő múlása.

(Nagyon jók a kérdéseid, becsszó. Ezért is fogsz megérteni)

"Regebben mekkora votlal, mennyire terhelted a jarmu karpitjat, ma mekkora vagy, mennyire terheled?"

"Ez az, ma már félvén az öregedéstől jobban figyelek az optikra és még könnyebb is vagyok 5 kg-val mint 10-15 éve."
Mennyire vagy a szabvanynak megfelelo, mennyire a szabvany szerint ulsz bele a jarmube? "

188 cm-es vagyok és 90 kg. Utálok behuppanni és a nagyobbdarab barátaimra is rárivallok ha beülnek, hogy : "Ne tiporj!"

"Regen az adott meghibasodasok mennyi futott km-re estek, teljes jarmumennyiseget tekintve, ma mennyire esnek?"

Az imént nagyjából leírtam.
" Mennyivel osszetettebb egy mai jarmu egy itzeneves peldannyal szemben?"

Nem hinném, hogy az 535d vagy az550-es egy fokkal is bonyolultabb lenne az E32-es 750i-nél.
Tizenéves példányról szó sem volt. A legelső egy olyanomban 248 ezer km volt, 88-as évjáratú volt és három esztendősen került hozzám.Még 50 ezret kifejezetten taposva belerktam.
Egy termosztát, két vízcső , egy komplett hűtő és egy szintszabályzó gömb no meg egy szervócső szart be.
A későbbiekben ezeket idő előtt kicseréltem, így még ezzel sem kellett szopni.

Az e34-es 540i pedig kétévesen 80000-rel került hozzám - ezt nyílván senki nem hiszi- a kopó alkatrészeken kívül SEMMI nem szart be a további 110 ezer km és két esztendő alatt.!!!!!!!!!

Az E38-as 750-esen(95/05, 110 ezer km)) már három évesen elment a rückw., a beszart szegmensek miatt kompletten ki kellett cserélni a klimavezérlőt és a komplett(!)műszeregységet,(akkoriban még nem tudta javítani még senki sem, se kint sem idehaza) de fekve az sem maradt sehol a nálam lefutott bő százezer alatt.

Hú ,mennem kell majd holnap panszkodom tovább...

qualitaet 2008.12.02. 23:23:16

"Németországban 100%-os infláció lett volna az elmúlt 20 év során."

8-10 évet akartam írni.

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2008.12.03. 05:53:47

Ciri: hát nem fogok.
Mondjuk nem is neked címeztem a hozzászólást, de ezt már leírtam. Hülye játék, amit játszol, nem szállok be. Valami értelmeset te is írhatnál, mert azon kívül, hogy értetlenkedsz, más hozzászólásodra nem emlékszem. Mutasd meg végre, hogy milyen az ütős hozzászólás :)

Kopi3.14: amit írsz, az rendben van, de azért a jelenlegi nem a legjobb kompromisszum. Bizonyos dolgok túl vannak bonyolítva, mások meg nem elég kidolgozottak. A cserélhetőségnél én nem feltétlenül arra gondoltam, hogy minden apró darab szerelhető legyen, inkább arra, hogy ami lehetséges, az ne a lehető legszerencsétlenebb módon legyen összerakva. Mondanám, hogy legyen arany középút, de nehéz lenne megfogalmazni, hogy pontosan milyen is az..mert a jelenleginél rosszabb is elképzelhető.

Acmee 2008.12.03. 07:29:28

"A cserélhetőségnél én nem feltétlenül arra gondoltam, hogy minden apró darab szerelhető legyen, inkább arra, hogy ami lehetséges, az ne a lehető legszerencsétlenebb módon legyen összerakva. Mondanám, hogy legyen arany középút, de nehéz lenne megfogalmazni, hogy pontosan milyen is az..mert a jelenleginél rosszabb is elképzelhető."

Respekt, én is erre gondoltam! Ne lehessen mondjuk egy ablakemelő-kapcsolót szétszedegetni, javítgatni, mert az úgyis 2 fillér! DE!! Bírjon ki az a kapcsoló egy jó időt, és a kopás miatt menjen tönkre, ne azért mert a 0,0001mm anyagvastagság eltörik (mielőtt kiforgatásra kerülne, nem kalapáccsal kezelem a kapcsolókat) Azért az sztem kicsit durva, h a lámpatest egy komplett darab... Azért nem egy hadronütköztető, h otthon ne tudjam megszerelni, ehhez képest fullosan szétszedhetetlen a 90%-a. Lassan már ha kiég az izzó, akkor is lámpatestet kell cserélni. Plusz mondjuk a kipufcsonkkal egybeöntött turbóházra mit mondtok? Ott másra nem lehet hivatkozni, mint a direkt kibaszásra! Mennyivel kerülne többe 3 v. 4db önzáró anya+egy síkköszörülés, mint a teljesen egybeöntött darab legyártása? Sztem semmivel sem, sőt! Olcsóbb, mivel nem tudsz felrakni "akármilyen" turbót, csak azt az egyet, amit ugye csak a gyárból tudsz megszerezni gyémánt árban (ez már túltesz az aranyén is)!

Kopi3.14 2008.12.03. 10:22:08

Zsoli · www.trollhattansaab.net/ 2008.12.03. 05:53:47

a mai vilagban a reszegysegek is igen bonyolultak. Egy lampatest pl. Es elegge pontosan kell passzolniuk a reszegysegeknek is egymashoz, majd a gyarban minel kevesebb mozdulattal kell osszerakni oket, s vegul beepiteni a komplett autoba. Az oldhato kotesekkel, csavarokkal ezek gondok, egyreszt pontossag teren, masreszt kotlsegek teren, harmadreszt munkaido okan.

Acmee 2008.12.03. 07:29:28
"Plusz mondjuk a kipufcsonkkal egybeöntött turbóházra mit mondtok? Ott másra nem lehet hivatkozni, mint a direkt kibaszásra! Mennyivel kerülne többe 3 v. 4db önzáró anya+egy síkköszörülés, mint a teljesen egybeöntött darab legyártása?"
kezdjuk kotlsegodlalrol: egy turbohaz ontvenyhez kell egy-ket szerszamfel, akkor is, ha a kipuffcsonkkal egyutt van, akkor is, ha kulon. Ha kulon, akkor a kipuffcosnknak kell plusz ket fel minimum. Szerszamkoltseg egybol felezodott. Csavar, anya, plusz ket alkatresz, plusz ket koltsegnovelo elem. Sikkoszorules, megitn nem olcso mulatsag nagy tetelben sem.
na es akkor nezzuk masik oldalarol a dolgot. Sikkoszoruleskor a vegeredmenyt tekintve a ket cso nem fog tokeleseten csatlakozni egymashoz, s a csavarok is pontatlanabb kapcsoaltot biztositanak, mint az egybeontes. Minden, ami az aramlast rontja a turbo mogott a turbo hatekonysagat rontja. Egy mai jarmunel manaopsag a kipuffogo es a szivocso is eleg komoly tervezes vegeredmenye, nem csak ugy ahol tudod ott vezesd el jozsikam elven epul fel. A gazlengesekkel eleg komolyan szamolnak, tamaszkodnak rajuk. Es ezen lengeseket a csovek pontatlansagai, illesztesi elteresei mind drasztikusan rontjak.

"Bírjon ki az a kapcsoló egy jó időt, és a kopás miatt menjen tönkre, ne azért mert a 0,0001mm anyagvastagság eltörik "
Muanyag alkatreszek jellemzoen 1mm koruli falvastagsaggal keszulnek, vagy tobbel. Es a megrendelo kovetelmenyeit ki kell elegitsek- jellemzoen x darab ciklus, mellette termikus teszten masik y ciklus, stb. Ha valaki sokat baxtatja a kapcsolot, parkolaskor szeret az ablakemelovel jatszadozni, akkor hamarabb elfogy az elettartam, mint ha csak amikor tenyleg kell akkor hjasznalja.

cseti 2008.12.03. 10:58:07

Válság van emberek! Ma 5 forinttal olcsóbb lett a benzin! Én ezt nem értem.

pejka 2008.12.03. 13:31:23

az autót megőrizni(mondjuk az utókornak),sztem a legegyszerűbb ha a minimális odafigyelésen túl,az öregek rafijait is felhasználjuk.melegítsd be,hűtsd ki,ne told ki a szemét,ne VENUS-sal menjen olaj helyett,stb.Aki ehhez nem volt hülye,az az öreg Surányi(Winkler tudja),ezért mentek el a régebbi szekerek 20 évig.Mostanság szarik a gépre mind!!!!

nyarivihogo 2008.12.03. 13:44:05

Igen, ezt én sem értem, hogy lassan 100 forinttal olcsóbb a benzin, mint tavasszal, a dollár pedig csak erősödik...Ki érti ezt?
:)
A nagy válság idején egy tojás ára egy nap alatt milliárdokkal változott.
Most a benzin lefelé megy.
Azért írom azt a kettőt, mert ezek a meghatározóak, akkor és most!
Most akkor mi van?

Kopi3.14 2008.12.03. 14:26:01

nyarivihogo 2008.12.03. 13:44:05

Jelentos mertekben spekulacio okozta a korabbi benzinarat. Es nem a tenyleges kotlsegek. De sok olyan mezo van, ahonnan nem eri meg jelenleg kitermelni, mert tul olcso a koolaj hozza.

eko 2008.12.03. 14:33:02

" cseti 2008.12.03. 10:58:07
Válság van emberek! Ma 5 forinttal olcsóbb lett a benzin! Én ezt nem értem. "

Mit nem értesz?
Válság van. Mindenki ott takarít meg, ahol tud.
(Nem megy el kirándulni, nem vesz plazma tv-t, azt nem kell leszállítani, stb) Tehát csökken a kereslet, így csökken az ár is...

Majd ha jól megy megint, akkor felmegy az ár megint...

nyarivihogo 2008.12.03. 15:40:07

Kopi3.14!

Nem az lenne a logikus, ha a jövedéki adó tartalmát növelnék, és ezzel növelnék a bevételeket...?
Józan ésszel ezt tenném!
Egyébként a jelenlegi válságot is spekuláció okozta, a telekspekuláció!
Mindenesetre érdekesen alakul az ár...
Állítólag jövőre olcsóbban kapunk mindent az oroszoktól, kérdem én, csökkenni fognak az árak is?
Pl.gáz.
Vagy a "válság" elvisz mindent...?
És, jegyzem meg, 9 hónapos előjegyzés van a kőolajra!ezt egy okos mondta a tévében! :)
Magyarán, most még a 9 hónappal ezelőtti olajat tankoljuk...?
Akkor mi lesz később?130 forintos benzin?
Tőlünk fognak majd az ukránok csempészni benzint...? :)
Szééééép lesz.... :)

Kopi3.14 2008.12.03. 16:17:31

nyarivihogo 2008.12.03. 15:40:07

Sehol nem tudsz mostanra koolajat venni. Ami a tozsdeken van, midnenfele aru, az valami jovobeli idopontra vonatkozoan van ott. Amikor a szallitas megvalosul. Ez azt jelenti, hogy amit most megveszel, azt x honap mulva kapod meg.A beznin es tarsai mostani ara esetleg meg a kedves kis Ike hurrikan idoszakbol maradhatott meg. Akkor kezdett jelentosen esni a koolaj ara, azota meg a kereslet sem no, inkabb csokken, igy a "tultermeles" arcsokkenessel reagal.
A msotani vaslagot nem telekspekulacio okozta, hanem sok kreten, diplomajat az ecserin vett kozghazdasz, aki minel nagyobb hasznot akart maganak hajtani azzal, hogy a mar eleve jelzaloggal terhelt ingatlanra ujabb hitelt adott, aminek ellenerteke az ingatlan aranak jovobeli novekedese volt. Erted, semmi materialis dolog, csak a majdan bekovetkezo arvaltozas pozitiv resze. Magyar bankok szerencsere nem voltak ennyire hulyek, pl egy lottoszelvenyre nem kerhettel volna hitelt, hogy majd az otosbol visszafizeted...
A beznin aranak csokkenese nem csak mo-t erinti, hanem midnenkit. A jovedeki ato novelni max az allamnak lenne jo bneveteli oldal egyik tetelekent, de mellette nem lehet megmondani mennyivel fogna vissza a gazdasagot. Lehet elegge megfogna pluszban. Most inkabb oruljunk, hogy ha nem fognak nagy marhasagokat elkovetni a politikusok.
A gaz tuti nem fog csokkenni, ebbol eleg komoly haszna lesz a szoglaltatoknak, amibol elvileg az allam is latni fog valamennyit. Minimum AFAnyit. Plusz ceg adojaban is.

yard (törölt) 2008.12.03. 17:04:51

Milyen krízis?
Aknek elvész a munkahelye annak az, Őket sajnálom. Különösen azokat a családokat ahol férj-feleség egy helyen dolgozott (sajnos sok ilyen van).
Az autó- nélkülözhető. Különösen egy olyan országban ahol az állam és az egyén is felelőtlenül túlköltekezik. Aki "szabad" jövedelmét kizárólag gk. törlesztésre és a járulékos költségek fizetésére fordítja, szerintem nem normális, és bocs, de megérdemli a sorsát. Ahol vélt preztizsből alsóközepes autót vesz valaki a szomszéd (kollega, ismerős, barát stb.) "bosszantására" az tipikusan beteg emberek országa- MO. Természetes -és nem hibáztatható-, hogy a kereskedők, bankok kihasználják (ták) ezt a konjunktúrát- ők nem hibásak, végzik a dolgukat.
Az autó jó, de ettől függetlenül lehet gazdaságosan is autózni pl. használt autóval -persze akkor lenéznek. De őszintén, ha én bennt ülök és telik benzinre (és nem hitelt kell törlesztenem, tehát használni tudom a kocsimat) ki a szart érdekel, mit gondolnak rólam.

Carisma001 2008.12.03. 20:30:26

Na! Csökken a hozzászólások intenzitása!!! Tehát a válságot megoldottuk!:):):)

Akkor most minden hozzászóló vehet tőlem 1 Új autót, és én akkor semmit nem fogok érezni a válságból!:):):)

eko 2008.12.03. 22:47:26


Zsoli · www.trollhattansaab.net/ 2008.12.03. 22:19:03
Mid van?


Ilyen Nickel szerintem nem neked való.. :-)

cseti 2008.12.04. 00:11:22

Szerdai hir. Az MDF kötelezővé akarja tenni a téligumi használatát téli időszakban! Németországban 60-70% az osztrákoknál 95%- használja mi csak 50% -on vagyunk. Engem nem kérdezett meg senki akkor ők honnan tudják hogy az én autómon mi van, esetleg 4-évszakos ja és én mikor keresek annyit mint a sógorok v. a németek! Ezt pont most kellett előhozni!

conmorientes 2008.12.04. 02:10:17

A probléma mint mindenben ebben a kibaltázott országban az ÖNÉRTÉKELÉS és Önkorlátozás hiánya. Nem a tükör, hanem az arcunk torz.

Attól vagy fasza gyerek ha új a verda, a régi meg ciki. Ugyan panelba bérelek 35 m2-t de a hitelre vett X5 ott álla a parkolóban........
És csak az új a fain, mert más ne pukizzon először bele, tudom most erre az jön hogy akkor ha nincs ennyi új autó akkor használt se lesz, bár amennyit bezúznak a működő vasak közül csupán az amortizáció miatt simán cáfolható ez az álláspont.
Az is baromság hogy a tartós fogyasztási cikkek közül az autó talán az egyetlen aminek ugyan hihetetlenül magas a használati értéke, középtávon mégsem befektetés hanem tuti bukás. (Veteránok ez alól kivételek)
Költői kérdés, de miért van az, hogy egy jó karban lévő problémamentes10 éves autó már ciki ????
Hitel meg autóra 60-70% önerő alatt egy baromság, most próbálják megmagyarázni a suzukit 0% önerővel 10 évre vevő tulajdonosoknak, hogy ugyan már 3 éve fizetik a havi 20 ezreket, és még van 3 milla a hitelből, de ha leadják az autót akkor is tartoznak másféllel. Ezek az emberek fel vannak háborodva, de nincs igazuk, mert végre fel kellene nőnie egy társadalomnak ahol az értelmi szint nem átlagos 8 év.
Tennék egy laza próbát, a hitelre vett autók %-os arányát valahogy megnézni az utcán, nyakamat rá, hogy 80% felett lesz.
Ehhez képest öreg autóra egyszerűen nem kapsz hitelt, senki nem támogatja azt hogy megtartsd a jó kis öreg vasadat, sőt ha valami barom legyalulja az utcán akkor a biztosító sem fizet gyakorlatilag semmit.
Ezzel szemben az öreg autó megbízható, olcsó fenntartani és még van egyedi stíusa. Persze nincs katalizáror, meg komfortindex, meg windows csilingelés, de nem terheli jobban a környezetet annál ha 3 évente kidob az emberfia egy autót.

Végezetül néhány saját alapvetés:

1994 után már nem gyártottak igazi autót,
Csak olyat veszek ami tartja, vagy növeli az értékét
Napi autóért nem adok 1.5-2M-nál többet.
Leszarom hogy ha egyik nap 8M, míg a másik nap 200K értékű autóban ülök akkor mit szólnak hozzá.
Szombat vasárnap ha nincs eső akkor különleges, vagy veterán, hétköznap meg youngtimer.

És a nagyfiúk fikázását megelőzendő, akiknek már volt olyan haverjuk aki autót akart venni, van összehasonlítási alap, mert jelenleg is 6x4 kerék nyomja a garázs padlóját.

Shadowbull 2008.12.04. 07:20:02

"jelenleg is 6x4 kerék nyomja a garázs padlóját. "

Gumis vagy?

sb

Shadowbull 2008.12.04. 07:21:31

cseti 2008.12.04. 00:11:22

4 evszakos nem jo semmire.

"én mikor keresek annyit mint a sógorok v. a németek!"

Gondolom a fizika torvenyei rad is ugyanugy vonatkoznak, mint az osztrakra meg nemetre.

Nem kotelezo autoval jarni.

sb

Shadowbull 2008.12.04. 07:22:18

Ja meg valami:

"1994 után már nem gyártottak igazi autót"

Fogadjunk hogy a legfiatalabb autod 94-es.

sb

w211 2008.12.04. 08:36:04

Az ősszel vettünk Párizs mellett 1 w111 220sb MERCEDESt 1964es évjárat,második tulaj,de nem vitrinben tárolt,érvényes műszakival,úgy jöttünk vele haza a párommal,hogy végig fülig ért a szánk! Sehol 1 nyikorgás,zürgés,kopogás,hangsúlyozom,nem múzeumi darab,csak karbantartott,és nem olyan országban futott ahol esőben kátyuznak
cukrosvizet a gödörbe,és a csatornafedél sincs lejjebb 10 cmel a síktól. Amúgy afeleségem egy 1 éves 207 hdi-vel jár,ami megszokható a nyikorgásaival együtt,de szerintem ide a legideálisabb autó: lada niva,porlasztós motorral,gyári kerekekkel,brja az utakat,nem lopják el,gombért van hozzá minden,és az ember nem sajnálja,kijön a kútból is

nyarivihogo 2008.12.04. 08:50:58

Az X5 nem az enyém, a lakást pedig azért bérelem, mert gyorsan tudok dobbantani onnan!
A sajátomat mé' bukjam, ha visznek a "tesók"? :)

primatus 2008.12.04. 09:01:10

Ez a "kötelező téli gumit használni" tiszta baromság. Már látom előre, ahogy pl. dátumokhoz kötik (vagy a csillagászati vs. naptári ?) a téli gumi használatát. Ha abból indulok ki, hogy egyre enyhébbek a telek és mondjuk 90%-ban olyan időszakban használom a kocsit, amikor a nyári gumi jobban viselkedik, mint a téli gumi, nem dönthetem el, hogy inkább a nyárit használom. Ráadásul az egyes gumik között is óriási különbségek vannak.
Nem szeretem az ilyen kötelező dolgokat, mert akkor hamar eljuthatunk oda, hogy télre a következő szabályokat hozzák:

- csak első, vagy összkerékhajtású gépkocsival szabad közlekedni
- csak téli gumiabroncs használatával
- a téli abroncs meg kell feleljen a "Firestone Megasnow cv7685" gyártmány előírásainak
- motorkerékpárral télen tilos közlekedni, vagy csak téligumival és oldalkocsival :-)
- lovaskocsi esetén az erőforrás talajjal érintkező felületét csúszásmentesíteni kell

etc. etc.

eko 2008.12.04. 09:56:00

"Fogadjunk hogy a legfiatalabb autod 94-es.

sb "

A BME-n pszichológiát is tanítanak? :-)

conmorientes 2008.12.04. 10:16:36

"1994 után már nem gyártottak igazi autót"

Fogadjunk hogy a legfiatalabb autod 94-es.

Ön nem nyert !
Az 1994 mint dátum onnan fakad, hogy emlékeim szerint akkor kezdté meg a bus rendszerek tömegesen autóban alkalmazását, (biztos lesz aki cáfol és pontosít, úgyhogy hajrá) és onnantól számítva nekem a személygépjármű már nem autó, hanem egy kerekeken guruló kinagyított számítógép, tele synax error üzenetekkel:))

Ja és gumis vagyok........

cseti 2008.12.04. 11:00:39

Érdekes hogy ez a hazug párt (MDF) ilyen dolgokkal jön elő hogy kötelező a téligumi használata mert ezzel is csak saját magára akarja terelni a figyelmet, hogy mi itt vagyunk ám és okosak vagyunk a parlamentbe(azt se tudom hányan vannak, de mindegy) miért nem olyan törvényjavaslatot terjeszt be hogy keressünk annyit mint az osztrák v. német dolgozók!!!!!!!!!! Bocsánat én nem azt akarom mondani hogy a téligumi nem ér semmit csak az időzitéssel van baj. Egyébként itt megjegyezném, hogy az ismeretségi köreimben mindenkinek van téli-nyári kollekciója. A legfájóbb az, ha van egy baleset, drága televiziós szerkesztőink bemondatják a csinos hölgyekkel, hogy azért volt baleset mert az autón nem volt téligumi. És ha van rajta akkor nincs baleset? Na ilyenkor tudnám a főszerkesztőt feltolni a falra!!! Ha jeges az út akkor mi különbség van téli-nyári gumi között?? Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki egy olyan területen ahol nem okoz balesete! Ja és valakinek esetleg oktatták jogositványszerzéskor, hogy mi a teendő jeges úton és az oktató elmagyarázta mi a különbség a 2 gumi között?

Kopi3.14 2008.12.04. 12:21:05

conmorientes 2008.12.04. 10:16:36

Miert csak onnantol szamitogep neked? Elotte sem volt kevesebb elektronikus ketyere benne, csak minden kulon kommunikalt...

primatus 2008.12.04. 13:53:06

"CAN BUS" rendszer:

"CAN/Controller Area
Network/ rendszert.
A CAN egy olyan programozott adatkommunikációs soros bus,valós idejű
alkalmazásokhoz,amely az autóipar számára készült,a Bosch és az Intel
közös fejlesztése nyomán."
Ettől kezdve nem analog irányítású mondjuk a hátsó lámpád, hanem digitális (pl. Rover 75). Nézz utána a kulcsszavakra keresve..... Sok előnye mellett,azért elég sok hátrány is jelentkezik. Ezeket most nem részletezném... Ebből a szempontból Én is a hagyományosakat szeretem.

Esetleg úgy, hogy van egy atombiztos (átvitt és valódi értelemben is!!!!) autóm és van egy ilyen kényes.... , úgy O.K. :-))))

(de kinek van erre energiája (és pénze) ?)

qualitaet 2008.12.04. 16:25:47

"Kopinak még tegnapelőttről:

Az E38-cal kezdődött undorító olcsósodás másik tünete a filléresen csattogó centrálzár, a gyengébb anyagból készült ablakemelő szerkezet ami nem bírta a dupla üveg súlyát és kétszer is széthullott, a mattulásnak indult hátsó lámpák,( a prosztó filcből készült,gyárilag zsiguliszerüen bűzlő csomagtérkárpit, a fele annyit bíró futóművek. ( a hástót gátlókat és a szintszabályzó renszert kivéve. (Ezek sokkalta tartósbbak voltak az előzeknél)
A folyton párásodó fényszórók. Ezek és a tegnap leírtak felháborítóak voltak egy akkor három és fél éves, sértetlen, használtan 54000, újonnan 130000 DM árú autótól.
Ezután meg egy 98-as(már facelift) S8-am volt, szintén sérmentes, Mo-i üzembehelyzett, három esztendős, orig.80 ezer km.
A szokott futóműgenerál emitt is megvolt, utánna alig kellett ezt-azt azon a tájékon cserélni. Egyszer elfüstölt egy vízcső meg egy kupplugszerkezet. Ez nem is lett volna cudar a lemotorozott további 90 ezer km és közelhárom év alatt.
Az viszont példa nélküli, hisz sem azelőtt sem azután nem fordult velem elő hasonló.:
Ottmaradtam az autópálya szélén, és nem egyszer hanem 3 azaz három alkalommal.!!!!
Először a gyújtótrafó, másodszor a benzinpumpa adta meg magát, harmadjára meg komplett gyertyakábel-köteget cseréltek.
Lehet, hogy öszefüggtek a hibák, mert amikor méltatlankodtam az általam látogatott márkaszervíz hírhedt akkori munkafelvevőjénél, csak a vállát rángatta: " Nem tudsz mit csinálni, ez ilyen. Az új autók már szarok"

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2008.12.04. 16:48:17

eko 2008.12.03. 22:47:26
"Ilyen Nickel szerintem nem neked való.. :-) "

Na most lettem csak igazán kíváncsi...
Szerintem DongFeng lesz az, bár ilyen nick-kel ki tudja :D

qualitaet 2008.12.04. 17:10:54

"Az Audi margójára még annyit, hogy a nagyon kedves barátomnak akkoriban egy '96-os A6-osa(amúgy az, és az utolsó szériás 100-as a legtartósabb Audi) volt és akárhányszor beleültem mindig kissé irigykedve konstatáltam, hogy sokkal jobban egyben van mint a 8-asom. Neki most egy 2003-as A8-a van és úgy nyeklik-nyaklik az úthibákon mint egy XVIII-századi fregatt a viharos tengeren.(Az Ő dumája nem az enyém. Amúgy meg folyton ugynazokon kesereg amin én.)
Az A8 után meg egy 2002-es 540 i-m volt nem egész kétévesen 60 km-rel és szintén töretlenül.
Itt a hűtő olcsó műanyag csonkja szakadt le tőből, mindenfajta előjel nélkül. GYorsan mattultak a lámpák,rongyosodott és tükrösödött a bőr spotülés na meg beállt a klímakompresszor (JAPÁN)közel 3 év és 70000 km-nyi használat alatt.
Ja,és elrepedeztek(!) a klímavezérlő gombjai, pedig nem lettek szértugdalva, ebben a kocsiban nem kúrtam meg senkit.
Öröm az ürömben, hogy a gombsor fillérekért külön is kapható volt.
A futómű közepesen a gátlók nagyon jól (M-Sportfw).

A váltó csak azért nem mutrázott be mert az is és a régi is kéziváltós volt.
Majd jött a fos 535d aminek a hibáit fentebb már emlegettem, de kifelejtettem a folyton lefagyó Bordmonitort és a toronyóra módjára ütő aut. váltót. Amit szemrebbenés nélkül kicseréltettek volna velem a szervízben egy gurtni körüli áron. Végül egy leleményes maszek orvosolta a problémát potom 30000 forimtért egy softwarefrissírtés formájában.
A mostani meg kéziváltós ismét így semmi nem mutrázott be.( egyelőre)
Folytathatnám az "újkori" és újszerű autókkal megesett szopások és az ablakon kihajított horror összegek csokorba vételét mind az általam importált tucatnyi vagy a baráti körben használt járművek tekintetében. Estig tartana.
Nagyjából '94-ben indult a gyagyisodás.(Legalábbis a BMW, MB, később meg az Audi vonalon) Ezt egy előttem szóló nagyon jól látja.
Eklatáns példa még a 210-es vagy 220-as Merci ami a 124-eshez de főleg a 140-eshez képest szó szerint egy köpet.
Vagy említhetném az Apám idehza a 70-es 80-as években újonnan vett BMW-it. A kopóalkatrészek kivételével gyakorlatilag bármilyennemű gebedés szó szerint ELKÉPZELHETETLEN volt.

Mielőtt meg bárki is elkezdene "japánozni" vagy "lexusozni" ne feledje, hogy jó néhány tucat újonnan vásrolt Legend is futott idehaza amikből szinte hírmondó sem maradt.
A Lexus meg sosem volt minőségi, nem volt honnan lecsúsznia.

qualitaet 2008.12.04. 17:17:57

"Valami konkret tipust erre a toro lampara mondj mar, ha lehet."

Szinte az összes BMW modell 2001-2003- tól.

Kopi3.14 2008.12.04. 17:32:48

qualitaet 2008.12.04. 16:25:47

"munkafelvevőjénél, csak a vállát rángatta:"

Ez votl szerintem a baj.

Furcsallom, hogy ennyire szarnak erzed a jarmuveket, idekinn eleg sok regi autot latok rohangalni, ujabbakat is rengeteget, es vaalhogy sem a trailer, sem a duhongo sofor az auto mellett nem mindennapi sajatossaga az utaknak. A szervizben nem eleg csak azt tudniuk a "szakiknak", hogy radugom a kabelt, kiolvasom a hibakodokat es jolvan.

Haverom az Arosajaval rohangalt egy idoben haza, es egy alkalommal szethajtotta, megtepte 160-nal. Utana a motor veszmodba kapcsolt, miegymas. Hibakod osszesen annyi votl, hogy a maximalis motorfordulatszam tul lett lepve, es csokolom. Kozben lett valami 600€-s kotlsege belole. Na ebbol a magyarok kb kiutottek volna a kodot es jolvan.Itt meg csereltek benne par alkatreszt is.

A hibak egy resze egybekent akaratlanul is bennemarad a rendszerben, hisz tokeletes szeriat nem lehet gyartani. Es hogy mennyire halmozodnak a dolgok egy masik kerdes. Hasznalt autoknal az is felvetodik, de esetleg uj autopknal is, hogy eladas elott hol, milyen korulmenyek kozott es mennyit alltak. Ha pl honapokig rohad egy auto szabad eg alatt a telepen, kevesbe tesz neki jot, mint ha kozben neh hasznaljak is, es mozog, az alkatreszek felmelegednek uzemi hofokra, stb. Pl telen minusz sokban alldogalni igy meg ha elvileg a homersekletet ki is birja az alkatresz- kovetelmenyeknek megfelel- nem fogja jol turni. Gumi elemek, kulonosen a mai, komplikalt futomuvel megaldott jarmuvekben kulonosen erzekenyek lehetnek ere. Terhelve allnak eros hidegben, naponta jelentos hoingadozasnak kiteve akar, ugy, hogy konstans terheles eri oket. Ami ezen esetben roszabb, mitn a tenyleges. Ott vibraciok, minden van, es bizonyos oregedesi dolgokat az anyag felmelegitesevel csokkenthetnek.

qualitaet 2008.12.04. 17:36:34

"Kifizetik a vevok a tobbet biro alkatreszt, mint a megrendelt? Nem. akkor miert gyartson barki otbbet, anyag, fejlesztes es ido tobb pazarlasaval? Az ilyen cegek haltak ehen. Es a vevoknek is a mai megodlasu jarmuvek kellenek, nezd meg."

Dehogynem. Bőségesen.Pont itt vannak a vásárlók arcul köpve. Rádásul miközben valóban nő az infláció, az enegria, ára,stb, addig a költségracionalizálás terén is fényéveket haladtak.
Egyelőre az éhenhalt (pl.angol) cégek a jellegtelen vagy fényét és image-dzsét illetve identitását vesztett mindig is megbízhatatlan modelljeibe (és nyilván más üzleti bénaságba) pusztultak bele.

A Porsche az egytlen ahol nem spóroltak a minőséggel. Miért nem bukott bele?
Másutt a vásárlók megvették a "szart" mert nem volt más választásuk, mert nem volt alternatíva.
De panaszkodtak hidd el.
Valamelyest erdménnyel. A 221-es S-Klasse fényévekkel jobb megint az elődjénél, az X6 is már "béemvésebb" belül, és az F01 sem tűnik olyan szarnak(abban még nem ültem) mint az E65/66)


qualitaet 2008.12.04. 17:57:29

"Vilaggazdasag: ha nicns vevod, akkor baszhatod a rengeteg arudat a mai globalis piacon. Termeltel egyh alom tragyat, es nem lesz belole penzed. Ha Kina es Oroszo. finanszirozta meg az USa fogyasztasat az elmult evtizedben, akkor megis hogy tettek, ha nem Kotvenyekkel, dollar vasarlasaval? Az USA evek ota kivulrol finanszirozza a sajat fogyasztasat"

Közgazdasági alapigazságokat írsz itt és később is, amit én sem kétlek.
Erdendően én az USA gazdasági befolyásáról (magyarul irányítási és nem piaci) vitáztam, no meg arról, hogy akikre ezt nem sikerült ráerőltetniük azok kvázi kevésbé szívnak.
Az állampapírok létét és helyét sem vitatom, pusztán a mértékével (értsd: Kína és Rus. tartalékai) nem értek egyet továbbra sem.

qualitaet 2008.12.04. 18:36:57

"Shadowbull

"akkor nem a BMW-re, Mercire, hasonlo premium autokra gondoltam, hanem a kommerszekre, amikbol sok van."

Így már más:)

"Azt keszsegesen elismerem, hogy esetleg a regi BMW-kben jobb bor volt, vagy jobbnak tunt, vagy nem tudom, abszolut nem ertek a borokhoz."

Picit pontosítva: a technikához kiválóan értesz a régieket meg nem ismered. Ezért nem tudod, hogy nem csak a bőr volt jobb minőségű hanem az egész kidolgozás, en-bloc.


"Az altalad reklamalt konnyen letoro ful sem azert olyan, hogy minden kis koccanastol letorjon, hanem azert, hogy a lampaegyseg minnel olcsobb legyen, es minnel egyszerubben, gyorsabban lehessen a gyartosoron szerelni."

Nem ironizálok, de pl az E38-tól kezdődően a maiakba beépített klímaventillátor egység is lapátostul, motorostul azért van úgy széthszedhetetlenül, nagy műgonddal "egybeöntve" hogy könnybben szerelhessék a soron, viszont ha beszarik még véletelnül se szerelhese vagy javíthassa senki sem, se gyorsan se lassan?
Mehet az egész a szemétbe mindenestül több mint százezerért.
Ugyanaz amit régen megtekercseltek tíz rongyért.

Az is a szerlőszalag melleti sanyarú élet édesítésére tett fáradozás, hogy amíg az E38-nál legalább lámpaüveget , az E39-nél meg házat cserélhettél ha bemattult az E60-nál már komplett lámpaegységet kell cserélni akár egy kopás akár egy fülecske miatt.

Színtiszta lehu ez Papi, natti'n elsz, ne izgatsd magad.

Vagy vegyük azt amikor légszűrőt cseréltek még a 35d-men.
Mindkét alkalommal két órát piszmogtak vele. Direkt úgy volt elhelyzve, hogy sok legyen a munkaóra, mi más?
És még ezt is kibírtam, de az undorító, hogy a toronymervítőt is ki kellett csavarozni mind a kétszer hozzá. és a sok szereléstől kurva gusztustalan ahogy a filléres mervítőkbe belvájtak az acélcsavarok.

Mint valami agyonjavított, sérült szar, olyanná válik, hiába vigyázol.



Shadowbull 2008.12.04. 19:35:21

"A BME-n pszichológiát is tanítanak? :-)"

Miskolci Egyetem Gepeszkar :)

sb

Shadowbull 2008.12.04. 19:42:05

"viszont ha beszarik még véletelnül se szerelhese vagy javíthassa senki sem, se gyorsan se lassan?"

Ez nem szempont. Sot. Gondolj a garancialias cserekre, a ceg kontojara.

"Direkt úgy volt elhelyzve, hogy sok legyen a munkaóra, mi más?"

Ez biztosan nem igy van. Nem talaltak mashol helyet.

Nekem napi rutin a motorterben legozni. Nem egyszeru, hidd el. Neha meg az is problemat okoz, hogy a szervizben egyaltalan hozzaferjenek nehany alkatreszhez anelkul, hogy ki kene venni a motort valtostul.... Nemhogy meg szandekosan kibasszunk a szerelokkel.

"és a sok szereléstől kurva gusztustalan ahogy a filléres mervítőkbe belvájtak az acélcsavarok."

Ez viszont tenyleg gaz.

sb

Kopi3.14 2008.12.04. 19:56:51

"Dehogynem. Bőségesen.Pont itt vannak a vásárlók arcul köpve. Rádásul miközben valóban nő az infláció, az enegria, ára,stb, addig a költségracionalizálás terén is fényéveket haladtak.
Egyelőre az éhenhalt (pl.angol) cégek a jellegtelen vagy fényét és image-dzsét illetve identitását vesztett mindig is megbízhatatlan modelljeibe (és nyilván más üzleti bénaságba) pusztultak bele."

Mivel nem csak a gyarakrol beszelek, hanem a mogottuk tornyosulo beszallitoiparrol is, igy tudom, aki jelentosen tobbet tudott a vevoi kovetelmenyeknel, az nem birta az arversenyt.
Szemleltes peldA: az Opelnal volt egy remek szakember, aki maximalizalta az alkatreszek utan a beszallitoknak fizetendo osszeget, cserebe folyamatosan javulo minoseget kert. volna. Na ez nem ment, a beszallitok meg mivel nem maguk ellensegei, ezert elkezdtek sporolni a termekeken, iogy lett egy korszaknyi opel ipari hulladeknak minositve.
Aztan kifizetnel egyuj Swiftert ketszer ennyit, hogy ugyanennyi ideig hasznald, mikozben a jarmu elfutna 20 evet, de valamelyik utolso tulaj kb tiz evesen kukazza az egeszet? Ami egyebkent legalabb akkora pazarlas, mint folyamatosan vilagitani otthon minden lampaval, amikor nem fontos akkor is.

"Nem ironizálok, de pl az E38-tól kezdődően a maiakba beépített klímaventillátor egység is lapátostul, motorostul azért van úgy széthszedhetetlenül, nagy műgonddal "egybeöntve" hogy könnybben szerelhessék a soron, viszont ha beszarik még véletelnül se szerelhese vagy javíthassa senki sem, se gyorsan se lassan?"

Igen, pont azert ilyen,. hogy a soron minel hamarabb kesz legyen. Autogyartonak nem a javitas az erdekes, o mer abbol minimalis plusz penzt lat. o minel tobb autot akar eladni, hogy minel jobban menjen neki.

"Az is a szerlőszalag melleti sanyarú élet édesítésére tett fáradozás, hogy amíg az E38-nál legalább lámpaüveget , az E39-nél meg házat cserélhettél ha bemattult az E60-nál már komplett lámpaegységet kell cserélni akár egy kopás akár egy fülecske miatt"
Ez kotlsegcsokkentes a beszallitonal. Plusz igen, a sori munkas munkajank egyszerusitese: ne kelljen csavaroznia, csak rapattintani a dolgot, hallott n kattanast, kesz. Csavarozasnal szuttyoghetne, hogy pozicionalja, csavar, alatet esetleg, neadjisten anya, szerszam, es majd utana tudja befejezni a muveletet. Rengeteg ido, plusz munkafolyamatok, plusz veszelyforrasok.

"Direkt úgy volt elhelyzve, hogy sok legyen a munkaóra, mi más?"

Ezt ne mdontad volna.
Autotervezes iranyai: megvan a ksztni, amibe bele kell tervezni midnen mutyurt utana. Lemezek korlatoljak a motorteret, a futomu kiharap maganak egy reszt, a valtonak is kell hely, stb. Ezeket osszevetve, egymas melle illesztve, es figyelembe veve, hogy esetleg tobb jarmuben is hasznalni kell a motort, az oszesbol rendelkezesre allo helybe kell beoptimalizalni. Vagy megadjak a legelejen, ebbe a kockaba ferjen bele. Es utana a motorfejlesztoknek kell elhelyezni ugy, hogy a csatlakozasi pontok jok legyenek, a szviocsoveket, kipuffcsoveket is megfelelo helyre tudjak tenni, legyenek meg a megfelelo ivek, tavoslagok a hangolashoz, s a vegere marad a tobbi. Jo lego, nem unalmas, sok iteracioval dobalva. A mernoknek nem a szerelhetoseggel kell ilyenkor foglalkoznia, hanem a muszaki kovetelmenyekkel. Szerelni majd annyi ido alatt lehet, ami a vegen adodik.

"kurva gusztustalan ahogy a filléres mervítőkbe belvájtak az acélcsavarok."
Akkro tegyel acel merevitot, s ne csodalkozz, ha a csavar enged el leghamarabb, vagy kilazul.

"USA gazdasági befolyásáról (magyarul irányítási és nem piaci)"
Gazdasgi befolyasa a piaci befolyasa. Nem mas. nem tudja sehol megmondani, hogy ezt es ezt csinald a cegedben, csak az amerikai tulajdonu cegek befolyasolhatoak, a tobbi nem. Azokbol meg annyi azert vilagszerte nicns. Igy a vevoi igenyeivel befolyasol, amit vagy tud ervenyesiteni, vagy nem, mert van jobb vevoje az eladonak.

"pusztán a mértékével (értsd: Kína és Rus. tartalékai) nem értek egyet továbbra sem."
linket nem tudok adni, majd megprobalok valamit talalni, de bizony Kinaban is es Oroszoban is jelentos merteku az amerikai papirok merteke. Talan Oroszoban valami 60-70% koruli, de ez most csak emlek, nem tuti adat. Amikor a dollar nagyon zuhanoban volt, Kina akkor kezdett gondolkodni, esetleg lecsereli a dollartartalekok egy reszet eurora.

Shadowbull 2008.12.04. 22:17:23

". A mernoknek nem a szerelhetoseggel kell ilyenkor foglalkoznia, hanem a muszaki kovetelmenyekkel. Szerelni majd annyi ido alatt lehet, ami a vegen adodik."

Azert ez nem egeszen igy van. A minnel egyszerubb szerelhetoseg ugyanolyan tervezesi szempont, mint az osszes tobbi.

Csakhat ezek a szempontok gyakran ellentetesek egymassal.

A vegen meg kijon valami kompromisszum.

sb

PistonHead 2008.12.05. 09:38:24

"Ettől kezdve nem analog irányítású mondjuk a hátsó lámpád, hanem digitális (pl. Rover 75)."

Nincs a hátsó lámpában CAN interface, de nem baj. Az elsôkben sincs, max ha xenonos, akkor a hozzá tartozó vezérlôegységben, nem a lámpában.

"Sok előnye mellett,azért elég sok hátrány is jelentkezik. Ezeket most nem részletezném..."

Pedig részletezd nyugodtan.

eko 2008.12.05. 10:19:33

Szerintem arra gondolt, hogy a józsi a szomszéd utcából nem tud vele mit kezdeni a próbalámpával.
Ez pedig a szarrágó magyarisztánban fontos.
Piros lámpánál érdemes átnézni a szomszéd autókba: Milyen sok autónak ég valami hibaüzenet, vagy az inspekcióra figyelmeztető jel.
Mert a józsi csinálja az olajcserét ócsóé..
És nem tizen éves autókról van szó!

Kopi3.14 2008.12.05. 10:41:42

Shadowbull 2008.12.04 22:17:23

"A minnel egyszerubb szerelhetoseg ugyanolyan tervezesi szempont, mint az osszes tobbi."

Szerelhetoseg alatt melyiket ertjuk? 'Az osszeszerelhetoseget, vagy a kesobbi szet-es ujbol osszeszerelhetoseget?
Elobbi igen, fontos szempont. Utobbi meg kb nalatok. A beszallitoi vonalon, lampatestek, kapcsolok, bizonyos panelek, stb. meg nagy ivben leszarjak, hogy szetszedni hogy lehet, amikor ugyis cseres javitas van.

Shadowbull 2008.12.05. 14:08:45

Szerelhetosegen en azt ertem, hogy a gyarban meg a szervizben konnyen hozza tudjanak ferni, ill. a leheto legkisebb rafoditassal lehessen ki es beszerelni.

sb

Kopi3.14 2008.12.05. 15:18:39

Shadowbull 2008.12.05. 14:08:45

Mondjuk az egesz motort. vagy lampat. De utobbinal mar nem szempont manapsag a szetszerelhetoseg. Kapcsoloknal sem. Sot, nem is kovetelmeny a megrendelotol, igy nem is szerepel. Sokmindenre eleg korulmenyes megoldasok vannak, pl ajtopanelbol ablakemelo kapcsolokat kibogaraszni nem egyszeru.Le kell bontani a teljes panelt hozza.

Kopi3.14 2008.12.05. 15:19:22

Ja, vaslag: a Honda kilep a F1-bol, legkesobb az idenynyito elott, ha addig nem tudja eladni a csapatot, akkor azt megszuntetve.

primatus 2008.12.05. 15:31:58

Pistonhead

Megint a lényeget sikerült megtalálnod :-( Az ne zavarjon hogy még a gyári rádiót sem tudod kicserélni benne (nem egyszerűen) mert azt is figyeli a központi számítógép.

Egyszerűen nem szeretem, amikor egy számítógép dönt helyettem, hogy mit, mikor és hogyan használjak. Vannak helyzetek, amire a számítógép nincs felkészítve, amit Én meg tudnék oldani, de felülbírál, letilt mindent és trélerezhetem be egy szervizbe.
Amikor semmi nem fog működni, ami digitális (megint nem részletezett okok miatt), akkor egy régi (analóg) cucc vígan falni fogja a kilométereket.
/Felhívnám a figyelmedet.... azt is írtam, hogy elfogadnék egyet, de csak mint pluszt, a biztonsági kocsi mellé. Ugyanis tudom, hogy nagyszerű dolgokat lehet tenni egy ilyen rendszerrel..../

Persze, ha "CAN FAN" vagy, akkor hiába bármit is mondanom.... Nekem ez a véleményem és a vélemény szabad. A vita kedvéért nem fogok vitázni.

(Nem CAN -probléma, de pl. ma az új munkahelyi Octaviában nagyon tudtam utálni, hogy a tompított már akkor bekapcsolódik, amikor gyújtásra teszem. Nem tudtam kikapcsolni. Helyzetjelzőn kívül nem sikerült eredményt elérnem. A célt értem, de Nekem ez már nem O.K.

Kopi3.14 2008.12.05. 17:16:16

"ma az új munkahelyi Octaviában nagyon tudtam utálni, hogy a tompított már akkor bekapcsolódik, amikor gyújtásra teszem. Nem tudtam kikapcsolni. Helyzetjelzőn kívül nem sikerült eredményt elérnem."

Szokj hozza, EU-s eloiras, sot, ennel komolyabb is, hogy alabol ne tudj vilagitast kikapcsolni, ha rajta a gyujtas. Csak gyujtas levetelevel.

primatus 2008.12.05. 18:16:17

Majd előbb-utóbb visszavonják, mint az uborka méretére és görbületére vonatkozó szabályozást...... Baromság.

papa33 2008.12.05. 18:27:19

Saját kardjukba dőlnek az autógyárak ezzel a dobd el vegyél újat elvvel, mert ha ócska egy márka, átmegyek más márkához. Anno ittuk a nyugati gondtalanságát, mára semmivé lett.
De a válság okán elgondolkodhatnának a gyártók, valami új, egyszerűbb, olcsóbb gépeken (mert eddíg pumpáltatták a bankokat de ennek lehet vége). Valamikor csavarhúzó nélkül izzócsere, erre büszkék, ma szervíz, szégyen.
És az is szégyen, 35 évvel ezelőtt 8 literrel ment a Lada, mai (benyás) is ennyit eszik, még egyszer: 30-40 év telt el azóta.
Itt az idő váltani.
Amúgy szerintem (és én is benne vagyok) aki írja hogy csakis használt autó, szal egyrészt savanyú a szőlő. Mert mindenki újat akar, azzal menne messzeföldre nyaralni, csak nem reális, és bevallva másodautónak évi 2-4000 km telekre városon belül jó a használt.
Másrészt aki dolgozik, megérdemel egy újat 6 légzsákkal pl a gyerekek biztonsága esetére. Mért a német különb?

Shadowbull 2008.12.05. 19:18:05

"35 évvel ezelőtt 8 literrel ment a Lada, mai (benyás) is ennyit eszik, még egyszer: 30-40 év telt el azóta."

Hat ugye.... Az en valamikori E91 318i-m evett atlagban 8,5 litert, pedig en azert nem nagyon kimeltem, meg a benzinnel sem sporoltam.

Es azert az megiscsak 136 lovas vót, Euro4-es, es masfel tonna. Ha ugy jartam volna vele, mint egy Ladaval lehet, akkor meg elment volna szerintem 7 literbol is, vagy meg kevesebbol.

Ez a fejlodes.

sb

Shadowbull 2008.12.05. 19:19:01

"Mért a német különb? "

Miert lenne kulonb? Csak o atlagban tobbet termel, ezert tobbet is keres.

sb

Kopi3.14 2008.12.05. 19:24:46

papa33 2008.12.05. 18:27:19

ott a Logan, midnenki szidja, mint a bokrot, meg a TC-t, hogy dicserni merik. Vagy szidjak meg midnig rengetegen a koreait, hogy szar, meg moslek, meg halalos, stb. Vagyis a mai szarok azok a vevoi igenyek miatt olyanok, nem az autogyartok uri heppje miatt. Es hiaba megy at masik markahoz a vevo, ott sem kap mast.

Oseim Zaporozsece ment el 6,8-8 liter kozott, max 80-nal haladva, muszer szerint, 18-20 eve. Ezt a jelenlegi Alfa ugy tudja, esetleg jobb is, hogy azert palyazas is van neha benne, nehezebb, nagyobb az egesz jarmu, es fiatalabb kb 15 evvel. Vagy lehet az 20 is a zapor sem volt uj auto vetelkor.

PistonHead 2008.12.05. 22:02:41

"Szokj hozza, EU-s eloiras"

Még nem kötelezô a Tagfahrlicht. Ha ellenkezô rendelkezésrôl tudsz, linkeld be.

PistonHead 2008.12.05. 22:21:22

"Megint a lényeget sikerült megtalálnod :-("

Nem baj, te majd elmagyarázod :)

"Az ne zavarjon hogy még a gyári rádiót sem tudod kicserélni benne (nem egyszerűen) mert azt is figyeli a központi számítógép."

Kicserélni simán ki tudod, lefgeljebb mûködni nem fog, mert kódkártya vagy alvázszám kell neki. Azt próbáld meg felfogni a pici agyaddal, hogy ez nem azért van, mert világméretû összeesküvés történt, hanem hogy ne találd egy szép reggelen betört ablakkal és kibelezett mûszerfallal az autódat.

"Egyszerűen nem szeretem, amikor egy számítógép dönt helyettem, hogy mit, mikor és hogyan használjak."

Pedig barátkozz meg a gondolattal, hogy te a büdös életben nem fogsz tudni olyan gyorsan olyan jó döntéseket hozni, mint akár a leglassabb 4 MHz-es mikrokontroller. Elég ha az ABSt vagy az ESPt mondom példának. Te úgy a büdös életben nem fogsz fékezni.

"Vannak helyzetek, amire a számítógép nincs felkészítve, amit Én meg tudnék oldani, de felülbírál, letilt mindent és trélerezhetem be egy szervizbe."

Mondjál néhány ilyen példát, amit te "meg tudnál oldani", de ennek ellenére trélereztetni kell az autót.

"Amikor semmi nem fog működni, ami digitális (megint nem részletezett okok miatt)"

Pedig nyugodtan sorold azokat az okokat, mert eddig egyet sem hallottunk.

"akkor egy régi (analóg) cucc vígan falni fogja a kilométereket."

Tévedés. Egy analóg kimenetû szenzornál ha elszakad a kábel, akkor sanyi van. A CAN egyik vezetékének szakadásánál simán megy a kommunikáció tovább (ezért van kettô). Az analóg cucc azt hazudik amit akar, CAN esetében nincs kamu adat a checksum miatt.

"Persze, ha "CAN FAN" vagy, akkor hiába bármit is mondanom...."

Nem vagyok "fan", de neked halvány lila fingod nincs a CAN-rôl, és a baromságokat minden esetben kijavítom.

gnme 2008.12.05. 22:24:24

"...

Miskolci Egyetem Gepeszkar :)

sb..."

Háta fa?omat már. Itt veszekedünk bazzeg ahelyett hogy a Rokiban söröznénk.

Én kiválóan sörözök. :)

:)

PistonHead 2008.12.05. 22:25:14

"Szerintem arra gondolt, hogy a józsi a szomszéd utcából nem tud vele mit kezdeni a próbalámpával.
Ez pedig a szarrágó magyarisztánban fontos."

Remélem ez nem komoly. Nem ismerem a magyar szervizeket, de tényleg képtelenek egy olyan busz mûködését megtanulni, aminek alapjaihoz elég az általános iskolai fizika tananyag?

"Piros lámpánál érdemes átnézni a szomszéd autókba: Milyen sok autónak ég valami hibaüzenet, vagy az inspekcióra figyelmeztető jel."

Na ne, ezt már tényleg nem hiszem el. Még ha síkhülyék is a CAN-hez, egy csomó autónak van rejtett inspekciónullázó funkciója, semmilyen mûszer nem kell hozzá, csak 5 percet guglizni a neten.

Shadowbull 2008.12.05. 22:44:44

gnme 2008.12.05. 22:24:24

Bakker, tudod mikor voltam utoljara a Rokiban? Van annak man vagy tiz eve is :)

Igaz most voltunk a nyaron nosztalgiaturan, hat ocsem, olyan kiraly modon kipofoztak az egyetemvarost, luxus a kobon.

Amikor mi jartunk meg egy lepratelep volt, de imadtuk :)

sb

qualitaet 2008.12.05. 23:13:03

Shadowbull

(Kicsit lassan haladok a válaszokkal, de nincs több időm :)



"Erdekes dolog ezt pont toled olvasni. Asszem ha Chavez megvalositana amit akar, es te ott elnel, teged huzanank ki a legelsok kozott az 550i volanja mogul, es kotnenek fel az elso fara.

Jobb esetben mehetnel a Gulagra, mint a tarsadalom ellensege, a kulak, a haracsolo, a kizsakmanyolo, vagy valami hasonlo nep ellensege.

Nem tudom, nekem ez nem hianyzik. Egeszen pontosan borsozik a hatam az ilyen Chavez-felektol. Putyin se jobb, se a kinaiak."


Nos, kicsit visszadobnám a labdát és azt kell ,hogy mondjam kicsit csodálkozom, hogy egy olyan tájékozott faszinak mint Te, annak a szájából ilyen sarkított csacsiságot kell hallanom.

Eledjére.
Lehet, hogy nem tudod, de Caracasban és Venezuela-szerte olyan súlyos milliomosok és olyan autókkal szúrják, hogy én a szarommal, pláne a személyemmel aligha keltenék feltünést.

Nem kötnek és soha nem is kötöttek fel senkit, kiváltképp nem háborgatnak az anyagi helyzete miatt.
Felelősségre vonás tekintetében valószínűleg Ecuadorra gondolsz ahol több mintegy kétszáz embert állítanak bíróság elé - politikusokat, bankárokat ,minisztereket . (ami a legszebb: nyolc volt elnököt is !).

A vád: Hamis ideológiákkal történt külföldi (naná, hogy IMF+USA) kölcsönök felvétele, az ország felelőtlen eladósítása.

Továbbá:

Közvagyon eltulajdonítása, hűtlen kezelés, írathamísítás, uzsorahitelezés, tiltott vagyonszerzés.

A vádlottak az országot nem hagyhatják el és vagyonuk is bűnügyi zár alá került.

(De szép, nem? Pontról-pontra ez kéne idehaza is. Kísérterteties a hasonlóság:))))

Raffael Correa elnök ezzel egyidejüleg azzonnali hatállyal felfüggesztette a törvénytelen hitelek visszafizetését. (Nem tudom honnan vetted a múltkor, hogy ezt Venezuelának vagy másnak köllene helyettük fiztenie...)

Senki mást nem basztatnak ,csak a velejéig korrupt, hazaáruló tolvajokat.
Lehet, hogy Chávez is tervez ilyesmit, de ott is legfejjebb a neoliberális hiénák bértolvajainak van félnivalójuk.

Én meg minden vagyok, Papi csak komcsi nem, az anyai ,tervezőmérnök-iparos nagyapám teljes vagyonát és a jelenlegi otthonomul szolgáló ingatlant a tetves vörösök szőrőstül-bőröstül elorozták anno. Utóbbit 1959-ben visszakapták a nagyapám egy igencsak magas funkcióba került zsidó barátja hathatós segítségével.
(Az illetőt, családját, és népes rokonságát a Nagyfater bújtatta, úgyhogy aki antiszemitának próbál bélyegezni a későbbi viták során az szintén nagyon rossz fát húgyozik le.)

Amerika minden olyan elemet démonizál és fasisztának vagy kommunistának bélyegez, és a jól bevált recept szerint lejárat aki vagy ami szembe helyezkedik vele, korlátozza hegemóniáját,kritizálni merészeli a politikáját, vagy a szent és sérthetetlen kedvenceit.


Amerkának az többek közt az fáj de kibaszottul, hogy például Rio de Janeiróban Argentína, Brazília, Bolívia, Ecuador, Paraguay, Uruguay és Venezuela gazdasági miniszterei megállapodtak a Banco del Sur (Déli Bank) megalapításáról. A venezuelai elnök kezdeményezésére létrejött új dél-amerikai hitelszervezet - 7000 millió dollár alaptőkével- nem titkolt célja a Világbank és az Amerikaközi Fejlesztési Bank –ezáltal az USA- befolyásának csökkentése a térségben.

Nem hinném, hogy ezekben az országokban katonai junta vagy diktatúra van. EGYSZERŰEN BETELT A POHÁR.

Amúgy meg Putyin-pláne Chávez- ezredannyi kárt és bajt nem okozott sem a világnak, sem Magyarországnak, sem jelenlegi hazádnak(D) mint a kretén Bush és nomenklatúrája.
Ezektől féljél, ne Cháveztől...

papa33 2008.12.06. 00:46:10

Na most hibriddel jöttek a szenátushoz pumpolni a nagyok a maszek sugárgép helyett, igaz több lóvéért.
De még mindíg nem vezették elő a kilábalási változásokat. Nem is kapnak még.

primatus 2008.12.06. 01:07:21

Pistonhead


"próbáld meg felfogni a pici agyaddal"

Ezzel a bunkó, fellengzős stílusoddal menj a francba! Szóra sem vagy érdemes.......

PistonHead 2008.12.06. 17:57:44

"Ezzel a bunkó, fellengzős stílusoddal menj a francba! Szóra sem vagy érdemes....... "

Az, hogy én bunkó vagyok, sajnos semmit nem változtat azon a tényen, hogy síkhülye vagy az elektronikához, és ostobaságokat böfögsz be ide.

primatus 2008.12.06. 18:27:30

Ezt miből sikerült (abszolút tévesen) megállapítanod? Egyszerűen nem szeretem, ha a gázpedálom egy ellenállást nyomogat. Több a hibalehetőség ezeken az autókon és drágább javítani. Te urbanizációs közegből indulsz ki, ahol a pénznek és a hozzáférhetőségnek nincs korlátja. Én viszont alapvetően abból, hogy egy gép-jármű (direkt szétbontva) arra való, hogy engem a legmostohább körülmények között is vigyen el mindenhova és könnyen javítható legyen. Nem leértékeltem az elektronikus fejlődést, hanem Nekem nem felel meg az elvárásaim tekintetében. A mai dízelek pont azt a megbízhatóságot és egyszerűséget vesztették el, amit szerettem bennük. A célt értem, de attól még Nekem kell, maximum "2. autónak"....
Lehet ezzel vitatkozni, de nem érdemes.... a sértegetéseidet pedig tartsd meg. Elég gyáva dolog ezt itt előadnod.

eko 2008.12.07. 12:41:03

"Na ne, ezt már tényleg nem hiszem el. Még ha síkhülyék is a CAN-hez, egy csomó autónak van rejtett inspekciónullázó funkciója, semmilyen mûszer nem kell hozzá, csak 5 percet guglizni a neten."

Pedig sajnos elhiheted. Komolyan ez a helyzet:
"Minek vigyem szervizbe?! Megy. Azok csak a pénzt kérik el a semmiért.. Engem nem zavar az a lámpa.."

Ha tudnád hányszor hallottam már ilyeneket..
És ami a legszomorúbb, hogy ez nem (csak) a kispénzű autótulajdonosok mentalitása..

PistonHead 2008.12.07. 14:58:35

"Ezt miből sikerült (abszolút tévesen) megállapítanod?"

Onnan, hogy veled ellentétben én folytattam szakirányú tanulmányokat, ha eddig nem esett volna le :)

Másrészt abból, hogy lófasz érveket sem tudtál felhozni a hülyeségeidre. A nulla tudás melletti önfényezést meg inkább nem minôsíteném.

"Egyszerűen nem szeretem, ha a gázpedálom egy ellenállást nyomogat."

Aztán miért rosszabb egy nyúlásra, kopásra, szakadásra hajlamos bowden húzogatása helyett potenciómétert nyomogatni? Fejtsd ki nekünk, kedves mester.

"Több a hibalehetőség ezeken az autókon"

Baromság. Egy analóg vezérlésû autó kábelkorbácsai és topológiája pont hogy sokkal bonyolultabb, mert buszrendszer híján direktbe van bekötve minden, sokszor többszörösen.

"és drágább javítani."

Ez is hülyeség. Csak érteni kéne hozzá. Neked hülyeségek szajkózása helyett egy tankönyv kinyitását javasolnám, kezdve pl. ezzel:
www.amazon.de/dp/3834802972/

"Te urbanizációs közegből indulsz ki, ahol a pénznek és a hozzáférhetőségnek nincs korlátja."

Te milyen pénzrôl beszélsz? Mitôl lenne drágább egy olyan kábelkorbács, amin digitális jel folyik, egy olyannál, amin analóg? Nem kurvára mindegy a réznek? Ha meg az egyik ECU szarik be, tökmindegy hogy analóg volt-e, vagy digitális, sokba fog kerülni.

Másrészt, milyen hozzáférhetôség? Falura nem viszi ki a tankönyvet/alkatrészt/szerszámot a posta, oda nem kötik be az internetet? Ne akasszál már hasba a hülyeségeiddel.

Azt még mindig nem bírtad összeszedni, hogy szerinted mik a CAN hátrányai, pedig ennyi hadoválás után már igazán érdekelne néhány konkrétum.

PistonHead 2008.12.07. 15:09:09

"Pedig sajnos elhiheted. Komolyan ez a helyzet:
"Minek vigyem szervizbe?! Megy. Azok csak a pénzt kérik el a semmiért.. Engem nem zavar az a lámpa..""

Szomorú olvasni ezt. A legszomorúbb azonban az, hogy általában a legostobább emberek hiszik magukról azt, hogy kurvára értenek mindenhez (primatus az élô példa). Komolyan, ezek pl minek járnak kórházba? Ha olyan marha okosak, mûtsék meg magukat otthon.

"Ha tudnád hányszor hallottam már ilyeneket..
És ami a legszomorúbb, hogy ez nem (csak) a kispénzű autótulajdonosok mentalitása.."

Ha egy ócska fos 10 éves Suzukim lenne, sem lenne szívem elhanyagolni, vagy mindenféle szar teszkóolajat beleburogatni minôségi motorolaj helyett. Ha végképp ruppótlan lennék és nem tudnám megfizetni a szervizt, túrnám a netet szerelési infók meg gyári dokumentáció után, és vennék legalább egy service manualt, hogy legalább félig-meddig szakszerûen tudjam javítani az autót. Pont a szegény ember nem engedheti meg magának, hogy egy rozoga megbízhatatlan szarral közlekedjen, ami ki tudja mikor szarik be és ki tudja mikor kell rá költeni. Értetlenül állok az igénytelenség elôtt.

mark 84 2008.12.07. 18:30:52

Had tegyek fel egy nem is annyira költői kérdést az uraknak(és esetleg hölgyeknek).Sokaknál olvastam a nagy tutit,miszerint használt autót kell venni,mert ugyebár "had ne én bukjam már be azt az értékvesztést,ami bekövetkezik közvetlenül a jármű forgalomba helyezésekor".Ez szép és jó,de ha mindenki ilyen okosan dönt ki veszi meg az új autót,amiből lesz a hőn áhított használtautó?

primatus 2008.12.07. 18:38:23

Pistonhead!


Gyáván gyalázkodni baromira bírsz, talán fel kellene keresned egy elmegyógyászt.

Ha még mindig nem esne le a tantusz.... semmilyen ECU nem érdekel, sem analóg, sem digitális rendszerben.

Az, hogy szerinted mondjuk olcsóbb fenntartani egy modern rendszert, mint egy hagyományost, az külön elmekórtani eset. A hagyományosnál, az összes befecskendező fúvóka cseréje megvan mondjuk 15 ezer HUF-ból, míg egy darab adagoló-fúvóka egység újonnan, megközelíti a 200ezer HUF-t. Nem beszélve egyéb dolgokról, mint pl. a légtömegmérő 50-60ezer HUF, amik rendszeres kiadást jelentenek. Úgyhogy leszakadhatnál a kábelkorbács árának problémaköréről (feldughatod a CAN korbácsot a seggedbe), mert nem erről beszéltem idáig. Ha akarnád, értenéd, de mivel valószínűleg ebből élsz, ellentétesek az érdekeid azokkal, akik olcsó és megbízható autóval akarnak közlekedni (idézet tőled: "Ha egy ócska fos 10 éves Suzukim lenne").
( Jobb lenne, ha visszafognád magad, mert egyszer a bumeráng véletlenül megtalál!)

Shadowbull 2008.12.07. 19:15:27

primatus 2008.12.07. 18:38:23

A Lada bonyolultsagu autoknak regen befellegzett. Es nem azert mert a gyartok ki akarnak veled baxni.

Amugy meg a tobbseg nem akar primitiv autokkal jarni.

Semmi gond nincs azzal, ha neked az tetszik, csak ne karhoztasd a vilagot amiatt, hogy maskepp gondolkodik mint te.

sb

primatus 2008.12.07. 19:37:00

Nem kárhoztattam. Mindössze annyit mondtam, hogy "második autónak" azt is elfogadom. :-)
A másképp gondolkodás kapcsán pedig én lettem sértegetve és nem fordítva. Egyszerűen és passzívan elmondtam az én megközelítésemet, amit nem kell tömegeknek követnie (nem is követik, ezért csak rétegpasszió a veteránozás) erre elég durván sértegetést kaptam.
(A teljesség kedvéért, mert nekem címezted, de a magam részéről ezennel lezártam.)

Kopi3.14 2008.12.08. 03:07:47

primatus 2008.12.07. 18:38:23

Pistonmhead a CAN-buszos nyálverésedre reagált, arra kéne valamit modnanod, kíváncsian várnám az ezirányú alátámasztását állításodnak.

"A hagyományosnál, az összes befecskendező fúvóka cseréje megvan mondjuk 15 ezer HUF-ból, míg egy darab adagoló-fúvóka egység újonnan, megközelíti a 200ezer HUF-t. Nem beszélve egyéb dolgokról, mint pl. a légtömegmérő 50-60ezer HUF, amik rendszeres kiadást jelentenek."

Mesélj már, mennyire rendszeres az a légtömegmérő csere? Heti, havi, neadjisten napi rutin?mi a hagyományos? Az adagolót beleszámoltad? Figyelembe vetted, mennyive komolyabb előírásoknak kell megfelelni a mai rendszerknek, a korábbiakkal szemben? CR-ről is mesélnél nekünk, tudatlanoknak? És akkor ezek mellé, valami statisztikát midnezekről, hogy mennyi járműnél az éáltalad emlegetett hibák milyen gyakran fordulnak elő.

qualitaet 2008.12.05. 23:13:03
"7000 millió dollár alaptőkéve"
Jé, van pénz budipapírra?

"Raffael Correa elnök ezzel egyidejüleg azzonnali hatállyal felfüggesztette a törvénytelen hitelek visszafizetését."
Hmm. Tudod ez mivel jár az adott országra nézve?

"Nem tudom honnan vetted a múltkor, hogy ezt Venezuelának vagy másnak köllene helyettük fiztenie..."
Legalább annak válaszolj, aki modnja. Figylemesen olvass.
Ezt ugyanis történetesen én írtam, országnév nélkül, mert nem tudom pontosan. Lényege, valamelyik Venezuela szomszédja ország államkötvényeinek a kamatát nem fizeti ki, hanem felülvizgáljat címszóval megtagadja. pár éve elkövetett már egyszer haosnlót, akkor államcsődöt jelentett mellé. most eme kötvényeknél Venezuela vállalta, hogyamennyiben a kibocsátó ország nem tud fizetni, akkor x száz millió dollár értékig ő fizet. És azért állami szinten sem illik eljátszani a becsületet, mert fájdalmas következményei lehetnek manapság. tudod, globalizált piac, ami miatt most Mo-n is oskan szívnak.

Vagy az gondolod, ez lenne a helyes mo-n is? A hiteleket felmondani, hogy nem fizetjük őket ki? Igazán remek meglátás, modnhatom.

primatus 2008.12.08. 07:44:10

"nyálverésed"

A gyengébbek kedvéért még egyszer: Lezártam!

qualitaet 2008.12.09. 17:44:04

"Jé, van pénz budipapírra?"

Az amerikaiak adósságtengeréhez képest valóban fagyipénz.
Szerintem szívesen cserélnének velük most az USA-ban.

Mennyivel jobb lehet 7000 milliót elkölteni SAJÁT WC papírra mint millárdokból tömködni az 1000-szer akkora lukakat, no meg vesztes háborúkat finanszírozni, veszteséges iparágakat röhejes módon, lúzer kommunista állam módjára szubvencionálni és fűnek-fának tartozni.

Nézőpont kérdéseez a "budipapír"...
Dél-Amerikában még láthatják az alagút végét, az USA viszont egy sötét gödörben van ahonnan lófasz sem látszik:)

qualitaet 2008.12.09. 17:45:25

mint EZER milliárdokból ,bocs.

qualitaet 2008.12.09. 18:42:22

""Legalább annak válaszolj, aki modnja. Figylemesen olvass."

Bocs.

"Hmm. Tudod ez mivel jár az adott országra nézve?"

Igen. Pont azzal amivel Lengyelországra nézve 1995-ben. Semmivel.

"És azért állami szinten sem illik eljátszani a becsületet, mert fájdalmas következményei lehetnek manapság."

Ja. Eklatáns példája az Amerikai Egyesült Államok.:)
Amúgy meg a neolib. tőke IMF-estül pont telibeszarja a becsületet amíg egy árva cent hasznot is tud cupákolni a csontig lerágott húsú országokból.
Alig várták,hogy nagy kegyesen "odadhassák" a legújabb, a Kádár- rendszer alatt összesen felhalmozott adósság (22 mrd USD) mértékét jócskán meghaladó 25, millárd dolláros hitelt.
Sikerült ismét Magyaroszágot rátenni arra a pórázra amit az ezrdfordoló előtt keservesen lerázott magáról.

"tudod, globalizált piac, ami miatt most Mo-n is oskan szívnak."

Igen, és amitől Venzuela&Co messze nem függ annyira.Felmodják. És akkor mi lesz? Megfeddi őket az USA? :)
Vagy az EU?!! ( akiknek már ugyanúgy tele van a faszuk, hogy Amerika minden politikai kérdésbe belepofázik és minden stratégiai lépésüket megkontesztál, a rájuk is átlőcsőlt csődjükről nem is beszélve.)

"Vagy az gondolod, ez lenne a helyes mo-n is? A hiteleket felmondani, hogy nem fizetjük őket ki? Igazán remek meglátás, modnhatom"

Erre csak Téged idézlek:

"Figylemesen olvass.
Ezt ugyanis történetesen én írtam" Egészen pontosan így:

"mintegy kétszáz embert állítanak bíróság elé - politikusokat, bankárokat ,minisztereket . (ami a legszebb: nyolc volt elnököt is !).

A vád: Hamis ideológiákkal történt külföldi (naná, hogy IMF+USA) kölcsönök felvétele, az ország felelőtlen eladósítása.

Továbbá:

Közvagyon eltulajdonítása, hűtlen kezelés, írathamísítás, uzsorahitelezés, tiltott vagyonszerzés.

A vádlottak az országot nem hagyhatják el és vagyonuk is bűnügyi zár alá került.

(De szép, nem? Pontról-pontra ez kéne idehaza is. Kísérterteties a hasonlóság:))))

Ki beszél itt az adósság visszafizetésének megtagadásáról?

taurus0 2009.01.30. 23:38:30

Sajnos meg nem olvastam vegig (igerem, megteszem), ezert bocs, ha mar volt.

Az autok avultatasa temahoz: angolul "planned obsolescence" es nem csak autok eseteben babralnak ki igy a vasarlokkal, hanem gyakorlatilag minden ipari termek eseteben ez van (kiveve par markas cuccot, bar ezek a markak altalaban nem a legelterjettebbek, mert dragak).Az autok eseteben raadasul van ra egy nagyon jo bizonyitek: teherautoknal az 1 millio futott kilometer teljesen megszokott, es egyaltalan nem szoktak lerohadni 100-200-300 ezer utan. Vagyis letezik a technologia a tartos auto gyartasara, csak az autogyar ugy gondolkodik, hogy most lehet, hogy el tud adni egy csomo ilyen kocsit, de 10 evig senki sem akarja mag lecserelni, igy nem lesz bevetele. Ezert inkabb olyat gyart, amit par ev utan le kell cserelned (az ujat is arcfelvarras utan "teljesen attervezett"-kent reklamozza), igy allando bevetelt biztosit maganak. Az persze ot nem fogja erdekelni, hogy kozben feleljuk a vilag eroforrasait.
süti beállítások módosítása