HTML

Válságblog

A világválsággal kapcsolatos írások

Totalcar.hu

Nincs megjeleníthető elem

Kecskemét helyett Opel gyárba fektet a Mercedes?

2009.02.27. 15:55 Androczi Balázs

Még meg sem született, máris veszélyben a kecskeméti Mercedes gyár léte. A legfrissebb német pletykák szerint a Daimler inkább átveszi az Opel eisenachi Corsa gyárát.

Vélemények az azonos című hírünkről.

14 komment · 1 trackback

Címkék: mercedes opel eladás general motors corsa gyárbezárás a osztály daimler ag

A bejegyzés trackback címe:

https://valsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr85969973

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mag és az energia 2009.03.17. 10:50:28

Regionalitás, versenyképesség, finanszírozásFolytatódott a Merlin Energia Café sorozata. A mai (2009.03.12) alkalommal, „Lehet-e versenyképes az atomenergia?” címmel az atomenergiát pénzügyi vonalon vették górcső alá. A meghívott vendégek: Ka…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2009.02.27. 19:53:59

Bár logikus lenne az Opel gyár, de a kecskemétinek jobban örülnék.

Káposztakukac 2009.02.27. 22:43:57

@Zsoli: egyáltalán nem lenne logikus. a meglévő gyárat ugyanúgy jelentősen át kellene alakítani, a munkaerőt betanítani, a beszállítói hálózatot kialakítani. mindezt németekkel, német áron, úgy, hogy 3 évig semmi se tudnának kezdeni vele. egész egyszerűen olcsóbb nálunk nulláról kezdeni, mint ott megvenni egy meglévő gyárat. érdekes módon ez a hír annyira hiteltelen, hogy egyetlen német médiumban sem számoltak be róla, pedig az opel sorsa ott nagy téma.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.28. 01:11:17

@Káposztakukac: néha azért kapcsold is be a tv-t! ne csak nézd! jah meg a Máunika show-ban lehet nem erről fognak beszélni, de hidd el volt róla szó! a TC sem a kisujjából szopta ki! meg néha hallgass rádiót is!
Abban viszont teljesen igazad van, hogy jobban nem járnának vele, de ha azt nézzük, mi jó a németeknek akkor megéri! megmaradnak a munkahelyek stb stb! még ha ráfizetés is nekik, inkább a saját bőrüket mentik, mint a madzsarokét!

Káposztakukac 2009.02.28. 11:56:01

@a paraszt a fatelepről: te igazi paraszt, te. én informálom magam, sok helyről. egyetlen német médiumban sem volt róla szó. egyetlen egyben sem! az, hogy a blikk leadta ezt a hírt, és a sok gagyi magyar adó rögtön átvette, az nem hiteles forrás, te fasz. a totalcar meg végképp nem hiteles forrás, amikor a saab már fél napja csődvédelmet kért, képesek voltak kirakni egy cikket, amely szerint pár napon belül várható a saab csődje...

loláb 2009.02.28. 14:43:14

Azt ne felejtsétek el, hogy a Mercedes és a magyar kormány megállpodott a gyár felépítéséről, és az előkészületek már igen előrehaladottak.
Ebben a megállpodásban -gondolom- ki volt kötve valami bánatpénz az országnak, amennyiben mégsem készül el a gyár a mercédes miatt (ne felejtsük el, magyarország valami 30 milliárd forinttal járul hozzá a gyár költségeihez, adó és járulékkedvezmény, stb... formájában).
Nyilván (ebben valamiért biztosabb vagyok) a mercedes is jogosult valami kártérítésre, kötbérre amennyiben a hazai bürokratkus töketlenkedés miatt nem valósul meg, vagy csúszik a gyár átadása.
Tehát csak úgy elállni ettől a gyártól szerintem nem lehet.
Más kérdés, hogyha nagyon fel akarják mondani a szerződést, akkor valószinüleg a mercedes jogászai megtalálják a módját a rendkívüli felmondásnak.

kisaudi 2009.02.28. 15:58:51

Érdekes, egy hete írták alá Kecskeméten a telek eladást - 441 hektár - és parcellázás, tereprendezés stb is lezajlott már, sőt a mercedes is becsengette a majd 9 milliárd forintot, sőt, a hivatalos honlapon is lehet jelentkezni állás/beszállítói hirdetésre, sőt Kecskeméten a csapból is a merci reklámja folyik, hogy itt bizony gyár épül, sőt a helyi főiskolát is támogatta (GAMF), sőt, csak miatta indul ősszel új járműipari szakirány, sőt, nincs olyan hét, hogy ne jönne oda valami delegáció a mercit, sőt, 20on egynéhány végzősnek már szerződése van mint üzembeállító mérnök, mitöbb vagy másfél hete még az a pletyka is napvilágot látott, hogy itt akarják kifejleszteni a hibrid hajtást az autókhoz. Na elég lesz vagy mondjak még valamit? Szerintem ez inkább kacsa ez a hír. Egyetlen vezető médiumba se lehetett olvasni róla, se a merci hivatalos honlapján. Jah és az opel is akkor kap támogatást, ha nem ad-zár be gyárakat...

Hrzrasn (törölt) 2009.02.28. 19:35:33

@Káposztakukac: "a meglévő gyárat ugyanúgy jelentősen át kellene alakítani"

Csak a gyártósort. Az meg a kecskeméti gyárba is kell.

"a munkaerőt betanítani"

Nem kell, nyilván átveszik az Opel melósait.

"a beszállítói hálózatot kialakítani."

Németországban? Ne röhögtess. Annyi beszállító van, mint a szemét.

"egész egyszerűen olcsóbb nálunk nulláról kezdeni, mint ott megvenni egy meglévő gyárat."

Erre ne fogadj túl nagy összegben, mert erôsen kétesélyes.

W123qp 2009.03.01. 11:17:16

Ez több helyen sántít, a logikát tekintve.
Pár napja volt egy hír a TC-n, miszerint a Corsa rendeléseket az Opel nem tudja teljesíteni, hála a német állam autótámogatásának. Miért kellene az egyetlen arany tojást tojó tyúkot levágni?
A Merci bármilyen furcsa Mercedest akar gyártani 2012-től és nem Opelt most.
Az új modelleket akarják itt gyártani , nem pedig a régieket. A mostani A és B osztályt Rastattban gyártják. Akkor most az ottani gyárat bezárják, hogy az Opel Corsákat gyártó üzemét megmentsék??!!
Nagyjából ennyi.

Én már jelentkeztem!!! :-)

W123qp 2009.03.01. 11:21:48

Jut eszembe:
A Daimler honlapján már keresnek Praktikantot a kecskeméti gyárépítés támogatásához. Utolsó mondat:
Ungarischkenntnisse von Vorteil

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.03.02. 09:38:41

Időnként óriási hülyeségek jelennek meg a médiában. A beruházás olyannyire előrehaladott állapotban van, hogy nem fogják leállítani. Csak a vízhálózat kiépítéséhez eddig már milliárdos nagyságrendben költöttek, rendeltek.Nem beszélve a többiről.

Káposztakukac 2009.03.03. 22:50:04

a genfi autószalonon dieter zetsche, a mercedes fő-főmuftija újra biztosította, hogy a gyár a terveknek megfelelően megépül kecskeméten. ennek az eisenachi gyárátvételesdinek soha nem volt reális alapja.

gatsy 2009.03.06. 12:03:39

@Hrzrasn
Mert szerinted az Opelek tökugyanolyan sorokon készülnek, mint a Mercedesek?

A létező beszállítókkal is kell ám kialakítani hálózatot, mert egy új gyár megjelenésével nem tuti, hogy képesek teljesíteni a felmerülő kapacitásokat.

Amíg mindenkinek csak félinfói vannak, nem kellene tuti véleményeket megfogalmazni. Akinek meg rendelkezésére áll az infó az valszeg. titoktartásit írt alá, és több lóvét kap érte, mintha kiteregetné az infóit.;)

lacza87 (törölt) 2009.03.06. 16:10:04

@gatsy
nem vagyok Hrzrasn fan, sőt, de olvasd már el mit írt! új gyártósor kell Kecskemétre is meg kéne Eisenachba is

Amúgy szerintem a leggazdaságosabb lenne Kecskeméten corsát, Eisenachban meg kis Mercedeseket gyártani. De ez az égvilágon senkit nem érdekel. Ahogy mondod nekünk csak félinformációink vannak.

gatsy 2009.03.20. 09:37:42

@lacza87

A betanításra értettem a gyártósorok ugyanolyanságát. A munkasákat mindenképp be kell tanítaani. Bocs, hogy nem fejtetttem ki feljebb!
süti beállítások módosítása